Spindelmannen på riktigt

En ny vetenskaplig studie visar att fågelspindlar producerar silke med fötterna. Det är därför de klarar att klättra på släta ytor som de inte borde kunna klätta på egentligen med tanke på hur stora och tunga de faktiskt är (andra, mindre spindlar som klättrar på släta ytor, t.ex. hoppspindlar, har helt andra lösningar på samma problem). Precis som Spindelmannen alltså.

Det här är egentligen ingen stor nyhet, det har föreslagits tidigare att det skulle fungera så här, men den studien bortförklarades. Den nya visar slutgiltigt att det stämmer, fågelspindlar spinner faktiskt silke med fötterna. 

http://www.bbc.co.uk/nature/13382903

Det förklarar också allt silke på väggarna i vissa av mina terrarier...


Vetenskapen har alltså visat att det måste varit en fågelspindel som bet spindelmannen?




Här visar Ingalill hur det går till i verkligheten. En av världens största fågelspindelarter, på en vertikal glasvägg. Och med tanke på teckningen med anknytning till mänsklig fysiologi ser hon sig kanske som någon slags spindlig motsats till Spindelmannen?

 


Fast att Ingalill skulle bita någon är knappast troligt, det är hon alldeles för snäll för. 




Kommentarer
Postat av: Per

Intressant så det förslår! Jag uppfattade inte, om forskaren säger något om den rent evolutionära bakgrunden till denna förmåga. Att behöva kunna klättra på vertikala glasväggar i tidernas begynnelse verkar ju inte så realistiskt; såklart fanns/finns det andra glashala ytor. Men behovet av att gå i taket (i hårum eller liknande terräng) har ju alltid funnits. Jag antar, att den då också utlöser sin fotsilkeproduktion?

2011-07-31 @ 18:41:26
Postat av: Kajsa

Nej, tror itne det sades något om de evolutionära konsekvenserna, tror att det däremot åtminstone nämns i den artikel som först föreslog det här med silkesproduktion i fötterna. Men då tror jag itne att de hade några svar, bara påtalade att det väcker intressanta frågor om hur silkesproducerande organ har evolverat - vad kom t.ex. först, spinnvårtorna eller fötterna? Eftersom fågelspindlar betraktas som en ganska "primitiv" spindelgrupp kan man undra om de har evolverat det här med "fotsilke" som en egen specialitet, eller om det har det varit mer utbrett men bara behållts hos just den här gruppen? Och var, när och hur kom i så fall spinnvårtorna på bakkroppen in i bilden?



Glasytor fanns ju knappast i tidernas begynnelse nej, men det finns många andra hala ytor i naturen - framför allt blad i t.ex. regnskogar. Och det finns ju en hel del trädlevande fågelspindlar. Sen behöver det kanske inte vara så superhalt som glas heller för att man ska behöva lite extra förstärkning om man är en såpass stor och tung spindel som en fågelspindel, det kan nog räcka med en glatt trädstam där barken fallit av för att det ska bli riskabelt. Det finns många andra spindlar som klättrar på släta ytor och de har som sagt helt andra lösningar på samma problem, men deras lösningar fungerar inte tillräckligt bra på så här stora spindlar.



Och visst kan de klättra uppochner också, tror att det om du letar långt långt tillbaka i tiden finns en bild här på bloggen på Kerstin sittande uppochner i terrariet. Fast jag har för mig att hon hänger i hålplåten som utgör ventilation i taket snarare än glaset, och i så fall kan hon ju haka i hålen med klorna också.

2011-08-01 @ 12:24:54
Postat av: Per

I det rent statiska fallet (eller nära nog - som i denna studie) måste det absolut till någon typ av adhesionsmekanism för att sitta kvar eller långsamt förflytta sig i sådan "terräng". Dynamiskt sett däremot - rent teoretiskt - borde detta gå att utföra helt "barfota"; akrobater syns faktiskt göra det ibland. Hastighet, tröghetskraft, centrifugalkraft (och i förekommande fall friktionskraft) spelar därvid den avgörande rollen. Det går naturligtvis att räkna ut till vilken hastighet man springande måste accelerera upp längs golvet för att sedan fortsätta "varvet runt" längs vägg, tak och vägg ner på golvet igen - utan att drösa ner under vägen.

