Grönt är skönt!

Det känns som om färgtemat här på bloggen verkligen är grönt just nu - inte nog med att själva sidan är grön, många av de senaste bilderna domineras också av just grönt. Vilket inte är så konstigt eftersom hela naturen är så fantastiskt grön nu. Det enda som saknas är ju faktiskt en grön spindel, så därför presenterar jag i dag en favorit i repris: Sveriges grönaste spindel Micrommata virescens

Spindeln på bilderna är en hona, hannarna är ännu färggrannare - där är framkroppen och benen lika knallgröna, men bakkroppen gul med en bred röd mittstrimma - men tyvärr ser man dem sällan eftersom de är ganska kortlivade. I en av mina spindelböcker (Jones, Spiders of Britain and Northern Europe) finns den underbart brittiskt torra beskrivningen: "The male has a brief, but colourful life".



Aporopå de många användningsområdena för hår hos spindlar som diskuterats tidigare här på bloggen vid ett flertal tillfällen, så kommer här ytterligare ett: Den här spindeln (liksom en hel del andra) är försedd med scopulae, "häfthår" under fötterna som ger den fäste så att den kan klättra på släta ytor som t.ex. hala blad i vegetationen. Hoppspindlar har också sådana här hår, det är därför de kan klättra på t.ex. fönsterrutor.




M. virescens har scopulae under båda de två yttersta bensegmenten, då kan man ägna sig åt så här akrobatiska övningar utan problem. 





Det är fantastiskt att så här väldigt skarpa färger kan vara så bra kamouflage. Tänkte nästan göra en "hitta djuret"-fråga med den här spindeln (den är inte lätt att hitta i t.ex. blåbärsris!), men hade tyvärr ingen bild där det inte ändå blivit lite för lätt. 

 




Kommentarer
Postat av: Per

Förutom att den är grön och fin att titta på; vilka andra egenskaper har den? Antar t ex att den jagar utan fångstnät?

2010-05-25 @ 19:53:26
Postat av: Kajsa

Japp, du har rätt i att den ínte gör nät, det är en aktiv jägare som jagar i markvegetationen där den gröna färgen fungerar som kamouflage (de har gröna ägg också). Artepitetet "virescens" betyder för övrigt grön, och det svenska namnet på arten är grönspindel även om det sällan används. Den här spindeln har stor utbredning, men finns sällan i större antal någonstans - så man blir alltid lite glad när man får se den, för det är inte självklart även om man är på lämpliga ställen.



Micrommata virescens är för övrigt den enda svenska arten i familjen Sparassidae, dit för övrigt de stora utländska spindlar som kallas "huntsman spiders" också hör. Sparassiderna är nära släkt med familjen krabbspindlar, som dock är mycket mer stillasittande (även om de inte heller gör några nät).

2010-05-25 @ 23:17:10
Postat av: Kajsa

Kan också tillägga att de vita ringarna runt ögonen består av hår - den har alltså vita ögonfransar.

2010-05-25 @ 23:18:14
Postat av: Michelle

Jag hoppas att du fortsätter med att skriva nya inlägg till din blogg - den har verkligen potential :D!

2012-03-19 @ 01:01:01
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0