Halloweenspindel?

Egenligen borde jag kanske spara den här bilden till allhelonahelgen, men jag kan ju inte hålla mig...Ingalill ömsade skinn nyligen och när hon häromdan hade klättrat upp på väggen i terrariet såg jag att hon då passat på att lägga sig till med en ny och tuffare image! Är det här en modern spindels version av aposematism (varningsfärger och teckningar) tro? 





Förvisso skulle det i så fall vara ganska missvisande, eftersom Ingalill inte direkt är särskilt farlig - hon är inte särskilt giftig även om hon skulle få för sig att bitas vilket i sig är rätt otroligt. Så kanske är det frågan om mimicry i stället (av mänskliga varningssignaler?!).


Kommentarer
Postat av: Per

Fast i så fall väl inget som är evolutionärt betingat; eller vilka är artens verkliga predatorer i naturen?

Och på tal om Halloween; då gäller det snart att börja tänka på att skaffa hem några karamellpåsar extra - att ha i beredskap.

2010-10-14 @ 09:26:27
Postat av: Kajsa

Nä, knappast evolutionärt betingat - predatorerna i naturen är troligen rov- och parasitsteklar och mindre däggdjur.

2010-10-14 @ 12:05:33
Postat av: Nikore

Åh, vad fiin hon är! :D vad är hon för ras? ^^

2010-10-14 @ 15:17:51
URL: http://nikore.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Ingen ras...Begreppet "ras" används inte för spindlar, bara hos vissa sedan länge domesticerade djur där man avlat fram olika former av samma art, som hästar, hundar, kor, kaniner med mera. Men Ingalill tillhör arten Grammostola pulchripes, vilket är en väldigt trevlig och bra "husdjursspindel" - lugn, lättskött, framme mycket och blir ganska stor (en av de större arter som finns faktiskt).

2010-10-14 @ 15:38:28
Postat av: Kajsa

Men varken Ingalill eller arten som sådan har normalt dödskalleliknande teckning på bakkroppen...det är bara en tillfällighet att håren ligger så, och det syns bara i vissa vinklar ;)

2010-10-14 @ 15:40:41
Postat av: Nikore

okej, nej, jag mena sort x) okej :D jo jag tänkte att hon tillhörde arten Grammostola :3 okej najs ^^

jag vill skaffa en Brachypelma smithi :D

2010-10-14 @ 16:55:00
Postat av: Elle

Ååå! Tjusig!

2010-10-14 @ 23:24:45
Postat av: Kajsa

Nikore: Nej, inte lätt med vetenskapliga namn...det finns varken raser eller sorter av spindlar, "Grammostola" är namnet på ett släkte och släktnamnet Grammostola följt av ett annat ord (t.ex. Grammostola pulchripes) blir ett artnamn (artnamn är alltid tvådelade).



Brachypelma smithi är fina ja! Jag har ett par Brachysar också, fast inte just B. smithi utan B. vagans och B.albopilosum - också jättevackra spindlar. Fast Brachypelma överlag är tyvärr lite mer benägna att sparka nässelhår på en än spindlarna i släktet Grammostola...



Elin: Ja är hon inte! Nyömsad och vacker. Bilden gör henne egentligen inte alls rättvisa, jag lade upp den bara pga dödskalleteckningen som annars inte syns - bara i visst ljus och viss vinkel.

2010-10-15 @ 12:13:18
Postat av: Nikore

nej det e det inte :3 okej :) men de sprätter väl hår ba när man stressar upp de eller? e de inte ganska snälla för att ha i handen o så?:)

2010-10-15 @ 17:43:37
Postat av: Kajsa

Oj, du ställer mycket frågor. Och interessanta sådana. Därför blir det lite uppsatsskrivning här nu...



