Fältnostalgi...

Jag har ägnat en del tid på sistone åt att sammanställa data från förförra sommarens fältsäsong som jag behöver nu. Ibland dyker det upp anteckningar om annat än bara vad som fångats i fällorna, och i vissa fall är det ganska rolig läsning. Här är ett exempel där man kan följa ett helt litet drama som utspelar sig på en av fältlokalerna, ett litet skär utanför Gräsös nordkust som vi kallar "13T" (den är för liten för att ha ett riktigt namn på kartan, så vi har numrerat de många små skären  vi jobbar på). På 13T häckar ett fiskmåspar varje år.
 
Utsikt från Gräsös nordspets en vacker sommardag. Mitt i bild syns ö 13T, låg och stenig med en ensam buske (de många buskarna och träden i vänsterkanten finns på en annan ö mycket längre ut). Den vita fläcken på stenen i vattnet lite till vänster om mitten i bilden är en av måsarna som häckar på ön.


I slutet av juni lämnade jag min fältassistent ensam med jobbet några dagar för att åka en vända till stockholm för att fixa lite av varje där. Här följer citat ur fältanteckningarna assistenten fört under den perioden:

Första dagen jag var borta stod det ovanför listan över vilka spindlar som fångats på 13T: "Endast 1/2 av fällorna tömda pga fiskmåsattack"

Dagen efter står det: "1/2 tömt pga måspar"

Nästa dag bara: "1/2 av fällorna tömda",
 
och dagen efter det har ingen anteckning alls förutom antalet insamlade spindlar. Men det betyder inte att assistenten tömt alla fällorna utan att det vid det laget blivit standard att bara tömma hälften av dem på den ön pga måsarna (den hälften som är längst bort från måsboet på öns västra sida)...

Sen kom jag tillbaka, och eftersom jag inte är rädd för måsar står det nästa dag en asterisk vid listan över vilka spindlar som fångats på ö 13T och längst ner på sidan med min handstil: 

" * Alla fällor tömda".

Det står inte i anteckningarna, men därefter plockade jag (som jag brukar) bort fällorna närmast måsboet för att inte störa dem så mycket, och tömde de övriga fällorna på den ön själv tills ungarna lämnade boet.

Kommentarer
Postat av: Elle

Det verkar bannemej inte lätt att hitta bra assistenter i din nisch!

2009-01-21 @ 11:23:52
Postat av: Kajsa

Nä...är de inte rädda för spindlar så är de rädda för måsar...tur att jag åtminstone har användbara orädda systrar!

2009-01-21 @ 15:42:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0