Exkursionsexkursion

Dagens arbete har bestått i rekognocering inför den exkursion vi ska ha på jobbet i samband med ett seminarium om vattenrening. Så jag, kollegerna Kaj och Rolf, samt kommunens miljöansvarige och en annan naturvårdare har rekat en lämplig runda i trakten. Vädret har varit fint de senaste dagarna, så jag hade ju hoppats på att det skulle vara det även denna dag - vilket i så fall kanske hade kunnat resultera i de där vargspindlarna jag vill ha tag i som inte hade kommit fram i påskas. Föredraget är ju imorgon, bevars, och fortfarande inga spindlar!

Men exkursionsplanen verkar bli ganska trevlig tycker jag, i synnerhet om vädret är bra (och förhoppningsvis är det ju lite vårligare i maj än det är nu).

Turen startar i Ekenäs och går först till vår närmaste skärgårdsö, Skärlandet, där planen är att vi ska titta på fina strandbetesmarker på Baggö och prata om landskapsvård, naturliga buffertzoner, vattenandelslaget på ön, med mera. Dessutom är det en av våra projektöar i EU-projektet och det är ju trevligt att besöka åtminstone en av dem (de övriga är lite för långt bort, hade vi åkt till någon av dem hade vi inte hunnit med något annat alls samma dag).

Baggö hamn. Fortfarande is på havet.




Från Skärlandet åker vi en liten slingrig väg till Snappertuna, en liten by där vi gör ett studiebesök på ett väldigt litet reningsverk. Sen går vi ner till Raseborgsån strax intill där vattnet från reningsverket hamnar efter rening, och promenerar sedan till den närbelägna Raseborgs slottsruin för lunch på caféet där. Caféet är dock ingen ruin, det är bara från 1800-talet och därmed ca 500 år yngre än slottet...Ekenäs är en ort som ingår i "Raseborgs stad" (=kommunen), fast någon egentlig Raseborgs stad existerar inte. Det egentliga Raseborg är denna medeltida slottsruin från 1300-talet.

Efter lunch och kanske ett turistbesök i borgen fortsätter turen till dagens sista färdmål - en anlagd våtmark för vattenrening. Där traskar vi omkring ett slag och får ett föredrag om våtmarken och hur den fungerar, och sen går färden tillbaka till Ekenäs. 

Vintrig våtmark...




...men inte helt vintrig! Vide ung sover inte längre (fast egentligen tror jag att det här är sälg?)!




Och tussilagon blommade i massor! De första jag ser i år.






Och de var inte de enda vårtecknen. Trots att vädret var grått och trist hittade jag en fläck (bara där, ingen annanstans) med massor av tappra vargspindlar som trotsade kylan! Äntligen! Ett par av dem får följa med mig till Åbo imorgon, för naturligtvis är de Pardosa. Och jag är imponerad av hur aktiva de var trots att det var kyligt och absolut ingen sol alls.


  

Kommentarer
Postat av: Per

Låter som en innehållsrik och trevlig exkursion! När skall den gå av stapeln och vilken är deltagarkategorin?

2012-04-14 @ 22:11:13
Postat av: Per

OK - missade först att du skrivit maj som tidpunkt för det hela.

2012-04-14 @ 22:13:26
Postat av: Kajsa

Japp, början av maj. Den nionde tror jag det var.



Exkursionen ingår i ett seminarium i Green islands-projektet om småskaliga lösningar för vattenrening och minskade näringsämnesutsläpp i skärgårdsmiljö, så de som deltar blir främst vi som jobbar inom projektet (vi på Aronia i Finland samt ett gäng från Skärgårdsstiftelsen i Sverige) och även en del folk från öarna som ingår i Green Islands, både från Finland, Sverige och Estland.

2012-04-15 @ 11:14:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0