Hur benägna fågelspindlar är att sprätta hår varierar väldigt mycket både mellan arter och släkten. Men det innebär inte att spindlarna inte kan vara stressade och känna sig hotade även om de inte gör det - de allra flesta spindlar drar sig hellre undan i första hand, hårsparkandet är därmed i sig ett tecken på att de känner sig ordentligt trängda. Men variationen är stor, vissa spindlar som t.ex. många Grammostolaarter gör t.ex. ingenting även när de är uppenbart missnöjda med situationen. Och sedan finns det motsatsen, väldigt försvarsbenägna arter som sparkar hår bara man går nära terrariet. Det innebär inte nödvändigtvis att den förra är mindre stressad än den senare, bara att olika arter reagerar olika.



Vad gäller att hålla spindlar i handen så är inga fågelspindlar, hur lugna och snälla de än är, några keldjur - inte bara för ägarens säkerhet, utan främst för spindelns bästa. Vill man ha djur att hålla i handen ska man inte skaffa en spindel utan en mus, marsvin, fågel eller annat djur som naturligt har sociala beteenden och därmed kan överföra dem till att inkludera även husse/matte i sin sociala sfär. Spindlar saknar däremot i stort sett helt sådana beteenden, de är per definition asociala, faktiskt ungefär de mest asociala djur som finns. Det innebär att de inte bara inte vill, utan att de faktiskt är oförmögna att ha någon form av social relation med en människa (de har inte ens sociala relationer med varandra utöver parning, och även den slutar ibland olyckligt för hannen). Att bli hanterade, upplockade osv är därmed aldrig något positivt för en spindel ens vad gäller lugna arter som tolererar det utan att bitas eller sparka hår - de trivs bäst hemma i sitt terrarium där livsmiljön är anpassad för dem. All hantering är en stressfaktor för spindeln och bör endast ske i undantagsfall, om alls - för spindelns skull.

2010-10-15 @ 18:32:56
Postat av: Nikore

okej, tack för faktan :) jag vill inte ha en spindel för o kela med den, men man ska ju kunna flytta den till en annan plats när man ska rensa terrariet tex, o kanske hålla den nån gg, men det e inte nåt jag har tänkt o göra ofta, tycker de e vackra o de intressear mig mkt :3 jo jag vet att honan ibland dödar hanen. Men e det inte så att om man ska köpa en spindel,så ska man köpa den när den är könsmognad? typ 5 år eller? för vad jag har förstått så är det mindre risk att de ändrar personlighet efter det :) min kompis kompis har en smithi spindel o den kan hon hålla, så den e snäll. Men alla har ju olika personligheter.

2010-10-15 @ 18:52:16
Postat av: Kajsa

Flytta spindlar ska man INTE göra med händerna, det gör man genom att sätta den i en burk medan man pysslar med större saker i terrariet (vilket man inte behöver ta i den för att göra - man motar in den i burken eller sätter burken över den och skjuter in locket under, och låter den sen sitta där). Det här behöver man inte behöver göra oftare än sådär en gång om året för att byta bottensubstratet i terrariet - spindlar skräpar inte ner mycket, och plocka ut matrester och skräp, fylla på vatten med mera gör man utan att flytta spindeln.



En annan anledning än stressfaktorn till att inte hantera spindeln med händerna är att spindlar är ganska ömtåliga, och en vuxen fågelspindel är såpass stor och tung att den kan slå ihjäl sig om den ramlar i ett hårt golv. Om man alls ska hantera spindeln rekommenderar jag att man inte gör det alls i terrariet. För det första för att terrariet är spindelns hem och det bör vara en trygg och säker plats (inte för att bli upplockad i en plastburk är tryggt heller), för det andra för att terrariet ofta står tillräckligt högt upp (t.ex. på en hylla, byrå eller liknande) att spindeln kan slå ihjäl sig om den ramlar i golvet från den höjden. Och även en lugn och snäll spindel kan göra något oväntat som att hoppa av handen, eller något som får dig att tappa den. Det för spindeln säkraste sättet att hantera den om man nu tvunget ska, är att plocka ut den ur terrariet i en burk, sätta sig på golvet eller någon annanstans där spindeln inte kan ramla så långt om den ramlar av, och sedan låta den själv gå ur burken ut på handen. Den situationen är heller inte lika stressig för spindeln som om du plockar upp den genom att ta tag i den uppifrån.



