En rosa spindel i grävartagen

Kerstin gräver. Så här går det till.

Uppenbarligen gär Kerstin så att hon gräver nere i sin tunnel ett tag och sedan går flera vändor upp med jorden hon grävt. Jorden bärs upp i klumpar som bärs i käkarna och med palperna. Jorden placeras sedan på ett lämpligt, av Kerstin utvalt ställe som ofta är vattenskålen eller i närheten av denna. Jorden jämnas ut så att det inte blir några osnygga högar.

Kerstin med jordklump i munnen. Man ser även att den nyuppgrävda jorden lagts ut i ett jämnt lager.
Tyvärr dålig bild, det är svårt att få skarpa bilder inne i terrariet utan bra belysning utöver blixt, och terrarierna har ännu inte några lampor.





En lite tråkig sak med Kerstin är att hon är ett praktexemplar av sin art, men det är svårt att få det att komma fram på bild. Den här arten, Grammostola rosea, blir ofta tråkigt gråbrunbeige på bild vilket är irriterande eftersom de är mycket vackrare i verkligheten. Bakkroppen och benen skiftar i rödbruna och brunbeige nyanser med rosa skiftningar på framför allt benen, men framkroppen är täckt av knallrosa hår med metallglans (det är de som gett arten dess latinska namn rosea). Sådana metallglänsande hår finns hos flera spindelarter (Doris har t.ex. också sådana, fast hos henne är håren bronsglänsande) och de skimrar och skiftar lite i färg beroende på ljusförhållanden och vilket vinkel man tittar från, ungefär som fjädrarna på t.ex. många kolibrier. Vad gäller de rosa håren hos G. rosea är det typiskt när man fotograferar att när bilderna blir skarpa ser håren oftast tråkigt gråbrunbeige ut och den rosa färgen syns inte alls. Se t.ex. bilden i förrförra inlägget om spindlarna, tagen på Kerstin framifrån på golvet. Den bilden är hyfsat skarp, men vem hade kunnat ana att om jag tittar på den spindeln i verkligheten så är hela framkroppen knallrosa...

Det allra svåraste med att ta fina bilder på Kerstin är alltså inte att ta skarpa bilder, utan att få den arttypiska rosa färgen att synas på bild. Det gör den bäst på suddiga bilder (där den formligen lyser), medan att ta bilder som är både skarpa och som visar färgerna i all sin prakt verkar vara näst intill omöjligt. Jag hade nog behövt jobba en del med att få belysningen precis rätt för att lyckas och någon dag kanske jag gör ett seriöst försök med det. Till dess är här en bild som är något av en kompromiss, framkroppen är lite suddig men inte så illa som det kunde ha varit, och det syns att framkroppen är rosa, inte brun, även om den snarare har en diskret babyrosa nyans än den skarpa nästan ceriserosa jag hade velat få på bild. Man kan också ana att det finns en antydan till rosa skiftningar även hos de långa håren på ben och bakkropp. 

 



 

Kommentarer
Postat av: Per

Hej Kajsa! Som gammal jordbrukare så undrar jag lite över, när Du säger, att det är jord i terrariet. Menar Du verkligen myllig jord, eller är det mera sandblandad och "lätt" jord? Du får akta så, att Kerstin inte får ryggskott. (Du läste ju, hur det gick för mig.)

Kan problemet med skarp bild kombinerad med korrekt färgåtergivning bero på svårigheten att få tillräckligt skärpedjup (mycket och rätt ljus) vid närtagna bilder? Proportionen mellan skärpedjup och fotoavstånd blir ju väldigt "tuff" i det läget.

2009-10-23 @ 08:00:48
Postat av: Elle

Mycket klok kommentar från Per -bäst Kerstin inte gör sig illa i ryggen!



Det bästa är såklart att avnjuta Kerstin live, då hennes färgprakt till fullo kommer till sin rätt. Annars borde man ju kunna juster i photoshop i efterhand?

2009-10-23 @ 13:43:45
Postat av: Kajsa

Kerstin har som regel antingen naturell torv eller ekologisk blomjord i terrariet, jag vet inte hur sandblandad blomjorden är, men spindlar har ju heller inget inre skelett så jag vet inte hur benägna de är att drabbas av ryggproblem och vilka typer av ryggont i så fall. Ryggskott lär ju t.ex. vara en fysiskt omöjlighet. Kerstin verkar må bra hirtils, bara att hoppas att hon inte överanstränger sig.



Vad gäller fotograferingen så ligger inte problemet så mycket i skärpedjupsproblematiken som i de speciella egenskaperna hos de där håren med iridiserande pigment. Fågelspindlarna är ju ganska stora djur så bilderna är oftast inte särskilt närtaga och det är oftast heller inga större problem att få fram färgerna hos de övriga delarna av spindeln - det är bara de där håren på framkroppen med iridiserande pigment som är svåra.

2009-10-23 @ 14:58:35
Postat av: Elle

Borde det inte finnas forum och grejer bland naturfotografer för detta knepiga ämne?

2009-10-23 @ 15:12:05
Postat av: Kajsa

Det finns det alldeles säkert. Har inte gett mig in i denna värld än dock.

2009-10-23 @ 17:37:27
Postat av: Elle

Det är ju inte en helt enkel nöt att knäcka. Men oavsett tar du väldigt fina bilder på dina spindlar.

2009-10-26 @ 13:13:50
Postat av: kajsa

Nja, de här är väl inte särskilt fina...suddiga och eländiga. Jag kan ta fina bilder på mina spindlar dock, men då krävs nästan att man plockar ut dem.

2009-10-26 @ 14:43:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0