Vad kommer efter höst?

Helena (se förra inlägget) delade i dag med sig av sin definition av höst: Höst är det bara tills löven faller av träden, därefter är det vinter, oavsett medeltemperatur och närvaro eller frånvaro av snö. Enligt den definitionen är hösten en fantastisk årstid eftersom den omfattar alla de där underbara soliga höstdagarna när träd och buskar lyser gula och röda mot en klarblå himmel, och sedan är hösten slut ungefär samtidigt som det blir så där riktigt mörkt, grått, slaskigt och allmänt trist i november.


Höst utanför Botan (bilden tagen 22 oktober) .


Det märkliga trädet (inte svenskt) utanför mitt fönster som blir fantastiskt fint och gult om hösten (22 oktober).


Själv har man ju fått lära sig att hösten är perioden mellan sommar och vinter, där vad som är sommar och vad som är vinter definieras av medeltemperatur och där höst definieras av att det inte längre är sommar och inte ännu är vinter. Enligt den definitionen är det höst en väldigt lång tid varje år, ibland blir det knappt någon vinter alls mellan hösten och våren, och en stor del av hösten är just tråkig och novembergrå även när det faktiskt är januari. 


Höstutsikt från mitt fönster (22 oktober). 


Besvärligt det här...jag skulle härmed vilja etablera november som en egen årstid -november har ett i många avseenden ganska enhetligt (grått och mörkt) klimat och i södra Sverige är perioden med typiska novemberklimatförhållanden ofta längre än vad som definitionsmässigt är vinter. Och jag tycker att det är svårt att hävda att det fortfarande är höst i slutet av december även när december inte uppfyller vinterkraven.

Helenas definition stämmer ju inte helt med den gängse årstidsdefinitionen eftersom det per definition inte är vinter än fast löven till stor del fallit. Den stämmer däremot väldigt bra om man i stället byter ut övergången höst-vinter mot höst-november. November närmar sig, och huvudparten av löven här har fallit av träden de senaste dagarna då det blåst ordentligt. Jämför bara bilderna nedan med de ovan -ser det inte ut som november så säg?

Höst utanför Botan, inte riktigt november enligt almanackan, men snart...(bilden tagen 24 oktober).

Det märkliga trädet är inte alls lika gult längre två dagar efter bilderna tidigare i inlägget (bilden tagen 24 oktober).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0