Hantering är som sagt alltid en stressfaktor, och att en spindel tolererar det utan att bitas eller sparka hår betyder inte att den uppskattar det. Alla mina sex spindlar (utom möjligtvis en viss hårsparkare) är "snälla" nog att kunna hållas, men jag gör det väldigt väldigt sällan.



Vad gäller personlighet så ändras den inte direkt för att spindeln växer - det är ingen större skillnad bortsett från att de flesta ungar är mycket mer matglada när de är små eftersom de växer. Sen är beteendet ofta väldigt likartat mellan spindlar av samma art - det är väldigt få arter som har stora skillnader i personlighet mellan individer - så köper man t.ex. en B. smithi och är påläst om den arten vet man i stort sett vad man får oavsett om man köper den som unge eller vuxen. Visst finns det skillnader mellan individer, men de är oftast små. Och även om du köper spindeln som vuxen kommer det ändå att ta ett tag innan du kommer underfund med hur den är, både för att spindeln behöver tid att bo in sig hos dig, och för att du behöver tid att lära känna den och dess beteenden. Sen finns det vissa undantag, som t.ex. Grammostola rosea och Brachypelma albopilosum, där det kan vara ganska stor skillnad mellan individer av samma art - men det är undantag snarare än regel att det är så. Om man ska köpa spindeln när den är fullvuxen eller inte är därmed helt upp till en själv, det finns både för och nackdelar med båda och det finns inget rätt eller fel.



Den största fördelen med att köpa en vuxen spindel är att du vet vilket kön det är (förutsatt att du köper den av en kunnig person som kan tala om det för dig, vilket är att rekommendera om det är din första). Kön är bra att veta eftersom hannar är väldigt kortlivade - de lever sällan mer än ett år efter könsmognad, så köper du en vuxen hanne får du inte behålla honom länge. Om du inte redan har en hona av samma art och är intresserad av att skaffa ungar är en hona därmed ett lämpligare val.



En annan fördel om det är din första spindel är att ungar är mer ömtåliga än vuxna spindlar - och dödligheten kan vara ganska hög när de är riktigt små. Så om det är din första spindel kan det vara lämpligt att börja med en vuxen eller nästan vuxen spindel av en lättskött och tålig art. När man skaffar sin första spindel vill man också ofta redan från början ha en stor, vacker spindel i ett snyggt terrarium, och då kanske man inte vill vänta 3-5 år på att ungen ska bli vuxen. Dessutom måste man anpassa utrymmet efter spindelns storlek efterhand som den växer. Fågelspindlar växer långsamt och stora ytor kan stressa dem, så man kan inte sätta en liten spindling i ett terrarium för en vuxen spindel - den mår bättre i en mindre behållare, och dessutom är det väldigt svårt att ha koll på var den är och hur den mår i ett för stort utrymme. Därför har man oftast ungar i mindre behållare, typ plastburkar eller små plastterrarier, och så får man byta dem mot större efterhand tills den är stor nog att flytta in i ett "vuxenterrarium". Och plastburkar är förstås inte lika dekorativa som ett riktigt terrarium.



Men det finns fördelar med ungar också! Den största är förstås helt enkelt att det är roligt att följa spindeln och se den växa och utvecklas. Och man klarar absolut av att ta hand om en unge även som nybörjare. Men ett tips är att i så fall skaffa ett par stycken - dels har man lite marginal ifall någon inte överlever till vuxen ålder (och för små ungar behöver det inte bero på misskötsel, dödligheten är helt enkelt naturligt högre när de är små och de kan t.ex. stryka med när de ömsar skinn), dels ökar man chansen att någon av dem är en hona. Om man skaffar en unge har man också hyfsad koll på ungefär hur gammal den är när du köper den - med en vuxen vet du ofta inte om den är 7 år eller 17 (om inte säljaren har väldigt bra koll), vilket förstås påverkar hur länge du får ha den kvar. Slutligen är det också väldigt mycket billigare att skaffa en unge än en vuxen - mycket just på grund av att dödligheten är högre och att det inte går att veta vilket kön det är.



