Hur mås det?

Knappt har den ena sjuklingen gått bort förrän det är dags för nästa, jag kan snart öppna djursjukhus...men den här gången var det åtminstone inte ett av mina djur. 



I morse på väg till jobbet möttes jag av en måsunge mitt på cykelbanan som ansattes av skator och kajor och inte verkade vara i skick att undkomma. Man ska inte ta in djurungar utan synnerligen goda skäl, och att de är ensamma är i sig inte ett skäl (att föräldrarna inte syns till betyder inte alls att de är övergivna). Dessutom var ungen så stor att den kanske redan lämnat föräldrarna. Men det var uppenbart att kråkfåglarna skulle hacka ihjäl den om jag lämnade den där den var, och jag kunde inte riktigt göra det. Det hade till och med känts bättre om jag avlivat den, och ännu bättre om någon bättre lämpad gjort det. Så jag tog in den, gav den lite vatten och kollade igenom den. Förutom ett sår på ryggen där den blivit hackad verkade det enda felet vara att den inte stödde på ena benet, men det verkade inte vara brutet och hade ingen synlig skada. Förutom det verkade fågeln, som ganska säkert är en skrattmås, fullt frisk och inte särskilt medtagen heller.

Så jag gjorde som man ska göra med upphittade skadade vilda djur och ringde viltjouren i Stockholm. De instruerade mig att lämna måsen på en djurklinik i centrum där viltjouren ska hämta den i eftermiddag, förutsatt att inte veterinären bedömer att den är för svårt skadad för att bli frisk nog att släppas fri igen. Men jag har svårt att tänka mig att den inte skulle kunna bli frisk med lite hjälp (och jag är väl ändå inte helt ute och reser som biolog och mångårig fågelägare). Skrattmås är ju också en av de många fågelarter i Sverige som minskat kraftigt under senare tid, vilket gör att det känns lite viktigt att rädda livet på just en sådan.

Kommentarer
Postat av: Annelie

Så tråkigt med Ethel! Hoppas den lilla måsen klarar sig bättre. Får du reda på hur det går för den tror du? Vilken klinik lämnade du in den på? nyfiken

2008-07-15 @ 23:19:55
Postat av: Kajsa

Den hette Roslagstulls djurklinik eller nåt sånt, ligger på Valhallagatan i Stockholm (praktiskt för mig -det är nära universitetet) och tar tydligen regelbundet hand om djur åt viltjouren. Tror det är den som var på tv i tv-serien veterinärerna.

2008-07-15 @ 23:49:22
Postat av: Kajsa

Jag har lämnat telefonnummer så jag hoppas jag får reda på hur det går. Annars kan jag ju ringa viltjouren och fråga.

2008-07-15 @ 23:50:36
Postat av: Annelie

Ja trodde det var där de är specialiserade på udda djurslag.

2008-07-16 @ 11:50:46
Postat av: Kajsa

Ja, jag tror att de är det.

2008-07-16 @ 13:33:47
Postat av: mamma

Så himla gullig! Skulle man ju vilja behålla, var det inte svårt att lämna bort en sådan gullunge?

2008-07-17 @ 10:36:02
Postat av: Kajsa

Jo...men en mås i en liten lägenhet hade blivit rätt jobbigt tror jag.

2008-07-17 @ 11:35:45
Postat av: Kajsa

Här kommer en rapport om måsen. Jag ringde viltjouren och frågade hur det var med måsen. "Vilken av dem?" sade de...de hade tydligen ett några stycken och visste inte vilken av dem som var "min" mås, så jag antar helt enkelt att det är bra med den.

2008-07-20 @ 15:02:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0