Sol och spindlar

På sista tiden har det varit riktigt tråkigt och regnigt här, och eftersom det inte riktigt är någon värme i luften än blir det kallt så fort det är mulet. Men i dag är det fint väder, visserligen blåser det men det är sol och varmt! I går gick jag i vinterjacka, i dag kortärmat...det svänger snabbt. 

Jag håller på att försöka dra igång ett litet spindelprojekt, och har väntat på att det ska bli lite bättre väder så att jag kan ge mig ut och testa fältmetoderna för det jag tänkt göra. I dag är vädret bra, men tyvärr regnade det i natt så alla spindelnäten i vassen är bortregnade och eftersom spindlarna inte är aktiva på dagen så kvittar det hur fint väder det är, man kan inte göra ett dugg...så nu avvaktar jag till ikväll och testar igen då.

 Det här spindelnätsprojektet är lite halvt vid sidan av jobbet (som ju inte handlar om spindlar), det finns inga pengar till sånt här i projektet och jag har inga egna anslag. Men högskolan har en del utrustning jag kan använda, det finns flera hyfsade fältlokaler här i stan (eftersom Ekenäs är en skärgårdsstad som ligger på en halvö), och tanken är att göra något som är enkelt och kostar minimalt. Det som ställer till det är att jag vill göra isotopanalyser (som kostar pengar), men proverna kan jag samla in så länge även om jag inte kan analysera dem nu, och så söka pengar i efterhand. Projektet handlar om nätvävarbeteende hos hjulnätspindlar nära vatten, och kan förhoppningsvis ge svar på vissa frågot jag haft under doktorandtiden och med lite tur (förutsatt att det ger resultat) gå att publicera också.

Sen hade jag tänkt göra det här som ett projekt där vem som helst som tycker det skulle vara roligt att gå ut och kolla på spindelnät och spindlar skulle kunna hjälpa till (vet några sådana människor nämligen). Dels för att det skulle vara roligt att se om det går att göra ett sådant forskningsprojekt, dels för att det skulle ge mig mer data och data från ett större geografiskt område än Ekenäs (vilket i sig skulle vara intressant). Så är du intresserad av att gå ut på en strand och mäta spindelnät i sommar? Säg till mig! Det här kommer framför allt att handla om hjulnätspindlar vid havsstränder, men jag kan absolut tänka mig att inkludera även sjöstränder och kanske till och med rinnande vatten om man gärna vill vara med men bor långt från kusten.

Jag håller fortfarande på att utarbeta metoderna för projekt "spindelnätet", men har redan några frivilliga fältassistenter. Tanken är att det ska vara enkla metoder som kräver minimalt av förkunskaper och utrustning, men det är ganska många parametrar jag vill ha med så jag behöver komma ut och testa så att det fungerar. Så jag hoppas på att vädret håller i sig och att spindlarna kommer fram och bygger nya nät ikväll...


Studieorganism nr 1 - Larinioides cornutus.




Kommentarer
Postat av: Per

Intressant! Jag kan dock inte lova dig något deltagande, men är väldigt intresserad av att senare ta del av vad och hur du tänkte mäta.

2011-05-18 @ 19:50:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0