Lillängen 6

Med det fina vädret som varit kändes det nödvändigt att se till att hinna med en runda runt fjärilsslingan till innan jag åker ner till Skåne en vecka.





Det varma vädret sätter fart på allt i naturen, de flesta av blommorna som stod i full blom förra gången (främst ärtväxter) var nu utblommade. Och många av fjärilarna som flög då syntes inte till nu, eller bara i ett fåtal exemplar. Dagen utmärktes av smygare i massor, både ängssmygare och mindre tåtelsmygare, massor av hedblåvingar och en del stora vackra silverstreckade pärlemorfjärilar. Intressant var att luktgräsfjärilarna, en art som jag tycker att man ser ständigt och jämt, i massor, under lång tid, var väldigt få i dag jämfört med förra gången då de fanns i massor. Och det var bara en och en halv vecka sen!


Hedblåvinge





Hedblåvingar är små för att vara dagfjärilar - här tillsammans med en humla för jämförelse (och det dessutom en ganska liten humla).




Hedblåvingar är väldigt små, men silverstreckade pärlemorfjärilar desto större. En av de större svenska fjärilsarterna, och en man verkligen lägger märke till. Har ingen bild på den orange ovansidan tyvärr, men tror att det finns någon gammal sådan bilder någon annanstans på bloggen. När man inventerar är det dock undersidan man vill se - rättare sagt bakvingen med de för arten karakteristiska silverstrimmorna på grönaktig botten.

                                 Silverstreckad pärlemorfjäril





Dagens artlista är alltså inte så lång - 10 arter, en hel del har fallit ifrån, men bara en ny för året har kommit till (tåtelsmygare).

Dagens artlista
rovfjäril
kålfjäril
påfågelöga
silverstreckad pärlemorfjäril
pärlgräsfjäril
luktgräsfjäril
hedblåvinge
ängssmygare
mindre tåtelsmygare
mindre bastardsvärmare


                    Mindre tåtelsmygare



Den totala artlistan är med en ny art därmed uppe i 27 arter.

Total artlista
rapsfjäril
rovfjäril
kålfjäril
aurorafjäril
citronfjäril
ängsvitvinge
skogsvitvinge
nässelfjäril
påfågelöga
storfläckig pärlemorfjäril
älggräspärlemorfjäril
silverstreckad pärlemorfjäril
kamgräsfjäril
pärlgräsfjäril
luktgräsfjäril
vitgräsfjäril
tosteblåvinge
ängsblåvinge
puktörneblåvinge
silverblåvinge
hedblåvinge
mindre guldvinge
violettkantad guldvinge
grönsnabbvinge
ängssmygare
mindre tåtelsmygare
mindre bastardsvärmare

Förra gången skrev jag på bloggen att jag beklagade att jag inte lyckades få någon bastardsvärmarbild där även bakvingarna syntes. I dag såg jag bara en bastardsvärmare, men den visade snällt upp alla vingarna.


                                 Mindre bastardsvärmare




Kommentarer
Postat av: Per

Hur får du fjärilarna att sitta still så länge, att det går att plåta dem? Mycket imponerande dock!

2010-07-28 @ 08:42:11
Postat av: Kajsa

Man får ha lite tur helt enkelt - de flesta sitter inte still särskilt länge när vädret är varmt. Men så rätt som det är stöter man på en bra fotomodell som sitter länge på samma ställe. Att ha kameran inställd på så snabb slutatid som möjligt hjälper också. Bastardfjärilen ovan följde jag efter från blomma till blomma en bra stund...

2010-07-28 @ 10:33:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0