"Jättespindelutställning" i Stockholm

Skansen har precis öppnat en ny utställning på temat "jättespindlar" - den kanske man måste gå på? Även om jag egentligen inte förväntar mig att lära mig något nytt eller se något jag inte sett förut och kanske är överdrivet kritisk i just spindelsammanhang Det här är alltså inte en recension, men det kanske kommer en sådan så småningom? Och då kan det vara intressant att se hur utställningen motsvarade förväntningarna.

http://www.skansen-akvariet.se/

I stort sett verkar det som om de helt enkelt byggt ut sin tidigare ganska lilla och undanskymda "spindelhörna". Och det behövdes - faktum är att, så spindelälskare jag är, har spindeldelen av Skansenakvariet tidigare varit den biten jag tyckt var tråkigast. Så det vore väldigt trevligt om det inte är så nu längre. Det verkar dock fortfarande som om det till största delen är fågelspindlar och några skorpionarter som ställs ut (förutom den naturligtvis obligatoriska amerikanska svarta änkan), dvs en väldigt liten del av spindelvärldens diversa mångfald i färger, former och beteenden.

Det är förstås svårare att åstadkomma, men om jag hade ordnat en spindelutställning hade jag nog jobbat för att ställa ut fler grupper av spindlar - visst är fågelspindlar otroligt häftiga, men det finns många andra intressanta kryp som varit väl värda att lyftas fram, inte minst för att ge en bredare bild av spindelvärldens diversitet. Det finns förstås ett problem i att de flesta spindlar förutom just fågelspindlar är ganska kortlivade, så om man inte får dem att föröka sig kontinuerligt krävs ständig införsel av nya djur om man ska ha utställningen igång mer än en säsong. Men varför inte en av de stora spindlarna i släktet Nephila, som gör världens största och starkaste spindelnät? De hade dessutom passat utmärkt ihop med utställningens tema "världens största spindlar". Och några färgglada hoppspindlar, taggspindlar och krabbspindlar? Och vem hade inte velat se en bolaspindel (jagar genom att kasta en klisterboll fäst i en tråd på förbiflygande byten), eller spindeln som jagar med kastnät? Och själv hade jag nog valt sommarhalvåret för premiären för en sådan här utställning för att kunna lyfta fram några svenska spindlar också (fast jag förstår ju absolut att de väljer sportlovsveckan!) - varför inte en kärrspindel, Sveriges största? En myrhärmande hoppspindel? Den färgskiftande blomkrabbspindeln? En vattenspindel i ett akvarium? En husspindel, helt enkelt i informationssyfte eftersom det är den svenska spindel åtminstone jag som spindelkunnig får absolut mest frågor om och det borde gälla även Skansen, dit många ju vänder sig med frågor om konstiga djur?  

Spindlarna på annonsen för utställningen, bilden på pojken med en fågelspindel i ansiktet och en på axeln, är för övrigt samma art som min Kerstin

Kerstin. Ingen rädder för spindeln här.




Intressant ur informations- och marknadsföringssynpunkt är att man i informationen om utställningen lyfter fram spindelfobi och möjligheten att klappa en spindel för at bota denna, samtidigt som man i informationen om de individuella utställningsföremålen lyfter fram giftigheten och aggressiviteten hos flera av djuren! Märkligt. Men supergiftigt säljer förstås. Jag kan redan nu gissa mig till informationen på utställningens infoprmationstavlor tills tor del handlar om gift. Tyvärr. Det finns säkert en del information om spindelsilke och spindelnät också, vilket förvisso är intressant men kan ses som lite märkligt om utställningen (som det verkar) bara omfattar en enda nätvävande art (svarta änkan) Intressant att notera i sammanhanget är också att det nu samtidigt pågår en konstutställning i Stockholm där konstnären bland annat konstruerat ett gigantiskt svarta änkan-nät, så just nu kan man verkligen få sina kulturella spindelbehov uppfyllda!

Visste ni förresten att spindlar är den enda organismgrupp vars namngivning inte utgår från Carl von Linné? Namngivningen görs utifrån samma regler som alla andra djurgruppers (Linnés), men den utgår inte från Linnés namn utan från den namngivning som gjordes lite tidigare av en annan, med Linné samtida svensk vid namn Carl Clerck. Spindlarna, som den enda organismgruppen i världen, har alltså sin alldeles egna Linné! Det är intressant spindelkuriosa som man troligen inte får sig serverad på Skansens utställning.

Fast det finns fortfarande många många oupptäckta spindelarter i världen, och även bland de upptäckta finns det sådana som fortfarande inte har beskrivits vetenskapligt och tilldelats ett artnamn. T.ex. Birgitta, vars art kallas Grammostola sp. "formosa" där "formosa" inom citationstecken med sp (=species, art) framför visar att detta är ett slags arbetsnamn för att man ska kunna kalla spindeln nånting, inte ett korrekt vetenskapligt namn. 


