Finska företeelser - Finland är bäst i världen!

Min kollega Kaj, berättade för mig att Finland har satt som mål att vara bäst i världen inom miljö. Hur det är med det kan diskuteras, men att Finland är bäst i världen är inte en helt ny idé:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-tredje-bast-i-varldenhttp://www.dn.se/nyheter/varlden/finland-loser-varldens-problem

Och tydligen är Finland bäst i världen inom många områden. Min kollega Kaj berättade denna underbara historia på det temat:

När Kaj var liten fick han veta att finsk glass var bäst i världen. Sen en sommar åkte han med sin familj på semester till Italien. Där upptäckte Kaj att det fanns fler smaker på glass än vanlij...


Jag vill inte med detta säga att man ska dra paralleller mellan denna historia och miljöpolitik. Men kanske är det typiskt finskt att ha väldigt högt ställda mål, oavsett möjligheterna att uppnå dem? Ett annat exempel på detta är miljöplanen för Kimitoöns kommun, som Kaj visade mig. Se själva (läs särskilt underrubriken, och kom då ihåg att Finland ska vara bäst i världen):

http://media.kimitoon.fi/dynamic/uploads/pdf/mot/hallbar_utveckling/netti_eko_esite_12s_sv.pdf

Kimitoöns kommun ska enligt sina egna mål rädda Östersjön till 2020 ("Östersjön och skärgårdshavet i balans"). Hur en liten glesbefolkad skärgårdskommun ska uppnå detta förtäljer inte historien, trots att målen uppges vara konkreta och mätbara. Men det låter ju bra. Vi har funderat på att bjuda in kommunen till projektet som föreläsare, för vi tycker det skulle var intressant att få veta mer om detta - i synnerhet det där med "Östersjön i balans".


Kommentarer
Postat av: Per

Newsweek ... hmm? Läste härom dagen i Sydsvenskan om en annan rankning (om bäst att leva i) enligt vilken Norge fanns på 1:a plats och Australien på 2:a! (Och gissa förresten vart vi är på väg igen om två veckor.)

2011-11-09 @ 17:18:51
Postat av: Kajsa

Gissar på att det inte är Norge? Ja, Australien är ett bra land att leva i även om jag bara gjort det ett par månader. Och trots en miljö med mycket problem och som inte är helt enkel att leva i - är det inte torka och skogsbränder så är det översvämningar...Såg du förresten naturfilmen som gick på tv nyligen om en delfinflock i Shark Bay (finns på svtplay annars)? Det är ett ställe väl värt ett besök, kan rekommenderas (värt att åka hela vägen dit bara för att få se en dugong! Och det finns förstås mer än så att titta på.)!

2011-11-10 @ 08:28:38
Postat av: Per

Tack för tipset - nu har jag just sett den fina naturfilmen på svtplay! För vår del blir det sydöstra Australien igen; Melbourne samt den här gången även Sydney. Vem vet; det kanske blir västsidan en annan gång?

2011-11-12 @ 09:44:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0