Upprop!?

I dag var jag på kursintroduktionen för masterkursen "Biodiversitet -mönster och processer" som jag ska undervisa på de närmaste veckorna. Förutom jag var Kristoffer där (han höll introduktionen) och Ove (vår professor som ska föreläsa på kursen) tittade in. Den fjärde läraren på kursen, Bengt, saknades. Det är väl underförstått för alla att studenterna också var där?

Eller rättare sagt studenten. Det kom en student (av 6-7 anmälda). Vi fick reda på att en student till ska komma i morgon. Det betyder att våra studenter åtminstone är dubbelt så många som de som ska läsa masterkursen i växtekologi...

Varför läser inte stockholmsstudenter kurser i ekologi? Just biodiversitetskursen ligger väl i tiden? Men dels verkar det som om vit biologi är populärare än grön i stockholm(kanske för att de inte har ett fantastiskt trevligt Ekologihus, som i Lund), dels har Stockholms universitet ett stort antal masterkurser och ett inte jättestort antal studenter som läser biologiprogrammen. Lägger man till detta att hela grejen med mastersexamina och Bolognaprocessen (som ska internationalisera betygs- och examensgrader så att utbildningarna blir mer jämförbara mellan länder) är ganska ny och att många studenter nöjer sig med en kandidatexamen, så betyder det få studenter utspridda på många kurser.

Och inte kan man ställa in kurserna, för tänk er det resulterande kaoset: Vardera1-3 studenter har anmält sig till masterkurserna 1, 2, 3, 4, 5, 6 och kanske 7.  De flesta studenter har förstås ett andrahandsval, som är en annan av masterskurserna. Tänk er nu att kurs 1 ställs in på grund av för få deltagare och studenterna får beskedet att de får läsa sitt andrahandsval i stället. Men även kurs 2, 3, 4 och kanske 5 är inställda på grund av för få deltagare. Det slutar med att alla studenterna från kurs 1, 2, 3, 4 och 5 bara har kvar kurs 6 och 7 att välja på. Då blir antalet deltagare för stort på minst en av de två kurserna, och så kan inte alla få läsa...därför går nu flera kurser trots att deltagarantalet bara är 1 eller 2 studenter. Galet.

Biodiversitetskursen har nu kommit upp i 3 deltagare. Så nu är vi bara en lärare fler än studenterna! I morgon ska jag åka på exkursion med dem och jag oroar mig för att de inte ska hinna få uppgiften gjord när de är så få. Men det är ju alltid trevligt att vara ute i alla fall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0