2011-08-05 @ 09:00:53
Postat av: Kajsa

Absolut, och man ser ibland snabba spindlar som vargspindlar springa en bit uppför släta ytor trots att de saknar adhesionsmekanismer. Och de är förstås bra på att utnyttja minsta lilla fäste som kan finnas.

2011-08-05 @ 09:06:28
Postat av: Per

Den adhesionsmekanism som fågelspindlarna drar nytta av via sina silkesspinnande "fötter" är väl inte att hänföra till någon undertrycks- d v s sugkraft? Rimligen bör det istället vara en egenskap hos molekylerna i silket som möjliggör för dem att komma så nära molekylerna i underlaget, att molekylärkraften dem emellan blir påtaglig. (Fallet med hårdvispad äggvita som kan sitta fast i en uppochnervänd kastrull kan ju å andra sidan vara en kombination av bådadera; d v s sug- och molekylärkraft? Inte vet jag.)

2011-08-05 @ 13:47:41
Postat av: Kajsa

Jag vet inte alls, och originalartikeln tar inte upp hur det fungerar tyvärr...men spindelsilke är ju ett ganska fantastiskt material med många speciella egenskaper. Och det handlar absolut om väldigt fina trådar, som fäster till underlaget och som sitter kvar även när spindeln flyttat sig därifrån.



För övrigt är det här ju inte det enda sättet spindeln har för att hålla sig kvar - fågelspindlar har både silket och det bland spindlar vanligare systemet med häfthår på fötterna, och i det senare fallet är det absolut molekylärkraft som gäller.

2011-08-05 @ 19:16:25
Postat av: Per

Och beträffande hårdvispad äggvita; tror bestämt att jag gör ett eget blogginlägg i ämnet.

2011-08-06 @ 20:18:34
Postat av: Kajsa

Gör det Per!

2011-08-06 @ 22:53:36
Postat av: Louise Andersson

Men spindelmannen hade ju "taggar" som växte ut ur fingrarna..

2011-08-22 @ 16:37:30
URL: http://ninaestad.wordpress.com/
Postat av: madelene

Hejsan. Är detta sidan jag letat efter!? Har försökt hitta svar på varför spindlar inte kan klättra ur handfatet och diskhon? Är de bra på att klättra på glas, har inte sett någon som direkt har krupit på en fönsterruta?

2013-10-27 @ 14:55:53
Postat av: Kajsa

Om spindeln kan klättra upp eller inte beror på art. Spindlar är en stor djurgrupp, och många egenskaper varierar mycket mellan olika grupper. Vissa spindlar klättrar helt obehindrat på släta ytor, andra klarar det inte alls. Till de senare hör husspindlar, som är de stora gråbruna långbenta spindlarna man ofta hittar inomhus just i handfat, badkar och liknande. Vuxna husspindelhannar vandrar omkring nattetid för att söka efter honor under sensommaren och hösten, och då händer det att de går eller halkar ner i t.ex. en diskho - och sen kommer de inte upp utan blir sittande där.

Andra spindlar, till exempel hoppspindlar, har häfthår under fötterna och klättrar obehindrat på lodräta ytor och även uppochner. De ser man ofta jaga på husväggar, fönsterrutor och liknande om sommaren. Fågelspindlar, som det här inlägget handlar om, kan också, trots sin storlek, klättra på släta ytor - men det trick de använder sig av, att spinna silke med fötterna, vet jag inga andra spindlar som gör. De flesta "glasklättrare" klättrar med hjälp av häftande hår under fötterna.

2013-10-28 @ 21:02:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0