Bedrövligt...

Från och till ser man ju tidningsrubriker om beslagtagna illegalt importerade djur för försäljning som sällskapsdjur. Ofta handlar reportagen om "söta" djur som fåglar, sköldpaddor och liknande, sällan om djur som ormar och spindlar. Men sådana djur smugglas precis lika friskt naturligtvis, även om det sällan uppmärksammas i media. Arten (hela släktet faktiskt) som reportaget i länken handlar om är hotad i vilt tillstånd och CITES listad (Convention of International Trade in Endangered Species), och import av viltfångade exemplar är förbjuden (och även för handel med fångenskapsfödda individer krävs export- och importtillstånd). 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2051210/Smuggler-caught-airport-261-Mexican-tarantulas-shoved-luggage.html


Det här är för övrigt ytterligare en anledning (förutom den att de ofta vansköter sina spindlar) att inte handla fågelspindlar eller andra exotiska husdjur i djuraffärer - de är ofta viltfångade, och djuraffärerna har oftast inte någon koll alls på var djuren kommer från. Ofta är de lagligt införda till Sverige av en grossist som köper sina djur via en mellanhand i Europa som i sin tur köpt viltfångade och eventuellt smugglade djur. 

Kommentarer
Postat av: Per

Bedrövligt är i sanning ordet!

2011-11-09 @ 17:19:35
Postat av: Kajsa

Ja, det är som sagt ganska sällan man ser tidningsartiklar om sånt här vad gäller djur som fågelspindlar, vilket snarare beror på att det inte uppmärksammas i pressen på samma sätt som "gulligare" djur än på att det inte förekommer lika ofta.



Man ska också ha helt klart för sig att fågelspindlar, till skillnad från de flesta leddjur, är långlivade och långsamväxande djur som reproducerar sig sent (tar lång tid att uppnå vuxen ålder), vilket innebär att det tar lång tid och kan vara väldigt svårt för vilda populationer som beskattas hårt att återhämta sig.

2011-11-10 @ 09:25:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0