På bloggfronten intet nytt...?

Jodå. Men jag har varit dålig på att blogga på sista tiden, detta eftersom jag varit nere i Skåne på 60-årspartaj. Förlåt!

Jag ska blogga snart om mer aktuella saker, till dess får ni en liten pausspindel (Zygiella spp.) om någon undrar).


Kommentarer
Postat av: Per

Faktiskt mer och mer intressant med spindlar. Vår stora korsspindelhona i carporten är fortfarande kvar där på samma ställe, trots att jag råkat ramponera hennes nät tre gånger. Nästa morgon har det varit fixat igen. Hur länge kommer hon att sitta där, om hon får vara ifred?

2009-08-21 @ 18:49:50
Postat av: Anonym

- usch så äcklig bild !

2009-08-21 @ 19:02:39
URL: http://finest.se/hodamerei
Postat av: Kajsa

Ramponerar man nätet tillräckligt många gånger ger spindeln upp och flyttar nätet. Men eftersom dessa spindlar huvudsakligen jagar nattid så gör det inte så mycket om nätet ramponeras på dagen, och korrspindlar gör ändå ett nytt nät varje dygn (fast de äter gärna upp silket från det gamla nätet eftersom spindelsilke består av rent protein och nätvävande är därför väldigt kostsamt ur energisynpunkt). Om spindeln inte bestämmer sig för att flytta sitter hon där tills det börjar bli kallt och ont om flygande insekter, september-oktober beroende på hur varm höst vi får och födotillgången i carporten (men ibland hittar man korsspindelnät långt långt framåt höstkanten). Sedan hittar hon ett krypin för vintern någonstans, troligen samma ställe som hon har ett bo på nu om det är skyddat nog och sitter i dvala där till våren. Alternativt, eftersom det nu är en stor korsspindel, så börjar hon bli till åren och kommer att dö av ålderdom innan nästa vår.

2009-08-21 @ 19:09:40
Postat av: Anonym

Till "usch så äcklig bild", vem du nu är. Om du inte gillar bilder på spindlar och andra småkryp är detta nog fel blogg för dig...

2009-08-21 @ 19:26:28
Postat av: Per

Nu på morgonen verkar nätet väldigt omsorgsfullt återställt. Blåsten de senaste dagarna har gjort att "skräp" (förmodligen till spindelns förtret) hade hamnat i hennes hjulnätskonstruktion och det verkade då som hon lät bli att reparera tills nu när vinden bedarrat. Kan det vara en riktig iakttagelse?

Jag lägger också märke till att spindeln har en direkttråd mellan sig och hjulnätets nav, där hon sitter hopkrupen i ett hörn i nätets periferi. Denna tråd löper helt fri från det övriga nätet - är det en slags signallina? En följdfråga: spinner hon nätet i varv från centrum och utåt, eller tvärtom?

2009-08-22 @ 07:45:39
Postat av: Kajsa

Ja, är det väldigt blåsigt eller dåligt väder kan det hända att spindeln inte vill vara ute och jobba.



Tråden från navet till spindelns bo är en signaltråd, ja. Spindeln tillbringar mycket av sin tid inne i boet, då sitter hon med framfötterna på sognaltråden och känner då vibrationerna om något fastnar i nätet. Tråden fungerar också som gångbro från boet till nätet. Vill man locka fram en hjulnätsspindel som inte är framme i nätet kan man genom att knäppa" försiktigt på trådarna i nätet försöka härma vibrationerna från en fångad insekt. Var försiktig med själva fångstspiralen dock, de trådarna är klistriga så rör man dem går nätet lätt sönder.



Vad gäller nätkonstruktion tror jag att jag gör ett eget blogginlägg om detta, det blir en så lång kommentar annars.

2009-08-22 @ 12:52:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0