Mera kryp!

Det finns massor av andra roliga kryp än dagfjärilar längs fjärilsslingan, och även om de inte får vara med i inventeringen får de förstås vara med här! Vad sägs om den här uppsynen?




Uppsynen i fråga tillhör förstås en hoppspindel, närmare bestämt en Heliophanus spp. (troligen H. flavipes). 




                                 Stor flugbagge.

 


Det är inte bara dagfjärilar som är fina, det finns ju massor av vackra nattflyn också. Till exempel denna rutiga buskmätare.




"Död ved lever" heter det, och det är sant. I en murken stubbe som denna kan det bo mycket roliga kryp...




...till exempel mindre noshornsbagge...




...och massor av små små mattvävarspindlar. Bilden är tyvärr suddig, men spindeln är bara ca 1 mm lång.




Därmed inte sagt att bilderna nödvändigtvis blir bättre för att krypet är större. Kärrspindeln nedan är en av Sveriges största spindelarter och blir sådär 20-25 gånger större än mattvävaren ovan.

                                 Kärrspindel, Dolomedes fimbriatus




Kommentarer
Postat av: Per

Fina bilder! Varför får inte nattfjärilarna (ex buskmätaren) vara med i inventeringen av fjärilar; eller har de individerna en egen inventering? Är flugbaggen möjligen den, som jag kallar liljebagge - och som i så fall käkar av bladen på vissa liljeväxter?

2010-06-20 @ 16:21:28
Postat av: Kajsa

Varför får inte buskmätaren räknas?



Jo, så här är det. Dagfjärilar är ett samlingsnamn på ett antal fjärilsordningar som har det gemensamt att de har klubbformade antenner - det är alltså en systematisk indelning, och det som inventeras inom projektet svensk dagfjärilsövervakning är enbart djur som ingår i denna grupp. Varför det då?



Jo, om man skulle ta med alla fjärilar skulle projektet bli för stort, för tidskrävande och för kunskapskrävande för de enskilda inventerarna. I synnerhet för ett projekt som svensk dagfjärilsövervakning, som bygger på frivilliga insatser och där alla inblandade inte är proffs.



Dagfjärilar är en lämplig grupp att arbeta med av många skäl, och en av få grupper man faktiskt kan arbeta med även med mycket ringa förkunskaper eftersom arterna är relativt få och lätta att skilja på i fält. Det innebär också att man inte behöver ta hem djuret, döda det och stoppa det under ett preparermikroskop för att göra en korrekt artbestämning, vilket förutom att det kräver mindre förkunskaper även sparar mycket tid, gör kostnaderna minimala vad gäller utrustning, och gör att man kan göra inventeringarna utan att påverka bestånden av eventuella sällsynta arter.



Tid är också en viktig anledning att begränsa storleken på djurhgruppen som ska inventeras. Att arbeta med en större och mindre avgränsad grupp kräver förutom större kunskaper också mer tid (fler djur som måste bestämmas och räknas varje gång man är ute), och eftersom projektet bygger helt på frivilligt arbete och är beroende av att inventerarna gör återkommande besök i samma område många gånger under sommaren får arbetsinsatsen per gång inte bli för stor.



Dagfjärilar är helt enkelt en bra grupp just för att de är enkla, snabba och billiga att arbeta med jämfört med många andra organismgrupper. Men varför är det viktigt? Jo, syftet med projektet svensk dagfjärilsövervakning är just övervakning, att följa dagfjärilsfaunan i Sverige över längre tid och därmed kunna koppla förändringar i denna till sådant som miljö- eller klimatförändringar. Då är det viktigt att inkludera så många områden i så stora delar av landet som möjligt, och det betyder att ju fler inventerare som deltar i projektet desto bättre. Och begränsningen till enbart dagfjärilar innebär att även personer med mycket ringa förkunskaper kan göra ett bra jobb, och då kan fler delta i projektet och fler områden täckas in.



Nej, flugbaggen är inte en liljebagge, förutsatt att du med liljebagge menar vad jag tror att du menar (baggar i familjen Chrysomelidae (bladbaggar), troligen i släktet Lilioceris - googla gärna för bilder). Flugbaggen på bilden (familjen Cantharidae (flugbaggar)) är mycket större än en liljebagge - över en cm lång, vilket förstås är svårt att se på en bild. Liljebaggarna är herbivorer och som du säger skadedjur på just liljeväxter. Flugbaggarna gör inte det, de äter hellre pollen och ses ofta i blommor.

2010-06-20 @ 18:39:26
Postat av: Per

Beträffande flugbaggen så kom min gissning mest av skälet: röd färg på vissa kroppsdelar - samt utseendet (inte storleken) i grova drag. (Bodil är inte hemma för tillfället; annars hade hon nog visst bättre.) Skall göra en Google-check vid tillfälle.

2010-06-20 @ 22:44:44
Postat av: Kajsa

Misstänker att ni har en liten knallröd bagge som är vanlig på odlade liljor? Och ställer till med mycket skada på dem.

2010-06-20 @ 23:44:37
Postat av: Elle

Å de roliga liljebaggarna -om man trycker lite nätt på dem så piper dem, hihi! :)

2010-06-20 @ 23:55:24
Postat av: Kajsa

Japp! Och Per, flugbaggar piper inte när man plockar upp dem, så det är ett bra sätt att skilja dem åt.

2010-06-21 @ 19:39:10
Postat av: Per

Tyvärr kan jag nog inte höra något pipljud (för högt i frekvens?), men däremot så har jag googlat om utseendet. Och visst är den nästan helröd; jag misstog mig rejält därvidlag - eftersom jag faktiskt sett den i verkligheten många gånger. Även om det mestadels är Bodil som jagar den; skall tipsa henne om pipandet.

2010-06-21 @ 23:06:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0