Kryp och svamp och annat trevligt

Här kommer lite fler bilder från Lillängen.

I dammarna kan man nu beundra igelknopparnas taggiga bollar. Fina.



En liten bildgåta: Vem är det som bor så här i vassen?




Denna gång var det gott om lockepindlar.






Sist jag var på Lillägnen var det mest anmärkningsvärda den totala frånvaron av dagfjärilar, och det enorma överflödet och diversiteten av svamp. Massor av svamp, svamp överallt i alla möjliga modeller, färger och storlekar. Och då var jag ändå inte ute för att leta svamp, så bilderna nedan är bara sådana jag sett längs fjärilsslingan, och då bara ett litet axplock av dem. Jag hade velat ta fler bilder, men de extremt aggressiva myggen på delar av slingan tillåter inte att man stannar för länge på samma ställe (de försöker til och med stickas genom skorna!). Tyvärr är jag uselt dålig på svamp, undrar hur mycket mer man kunnat plocka annars? Som det är får jag i stort sett nöja mig med soppar och kantareller.


Svampar bland blåklockorna i hagen.




Vackra röda flugsvampar. Skönt att de är oätliga så att man med gott samvete kan låta dem stå kvar och lysa upp skogen




Mistänker starkt att detta är något man kunde plockat - t.ex. fårticka? Men hade ingen svampbok med och den var ganska illa åtgången i vilket fall.




Svampskogen




Svampar på en stock.




Vackra svampknippen av något fingersvampigt på en annan stock över bäcken.




Påminner om en korall.




En vacker röd svamp till. En kremla av något slag månne?




En brun flugsvamp tror jag?




Säckspindel (släktet Clubiona)




En fin liten stekel - kan det vara ett parasitbi månne?




Gräshoppa (backgräshoppa tror jag)



Och en väldigt grön grön vårtbitare, en art man hör spela i buskar och träd överallt nu. Enklaste sättet att skilja på vårtbitare och gräshoppor är för övrigt att vårtbitarna har väldigt långa antenner (längre än kroppslängden), medan gräshoppornas är betydligt kortare (se ovan). På bilden nedan ser man inte ens vart antennerna slutar eftersom jag har beskurit bilden lite för snålt. Men det var lite tråkligt med en bild där hälften av den var tom förutom ett par smala antenner.




De svartaste av alla svarta spindlar är nog spindlarna i släktet Zelotes. Det finns arter som är lite mönstrade, men den väldigt svarta färgen är i stort sett utmärkande för hela släktet. De är nattaktiva, och det är sällsynt att man får se dem på dagen om man inte rotar efter dem i stenrösen och liknande. Men ibland så tittar de fram även dagtid.


Kommentarer
Postat av: Elle

Ah! Jag borde ju veta vem som bygger sådannadär bon som på bilden, men jag är ju så kass på namn!



Det fanns mängder av spindlar i svampskogen när jag och Johan plockade kantareller, så trevligt! Jag gillar de som springer runt fötterna, men att få nät i ansiktet/håret är ju lite onödigt... :)

2010-08-31 @ 12:00:07
Postat av: Kajsa

Nja, du har inte sett exakt vem som gjort det här boet när du varit ute med mig kan sägas, även om du sett bon av liknande typ.



Sensommaren är en ganska bra spindelperiod, det är rätt mycket ute som är adult nu - som vargspindlar och många nätspindlar. I skogen här brukar man kunna springa på Micrommata virescens (den gröna spindeln) i blåbärsriset.



2010-08-31 @ 12:24:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0