Reningsverksdammarna

I kanten av området där min fjärilsslinga går ligger en rad dammar och våtmarker som fungerar som vattenreningsverk. För att komma till slingan hemifrån mig går man på en spång över våtmarksområdet, och där finns ofta ganska mycket roligt att titta på. Bunkestarren i förra inlägget växer för övrigt i reningsverksdammarna.

Skräddare.




Skräddare är rovdjur, och där de springer på vattenytan tar de förstås gärna landlevande djur som ramlat i vattnet. Här en skräddare som lyckats skaffa sig ett rejält skrovmål.




Salamandrarna, som tillbringat vintern på land i skydd någonstans, har nu övergått till en akvatisk tillvaro. Här en mindre vattensalamander. Bilden är inte suddig - salamandern sitter någon dm under vattenytan och vattnet i dammen är ganska grumligt (reningsverksdamm...).




På träspången över dammarna ses ofta massor av solande vargspindlar - och undra på det! Solvarmt trä att sola på, lämpliga springor mellan bräderna att snabbt springa ner i för att söka skydd när någon som jag kommer trampande, och antagligen mat i massor i form av mygg som kläcks ur dammarna. Troligen ett paradis för en art som Pardosa amentata (men jag såg också en sädesärla (som gärna äter kryp som spindlar) på räcket där i dag, så helt perfekt är nog inte tillvaron).




Nu kläcks grodynglen i dammarna. I massor.




Den här dammsnäckan ser ut som om den kryper på vattenytans undersida. Märkligt.






















Våtmarkerna är förstås populära bland diverse fåglar, bland annat det här ruvande kanadagåsparet.


































Kommentarer
Postat av: Per

Djursäsongsmässigt så verkar ju Stockholmtrakten nästan ha hunnit ikapp Skåne - fast jag har nog inte världens bästa koll på just dessa arter.

2010-05-22 @ 19:50:57
Postat av: Kajsa

Med tanke på att vi har ju haft fler varma soliga dagar här än ni haft i Skåne på sista tiden så är det ganska troligt att vi nästan är ifatt. Eller rättare sagt, tills fgör någon vecka sedan var allt snarare lite sent (troligen pga den långa vintern), sipporna brukar normalt blomma redan i april men i år var de inte ordentligt igång förrän i början av maj. När det sedan blev ordentligt varmt väldigt plötsligt formligen exploderade allt - den senaste veckan har temperaturen här legat en bra bit över 20 grader de flesta dagar, och man ser hur saker växer, slår ut och blommar över bokstavligen från ena dan till nästa.

2010-05-22 @ 22:52:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0