Även vad gäller vuxna spindlar ser man ofta att icke könsbestämda individer är billigare än de som är könsbestämda till honor, men jag skulle absolut rekommendera att köpa en könsbestämd om du köper en vuxen. Framför allt litar jag inte riktigt på säljare som säljer vuxna fågelspindlar utan att veta vilket kön de har - antingen försöker han/hon sälja en hanne (vars dagar är räknade) som obestämd, eller så vet han/hon inte själv hur man könsbestämmer (vilket inte är särskilt svårt, så de seriösa säljarna som kan sina spindlar brukar veta vad de säljer).



Själv har jag kompromissat lite och köpt de flesta av mina spindlar som s.k. subadulta - det betyder att de inte är vuxna men nästan, med bara ett eller ett par öms kvar till könsmognad. En subadult spindel är hyfsat stor, oftast stor nog att bo i ett normalstort spindelterrarium, och har fått sina adulta färger. Det är också möjligt att könsbestämma den (jag har köpt ett par icke könsbestämda också, men jag kan ju det där själv och var ganska säker på att de var honor även om säljaren inte visste). Man kan kompromissa lite mer och köpa halvstora ungar också, där man får uppleva hur de växer men inte behöver vänta lika många år på att de ska bli vuxna.

2010-10-15 @ 20:11:03
Postat av: Nikore

tack så mkt för all intressant fakta. Har lärt mig mer nu,det uppskattas, om det e nåt mer du tycker jag behöver veta så skriv bara :) det kanske e lättare att kunna skriva till varandra om vi har varandras e-mail :) min e: [email protected]



Jag vill köpa en ung spindel,för att se hur den växer,men inte så värst liten vill jag ej ha den,men du råkar inte veta från vilken ålder man kan se vilket kön de är? för jag vill naturligtvis ha en smithi hona.

2010-10-15 @ 20:32:18
Postat av: Kajsa

Mailar dig ;)

2010-10-15 @ 22:39:12
Postat av: Nikore

okej :D

2010-10-16 @ 17:50:58
Postat av: Kajsa

Jag mailar, men svarar ändå på den senaste frågan här för den kan besvaras ganska fort: i princip får du välja om du vill ha en såpass liten spindel att du kan följa hur den växer, eller en könsbestämd. De som är könsbestämda brukar nämligen vara, om inte redan könsmogna, så inte alltför långtifrån.

2010-10-16 @ 20:44:04
Postat av: Nikore

okej, vad menar du exakt?, förstod inte sista meningen. :3 du vet inte vilken ålder de är när de är könstbestämda? jag har läst att de är könsmogna vid 7-8 år. Hade vart bra o veta hur stora de är vid olika ålder,så att den inte e jätteliten eller för stor x)

2010-10-17 @ 17:58:56
Postat av: Kajsa

Spindlarnas kön är förstås bestämt redan i ägget, men det kan ta ett bra tag (år) innan det är möjligt för oss människor att se skillnad på könen utan tillgång till DNA-analys...



Fågelspindlar är en stor familj spindlar med många hundratals olika arter, och sådant som hur fort de växer och när de blir könsmogna skiljer mycket mellan olika arter. Det går därför inte att säga något generellt om ålder och storlek och när de går att könsbestämma. Det finns de som blir adulta på ett år, de för vilka det dröjer 7-8 år, och allt däremellan. I princip tar det längre tid för arter som kommer från torra områden (dit t.ex. Brachypelma smithi hör) och lite kallare områden, och snabbare för arter från varma fuktiga områden som regnskog. Det går också mycket fortare för hannar än honor, av alla arter.



I princip växer många spindlar hela livet, även om tillväxten går långsammare ju äldre de blir - därför kan man egentligen inte prata om "fullvuxna" spindlar, utan man säger istället att de är "adulta" när de uppnått könsmognad. En spindel som nyligen blivit adult behöver därmed inte ha uppnått maxstorlek för arten (och har det oftast inte), även om det inte brukar vara så väldigt långt ifrån.



