Ål - inte ål right

Usch, det där måste ju vara dagens sämsta ordvits. Men det passar bra eftersom temat inte direkt är positivt. Det är ju inte ofta jag bloggar om ledsamma ämnen, men i dag på avdelningens möte fick vi en deprimerande rapport från några forskare som varit på marin konferens och bl.a. berättade om de senaste rönen om ålen. Det de berättade var inte nytt för åtminstone mig - men det är likafullt värt att uppmärksamma just så här i juletider.

Medan naturvårdsorganisationerna samlar in pengar till åtgärdsprogram för tigrar, fjällrävar, gorillor med mera är det tyvärr betydligt svårare att väcka intresse för de där arterna som inte ser så ulliga och gulliga ut och som dessutom gömmer sig under vattenytan. Vi kan möjligen uppmärksamma djur som kanske inte är så gulliga men åtminstone har hög coolhetsfaktor som t.ex. hajar, och det är absolut jätteviktigt, men vi är fortfarande dåliga på att uppmärksamma det vi har i våra egna vatten. I Sverige (ett land där vi tror att vi är ganska duktiga på det där med naturvård) fiskar vi fortfarande hundratals eller tusentals ton av utrotningshotade arter varje år - däribland ål, men även t.ex. torsk. Medan torskens status på senare år har förbättrats något går utvecklingen fortfarande brant nedåt för ålen. Väldigt brant nedåt - den har minskat med sådär 98% de senaste 30 åren (dvs bara ett par procent av det totala europeiska ålbeståndet finns kvar) och är klassad som akut utrotningshotad inte bara i Sverige utan även på den internationella rödlistan. Och varken forskning eller bevarandearbete som syftar till att rädda ålen blir enklare av att kunskapen om ålens reproduktion, livsmönster och vandringar är väldigt dålig.

Myndigheterna vill att ålfisket ska halveras till 2013. Det räcker inte på långa vägar - det här är en art som inte bör fiskas alls, och där det borde varit ett totalt fiskestopp för längesen. Visserligen har vi i Sverige ett fiskeförbud sedan 2007, men många yrkesfiskare får ändå dispens för att fortsätta. Sett till beståndets storlek är fisket idag intensivt på både uppväxande unga ålar och vuxna ålar på utvandring för att leka. Därmed inte sagt att fisket är den enda boven - det finns fler, framför allt vandringshinder i reglerade älvar och vattendrag, men fisket är fortfarande ett väldigt stort hot.

Så låt bli ålen på julbordet. Låt helst bli restauranger som alls serverar ål, och tala gärna om för dem varför. Och det gäller även så kallad "odlad ål", för det går nämligen inte att odla ål i fångenskap. Den "odlade" ålen är helt enkelt viltfångade unga ålar (glasålar) som fötts upp i fångenskap, men de kommer alltså fortfarande från det vilda beståndet. Och de ålar som hamnar i "odlingarna" kommer förstås aldrig att få en chans att återvända till Sargassohavet för att fortplanta sig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0