Jobb på Iniö

För ett par veckor sen nu var jag och Kaj på Iniö för en workshop om "grön" energi. Jag har inte så mycket bilder som jag brukar ha när jag varit på Iniö, såd et blir lite mer av en reseberättelse istället. 

Till Iniö är det ganska långt (närmare 20 mil) och de två gångerna jag varit där tidigare har jag kört till Kimito och sen åkt med Kaj vidare, men den här gången åkte vi i min hyrbil och jag plockade upp Kaj på vägen. Så jag åkte tidigt på morgonen från Ekenäs för att hämta upp Kaj. Vägbeskrivningen jag fått av Kaj var "kör till Kimito (Kaj vet att jag hittar dit, jag börjar hitta ganska bra på Kimitoön vid det här laget faktiskt) och fortsätt 4 km på den vägen, sväng vänster mot Västanfjärd, kör några km på den vägen, sväng höger in på grusvägen mellan busshållplatserna, kör tills du ser bilarna. Du känner igen bilarna". Kaj gillar amerikanska bilar och mycket riktigt var det bara att köra tills man såg två ford thunderbird utanför samma hus. Och min bil var också lätt att känna igen - en gammal vit volvo 740 herrgårdsvagn (med diverse reklam och isbjörnar på) som jag hyrt billigt (med finska mått mätt) på den lokala däckfirman i Ekenäs, se bild nedan - så det var liksom lätt att se när det var jag som kom...





Sen åkte vi norrut och plockade på vägen upp vår inbjudne föredragshållare Alf-Peter och fortsatte sedan till Iniö. Vädret var bättre än vi trott att det skulle vara (det var storm kvällen före, och det blåste fortfarande en del). Två vägfärjor senare var vi framme vid samlingshuset i Iniö där vi träffade vår kontaktperson, fotografen Janne, och lite senare Tapani från Bergshagens bead and breakfast på Jumo som hade ordnat fika (jättegoda bullar!) till workshopen.

Iniö



Sent på eftermiddagen var det dags för vår workshop, det ramlade in lite öbor, jag höll ett kort litet föredrag om ekosystemtjänster och Alf-Peter ett längre om miljövänlig elproduktion och sen blev det lite diskussion. Uppslutningen var inte den bästa, men det hade vi väl inte räknat emd heller.men om folk var nöjda kan det förhoppnignsvis bli bättre nästa gång vi ordnar något, och ur diskussionssynpunkt var det faktiskt bra att gruppen inte var så stor.   

Energiföredrag




Till Iniö är det som sagt ganska långt, så långt att det inte riktigt är lönt att åka fram och tillbaka till Ekenäs samma dag om man ska hinna göra något alls där utan att komma hem långt fram på småtimmarna, så vi bodde över natten på Jumo. För den som undrar är Iniö inte en ö utan en kommun bestående av flera öar,varav Iniölandet är den största och utgör centralort (eller snarare centralö), sedan finns även öarna Jumo och Keistiö (och en del mindre öar). De tidigare gånger vi har varit här har vi också bott på Bergshagens bed and breakfast på Jumo, som har ekologisk inriktning och vars ägare Tapani och Satu är väldigt intresserade av projektet. Det är egentligen stängt så här års, men Tapani (Satu var bortrest) var snäll och höll öppet för oss och bjöd dessutom på fantastiskt god trattkantarellrisotto.


Idyllen Jumo i höstskrud






Kaj och jag konstaterade också att vi alltid är på Iniö när Sverige och Finland möts i fotboll (och på Bergshagen finns ingen tv). "Vi kommer tillbaka nästa gång det är Sverige-Finland" sa Kaj till Tapani när vi åkte morgonen efter. Då var vädret strålande vackert, det var alldeles vindstilla och man kunde aldrig ha trott att det blåst full storm ett och ett halvt dygn tidigare.








Stämningen var god i bilen när vi lämnade Iniö och den som tror att finländare är tystlåtna och bistra borde varit med! mend et gäller kanske bara finnar, inte finlandssvenskar? Att ha Kaj och Alf-Peter som passagerare kan i alla fall jämföras med om jag haft min farmor och min mormor tillsammans i bilen - ni som var med vet precis vad jag menar. För er som inte vet så var det helt enkelt ett fasligt pladdrande och fnissande på pojkarna. Men vädret var fint, vi lämnade av Alf-Peter och åkte vidare till Kimitoön där jag fick gå husesyn och beundra Kajs hus (fantastiskt gammalt stocktimrat hus ärvt efter hans farföräldrar) en stund innan jag åkte hem till Ekenäs. En trevlig skärgårdstur, och i november är det dags igen, då ska vi ge samma energiworkshop på Högsåra (men dit är det inte alls lika långt).

Kommentarer
Postat av: Per

Trevlig berättelse! Och appropå de pratglada "pojkarna" i bilen; jag hörde härom dagen i radio att rappakalja är ett finskt låneord. Är det så och vilken är den ursprungliga finska innebörden? (Observera att jag absolut inte isinuerar, att det var en rappakaljalik - svensk betydelse - konversation som hölls i bilen.)

2011-10-25 @ 17:44:29
Postat av: Kajsa

Jo, jag har också hört att det är finskt och att den finska betydelsen är ungefär densamma.

2011-10-25 @ 18:30:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0