Husdjurskonventioner

Jag vet att jag har lite udda husdjur (spindlar), och jag är mycket väl medveten om att många finner dessa djur motbjudande och otänkbara som husdjur. Det får de naturligtvis tycka, och jag vet också att de som är rädda för vissa djurslag till stor del inte kan hjälpa det. Det är inte det det här inlägget handlar om.




Det här inlägget handlar om fenomenet ni ser om ni läser inlägget "middagsdax" här på bloggen med kommentarer. Någon, för mig okänd, person har kommenterat att Kerstin är äcklig. Kerstin är ju en spindel, så jag som Kerstins "matte" blir faktiskt varken chockad, förvånad eller sårad över att okända människor uttrycker sådana åsikter inte bara om spindlar i största allmänhet utan om ett husdjur som jag haft i flera år och tycker mycket om som individ. Jag är heller inte förorättad över att någon skriver så på min blogg -hade jag inte kunnat stå ut med det hade jag inte lagt ut bilder på mina spindlisar heller. Jag har varit intresserad av djur som de flesta tycker är äckliga hela mitt liv och är van vid alla slags reaktioner, och blir betydligt mer förvånad när någon som inte tidigare kommit i kontakt med dem någon sällsynt gång blir förtjust och intresserad (se t.ex. blogginlägget från i våras om när jag blev inbjudna att prata om spindlar på ett frälsningsarmemöte: http://krydolph.blogg.se/2008/april/kerstin-gar-pa-fralsningsarmemote.html )

Det anmärkningsvärda här är inte att någon finner Kerstin äcklig. Jag har absolut inget att säga om det. Det är inte på något sätt anmärkningsvärt, och jag vill heller inte att folk av missriktad artighet ska ljuga och tala om för mig att hon är fin när de i själva verket tycker hon är jätteläskig. Det anmärkningsvärda är den stora skillnaden mellan ovanligare, udda husdjur som spindlar och vanligare, mer konventionella husdjur i vilka åsikter som är socialt acceptabla att utrycka. Det finns gott om folk som är rädda för hästar, hundar och t.o.m. fåglar, men obehagskänslan utrycks då oftast i termer av personens egen rädsla, i synnerhet när man pratar med ägaren till djuret.   

Gör tankeexperimentet att byta ut bilden på Kerstin mot en bild av t.ex. en söt kattunge och fundera på hur man upplevt kommentaren till inlägget och vad man tänkt om den som skrivit den då.

Det är också intressant att sådana här djur ofta väcker så starka känslor -det är mycket få som håller sig neutrala eller bara svagt positiva/negativa till spindlar. Även om det faktiskt finns folk som tycker illa om t.ex. katter också, hur många hade reagerat starkt nog för att skriva en sådan kommentar om en bild på en katt? Eller se Annelies fina blogg om sina hundar (http://sagoruna.blogspot.com/)  och föreställ er att där läsa en liknande kommentar till en av bilderna på hundarna, bara som ett tankeexperiment. Och om ni sett samma kommentar där, hur hade ni reagerat? Vad tänker man om den som skrivit om kommentaren lämnats till en bild på Eira eller Ernst jämfört med till bilden på Kerstin? Nog hade man tyckt att det var väldigt märkligt, inte bara att någon hyste sådana åsikter om whippets utan även att personen i fråga faktiskt uttryckte dessa åsikter på en blogg som till stor del handlar om whippets?

Kommentarer
Postat av: Annelie

Vad elakt att kommentera så på din fina blogg. Inte för att jag vill ha en spindel som husdjur men det är fantastiskt intressant att lära sig mer om dem och allt annat du skriver om! Däremot är det faktiskt inte alla som gillar whippar kommentaren Fy vad magra får de ingen mat? (varvid man givetvis svarar Mat!? Ska de ha det också???)! Är alltför vanlig dock förekommer inte sådana inlägg på min blogg tack och lov. Jag tycker elaka blogginläggare kan hålla sig borta från tangentbordet så det så!!!

2008-08-17 @ 22:26:09
URL: http://sagoruna.blogspot.com
Postat av: Kajsa

Jag tror inte ens att man menar att vara elak när man skriver så om just spindlar. Det är lite det som är intressant -att det är helt ok att säga/skriva sådant som ofta inte hade varit lika ok om det handlat om något "vanligare" husdjur.



Folk har ju mycket förutfattade meningar om olika hundraser också. Själv gillar jag hundar i största allmänhet, även om det förstås finns raser jag hellre skulle ha än andra. Men för min del är det i så fall praktiska, inte utseendemässiga önskemål.

2008-08-17 @ 22:49:47
Postat av: Elle

Bra skrivet tycker jag. Jag tycker absolut inte dina husdjur är äckliga och tycker också det är väldigt intressant hur vissa djur anses vara gulliga och söta och ska matas och gullas och hitådit medans andra är "äckliga" och ska bort...

2008-08-23 @ 00:28:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0