De "åldrar" man ser i annonser är oftast:



"Sling" som är en förkortning av engelskans "spiderling" ("spindling". En "sling" är en väldigt liten unge (spindelbebis) som precis kläckts, vanligen använder man termen för de första 2-3 ömsningsstadierna. Efter det använder man ofta termen juvenil, vilket egentligen är något missvisande - biologiskt är juvenil motsatsen till adult, dvs även en sling är juvenil. Men inom "terrariedjurshobbyn" syftar "juvenil" oftast på en spindelunge som hunnit ömsa några gånger och vuxit till sig lite, den kanske är någon-ett par cm i kroppslängd och några cm i benspann (men det varierar naturligtvis också beroende på art, eftersom olika arter blir olika stora). När spindeln är nästan vuxen, har fått de färger och teckningar som vuxna spindlar av arten har och bara har ett eller ett par öms kvar till könsmognad kallas den "subadult", dvs den är nästan adult. En subadult spindel kan könsbestämmas ganska enkelt och är i alla avseenden som en adult med det undantaget att den inte kan få ungar riktigt än. En subadult spindel ser dock utseendemässigt som regel ut som en hona, i de fall hannar har annorlunda färger och teckningar än honorna så dyker dessa ofta inte upp förrän i det sista ömset då de blir könsmogna. För hannars del är detta också ofta det sista ömset de gör - hannar lever sällan mer än ett år som adulta. Medan honor fortsätter att ömsa en gång om året ungefär, lite mindre ofta när de blir äldre, och fortsätter växa om än väldigt lite jämfört med hur fort de växer som ungar.



Därför går det inte att säga något generellt. Dessutom kan man könsbestämma en tid innan de är könsmogna (äldre juveniler kan gå att könsbestämma, subadulta kan alltid könsbestämmas), men hur tidigt beror dels på art, dels på hur säker ägaren/säljaren är på könsbestämningar. Man ser ofta subadulta spindlar till salu som är könsbestämda.



När man läser annonser om spindlar till salu anges ofta benspann (bs) som storleksmått. Benspannet mäts oftast (det finns ett par varianter) som avståndet från frambenets yttersta spets på ena sidan av kroppen till bakbenets yttersta spets på den motsatta (på diagonalen tvärs över spindeln, med benen utsträckta alltså). Som biolog är jag inte förtjust i det här sättet att ange storlek alls eftersom det bara är ett fungerande storleksmått om man jämför spindlar med väldigt likartad kroppsbyggnad - men det har ju fågelspindlar, så där fungerar det bra och det är som sagt det vanligaste måttet man ser.



Vill du ha en liten spindel där du kan följa hur den växer av en långsamväxande art som B. smithi, skulle jag rekommendera en "juvenil" med åtminstone 3-4 cm benspann, gärna mer. Då är den inte pytteliten men du kommer ändå att få följa den i flera år innan den blir vuxen - hur många beror på hur liten den är när du skaffar den, och vilket kön det är (men B. smithi växer sakta - du kommer att få ha en spindel i en liten plastburk i flera år, som du byter mot en större efterhand tills den är stor nog för ett terrarium). Men det beror också mycket på kön som sagt, och köper du en juvenil är det en chansning. Man ser aldrig könsbestämda juveniler till salu och det är i princip bara ganska gamla juveniler som alls är möjliga att könsbestämma - innan dess är de för små, könsorganen är inte så utvecklade att man kan se skillnad, och även om man kan behövs det förstoring för att se dådant på en liten spindel vilket de flesta fågelspindelägare inte krånglar med - man könsbestämmer när de är subadulta eller adulta, det är både lättare och säkrare.



Att skaffa en subadult är som sagt i princip som att skaffa sig en vuxen spindel - den har lite kvar att växa men inte så mycket, så vill du se den växa upp är en juvenil att rekommendera. Subadulta spindlar till salu är ibland könsbestämda, ibland inte - men jag skulle som sagt absolut rekommendera en könsbestämd om du väljer att köpa en subadult.

2010-10-17 @ 21:46:58
Postat av: Nikore

tack så mkycket :) jag tycker att juvenil, 3-4 cm e för litet :/ kanske skulle ta nästa steg som e subadult,precis i början,frågan e hur stora de e då? för jag läste att smithi kan bli upp till 15 cm i benspann. kan subadult va nånstans vid 9 cm? jag vill ju kunna ha den i ett terarium. Och könet e viktigt för mig :3 vill vara säker på att det e en hona.