Kommentarer
Postat av: Per

Jag tror, att ditt inlägg är mer informativt än hela Skansenutställningen! Kul att läsa.

2010-02-26 @ 20:16:09
Postat av: Bodil

I Australien såg vi en spindel, svart eller iallafall mycket mörk till färgen, den var ca 2 cm lång på kroppen, hade bara 6 ben för den hade kanske varit i slagsmål, vad vet jag. Såg ut som Harlekinspindel. Den satt i taket på en byggnad och tog ett skutt mot en fluga men flugan hann undan. Kan min beskrivning stämma in på någon "kändis"?

2010-02-26 @ 21:28:13
Postat av: Kajsa

Tack!



Ja jag har ju min egen jättespindelutställning här hemma, kan inte bjuda på världens största spindelart (vill inte ha just den arten hemma) men Ingalills art hör åtminstonje till de största, och Gunilla är världens största skorpionart. Supergiftiga kryp har jag inte heller, men fritt i lägenheten bor Steatoda bipunctata, som faktiskt påminner rätt myucket om svarta änkor till utseendet fast utan det berömda timglaset på magen.



Och spindelfobiterapi kan förstås också erbjudas här på Terapivägen!

2010-02-26 @ 21:29:40
Postat av: Kajsa

Bodil: Såg den ut som en harlekinspindel, eller zebraspindel som den också kallas, dvs avlång med ganska kraftiga inte överdrivet långa ben, "platt" ansikte framtill (med stora ögon men dem antar jag att du inte såg om spindeln var svart och satt i taket), klätttrade i taket och hoppade efter en fluga så var det troligen en hoppspindel - fast två cm är väldigt stort för en hoppspindel. Men det är få spindelfamiljer som kan klättra uppochner på släta ytor och hoppspindlar är de mest utmärkande. Det finns fler spindlar det kan ha varit, men det är omöjligt att säga ens familj på den beskrivningen med tanke på hur otroligt många fler spindelarter det finns i Australien än här (där vi bara har ynka 720...).

2010-02-26 @ 21:36:48
Postat av: Bodil

Nä jag såg inga ögon på spindeln, men även om jag kanske sett lite fel på storleken så var den ialla fall minst 1½ cm på kroppen, jag har jämfört tegelstenarna med spindeln på bilden. Benen var inte som på en lockespindel men de var längre än kroppen och rätt kraftiga.

2010-02-27 @ 21:27:15
Postat av: Kajsa

Hmmm...det är som sagt nästan omöjligt att säga något, det finns så otroligt många spindlar i Australien och ett stort antal familjer som inte finns här.



Långa kraftiga ben får mig omedelbvart att tänka på en s.k. huntsman. Det är en grupp stora spindlar med långa och kraftiga ben, egentligen mer lika vargspindlar och i vissa avseenden krabbspindlar än hoppspindlar. De här ser man ibland på husväggar och inomhus, liksom utomhus på marken och på träd. Dock brukar de inte vara svarta utan oftast bruna, brungrå eller brunbeige.



http://www.xs4all.nl/~ednieuw/australian/huntsman/Huntsman.html



Sen har vi den berömda gruppen "white-tailed spiders", kända för att ha ganska otäcka bett, som är vanliga i och runt hus. Vet dock inte om de här kan klättra i taken, men de är åtminstone svarta och har ganska avlång kroppsform.



http://www.xs4all.nl/~ednieuw/australian/Lamponidae/Lamponidae.html.



En annan spindel som förekommer inomhus i Australien är vad som i Australien ofta kallas "husspindel" - spindlarna i familjen Desidae, som ofta är mörka i färgen och annars inte är olika våra svenska husspindlar i utseende och liksom dem kan bli hyfsat stora.



http://www.xs4all.nl/~ednieuw/australian/Desidae/Desidae.html



Och så finns ju hoppspindlarna förstås, även om de flesta av dem som sagt är ganska små även i varma länder som Australien.



http://www.xs4all.nl/~ednieuw/australian/salticidae/Salticidae.html

2010-02-28 @ 12:09:53
Postat av: Bodil

Hej igen Tack för alla länkar till spindlar. Det var nog en Genus Badumna som satt i taket, verkar mest lik den. Dina spindlar ser mjukare ut.

2010-02-28 @ 21:10:24
Postat av: Kajsa

Ja, luddigare än fågelspindlar blir inte spindlar, och den där "pälsen" är verkligen silkeslen. Men det finns faktiskt några fågelspindelarter i Australien också. Dock elakare och giftigare än mina, så dem bör man inte plocka upp.

2010-02-28 @ 22:54:39
Postat av: Alex

vilken sort är den svarta spindeln?

2010-11-10 @ 18:28:04
Postat av: Kajsa

Den svarta spindeln är av arten Grammostola sp. "formosa" (beteckningen "sp. "formosa" betyder att arten inte är formellt beskriven, dvs man tror sig veta att det är en egen art men den har inte fått en formell beskrivning och ett vetenskapligt namn än)

2011-12-02 @ 16:44:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0