Påskis istället för påskris?

Efter den förra långa vintern trodde jag ju i min enfald att det skulle bli vår tidigare i år eftersom vintern inte varit lika lång och hård. Men istället har det i Finland blivit en evighetslång vårvinter, där snön och isen hänger sig kvar och bara smälter sakta sakta liiite i taget. Den riktiga vintern har varit över ganska länge nu, men det är fortfarande knappt man kan kalla det vår utan det är snarare något mittemellan. Det verkar inte bättre än att man får vänja sig vid att det där med att julen varar än till påska ska tolkas bokstavligt här i Finland, åtminstone vädermässigt. Faktum är att jag (eftersom jag firade jul i Skåne) faktiskt fick en betydligt vitare påsk än jul. Bara det.

Men vintern börjar ge sig på riktigt nu, och under påskhelgen hade jag tänkt ta tillfället i akt att göra en utflykt till ett närbeläget strövområde. Jag hade föreställningar om en promenad i vårsolen, med snösmältning, fågelsång och de första vargspindlarna tittande fram ur löven. De där vargspindlarna var speciellt viktiga eftersom jag har ett föredrag i Åbo imorgon om mitt doktorandprojekt, och jag hade velat ha med mig en liten vargspindel i släktet Pardosa dit (eftersom de liksom är huvudpersonerna i mitt doktorandprojekt). Och nu när snön äntligen börjar försvinna på allvar så börjar det bli dags för dem att komma fram! Så förhoppningarna var höga, men blev grymt svikna. Eller nåja, fåglarna sjöng åtminstone.

Jag och Laban begav oss alltså till Västerby strövområde, ett stort sammanhängande område med barrskog och myrar där jag aldrig varit förr, och tanken var att köra en bit in i området så att jag liksom kunde utforska det inifrån och inte behövde börja längst ut i ytterkanten. Det visade sig vara lättare sagt än gjort...Vägarna i området visade sig vara bara små skogsvägar med djupa diken på sidorna (totalt omöjligt för två bilar att mötas, jag mötte som tur är bara en och det var precis vid en korsning). Jag hade ju hoppats att vägarna vid det här laget skulle vara farbara och det var de - men de var fortfarande snö- och istäckta så det gick långsamt fram. Jag hade siktet inställt på en parkeringsplats som fanns utsatt på kartan, men den visade sig inte existera den här tiden på året. Det fanns en öppen glänta, men det var så mycket snö där att det var omöjligt att ställa en bil någon annanstans än på själva vägen (dvs blockera vägen helt). Så jag gav upp det, och det var om jag får säga det själv mycket bra gjort av mig att alls lyckas vända bilen och komma därifrån utan att köra fast (eller ner i dikena).

Så jag fick nöja mig med lite rotande efter spindlar vid en liten sjö i utkanten av området där man kunde parkera utan problem eftersom det fanns en badstrand som säkert är välbesökt på sommaren. Sjöstränder är ju också ett bra spindelletarställe, men det visade sig tyvärr fortfarande vara för tidigt. Så där det borde funnits bilder på årets första vargspindlar blir det nu istället bilder på is. Varsågoda! Påsktid i Finland!


Den här sjön heter Grabbskog Storträsk (kunde de inte bestämma sig för om den är ett kärr eller ett träsk?). Den har en fin liten badplats (istäckt) med sandstrand (istäckt) och är säkert trevlig att bada i när det blir sommar (och isen försvunnit). Detta ska absolut undersökas längre fram - det går ju inte att säga så länge isen ligger kvar, men jag hoppas på en fin näringsfattig humös sjö (brunvattenssjö), såna gillar jag att bada i. Dessutom kan det vara roligt att leta kryp i dem. 








Ja, och mer spännande än så här blir det inte. Nu följer bilder på is, eftersom det var den främsta behållningen denna dag. Alla tagna i denna sjö (på denna sjö?).

 














Kommentarer
Postat av: Per

Vår eller fortfarande vinter?

Antar att du är välbekant med den meteorologiska definitionen av vårinträdet (dygnsmedeltemperatur, gradtal och varaktighet); är det samma definition där som här? I så fall - vad säger de finska väderspågubbarna/gummorna om tillståndet?

2012-04-14 @ 22:21:01
Postat av: Anonym

Ja, det är samma definition här. Våren började egentligen här redan i mitten av mars, men sen blev det kallare så våren liksom stannade upp igen och har sen dess mer eller mindre stått och stampat på stället fram tills nu. Men i går och förrgår regnade det faktiskt (dvs inte snöade) för första gången sen i höstas (men även det övergick mot slutet i snö).

2012-04-15 @ 11:24:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0