2010-10-18 @ 10:33:32
Postat av: Kajsa

Man kan ju köpa en större juvenil är 3-4 cm, men en juvenil är som regel för liten att ha i ett normalt spindelterrarium. Köper du en subadult B. smithi är den däremot absolut stor nog att ha i ett normalt terrarium för marklevande fågelspindlar (som är 30*30*30 cm). Se till att det finns gott om struktur i terrariet, mycket substrat och mycket gömställen och liknande, så går det bra även om utrymmet skulle vara lite stort i början.

2010-10-18 @ 12:44:44
Postat av: Susann Björk

Hejsan!
Kan inte med ord beskriva hur glad jag blev när jag igår hittade din blogg!
Mitt spindelintresse har funnits med mig hela livet, mest med en skräckblandad förtjusning. För att ta tag i min "rädsla" införskaffade vi ( jag och min man ) två. En avicularia cf. Hurriana och en huntsmen. A.cf. Hurriana klarade jag tyvärr inte utan den dog förmodligen av min då okunskap av hållningen av arten.
I dag har vi ca 30st av spindlar från den gamla världen och den nya. I varierande storlekar. Nu till min fråga. I sommar har mina "bäbisar" gjort ömsningen till en form av sport. Hittar nästan varje dag en spindel som ömsat och min G. Rosea som ömsade för 1-2 månader sen ömsade på nytt. Jag undrar om det beror på den fantastiska värmen som gör att de byter kläder på löpande band?
Min andra fråga är. Hur ser det ut med bevarande projekt. Tänker då på bland annat Poecilotheria Metallica som snart är utdöd. Ja det finns en rad med arter som snart inte existerar. Tacksam så klart för svar. Mvh susann björk

Svar: Hej Susann och välkommen till bloggen! Ber om ursäkt för att du inte fått något svar tidigare, det beror dels på att den här bloggen tyvärr är ganska inaktiv just nu (jag har jobbat som webredaktör på sistone och är med inte haft tid med min egen hemsida eller blogg, hoppas att det ska bli ändring på detta...) och dels för att jag helt enkelt är jättedålig på att upptäcka nya kommentarer till äldre blogginlägg.

Roligt att du tar tag i din spindelrädsla och att själv hålla egna spindlar är ett bra sätt. Jag har ingen egen erfarenhet av Avicularia cf. hurriana, och vet inte hur stor din spindel var, men har hört att avics kan vara rätt svåra att klara som små - bättre "nybörjarspindlar" är torrlevande arter som t.ex. din Grammostola rosea. Tror absolut att värmen bidrar till täta ömsningar, det (plus hur mycket mat de får!) påverkar tillväxthastigheten. Spindlar är ju växelvarma djur, så värme skyndar på processerna i kroppen. Tycker absolut att man ska ha åtminstone lite varmare än rumstemperatur även för arter som G. rosea, där det ofta sägs att man inte behöver ha det. Det behöver man inte, de här spindlarna är tåliga nog att klara sig ändå, men jag tycker inte man ska nöja sig med vad spindeln kan tolerera utan ge den lite varmare. Lite i svalaste laget är dock bättre än i varmaste laget! Jag var ärligt talat lite orolig för mina kryp i somras när temperaturen gick en bra bit över 30 inomhus! Men det jag främst märkte var att den annars ganska måttliga och tillbakadragna skorpionen blev väldigt aktiv och matglad.

Jag vet tyvärr inget om bevarandeprojekt för fågelspindlar, men tror inte att det finns mycket om ens något i den vägen. Möjligen förekommer det projekt som indirekt skyddar arterna, t.ex. genom att skydda naturområden där de lever med alla arter som finns där. Men specifika bevarandeprojekt för specifika fågelspindelarter har jag inte hört talas om, tyvärr - för som du säger hade det absolut behövts. .
Kajsa

2014-07-31 @ 14:22:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0