Vinter i Ekenäs

Vintern har kommit till Ekenäs, det är mycket snö här och runt tio minusgrader (bilden är från förra året, har inte tagit några nya nu men den är ganska representativ).
 
 
 
Lokaltidningen varnade för snökaos i samband med snöstormen, men även om det blev snö blev det inte mycket kaos. Ekenäsborna tar det hela med lugn och det är rätt skönt att vara på en plats där det betraktas som fullt normalt att det faktiskt blir vinter om vintern, till skillnad från Skåne och Stockholm där det oftast blir betydligt mer kaos så fort det kommer några snöflingor. Här sågs inte ens snöstormen i sig som något större problem medan den varade, och nu när den är över är vädret klart, fint, kallt och torrt. Och även om det ÄR kallt så fryser man mindre i den här torra kylan än när temperaturen är strax över noll och det blåser och regnar, förhållanden som varit vanliga en stor del av hösten. Men nu duggar vintertecknen tätt: Isen håller på att lägga sig på Pojoviken, skidbacken i Påminne förbereder sig för att öppna, fiskebutiken skyltar med flytoveraller och cykelaffären har extrapris på sparkar. 
 
De flesta är glada åt snön eftersom den också gör att det blir så mycket ljusare ute jämfört med det gråtrista blöta novembermörkret, men tyvärr ska det snart bli varmare igen och risken är att det blir såpass varmt att snön smälter - varpå den naturligtvis kommer att frysa och bli blankis på alla gångar och vägar så fort temperaturen går under nollan igen. Och även om jag ju skulle föredra lite sommarvärme, för det blev ju inte mycket sådan i år, så är ju inte det ett alternativ just nu och då föredrar jag absolut riktig vinter framför novemberslasket som varit. Jag hoppade över ridningen den här lördagen, främst pga att bilen inte startade, men jag hade troligen hoppat över ändå pga vädret som inte riktigt hade lugnat ner sig än på lördag morgon. Men jag ser fram emot att få rida i snö till skillnad från höstens eviga lervälling! Och att hämta in och göra i ordning en häst att rida på (läs: Daisi)som har rullat sig i snö istället för gyttja... 

Kommentarer
Postat av: Per

Fin vinterbild! Ungefär så ser det ut här också nu - sedan igår. Vi var på adventskaffe i Röddinge - som ju ligger skogsnära; vid Fyledalen - och där var väl sisådär 2 dm nysnö (något mindre än här i Lund - och troligen mycket mindre än hos er i Ekenäs).
Att inte hetsa upp sig alltför mycket inför snöstormar, känner jag definitivt igen från tiden hemma på Österlen. Att stimma till det gör ju inte saken bättre.

2012-12-03 @ 20:29:18
Postat av: Kajsa

Har precis kommit hem från ett seminarium i Tvärminne (zoologisk forskningsstation i Hangö inte långt från Ekenäs), och det var jättefint - i morse var det rimfrost på alla träd, vartenda barr var vitt. Otroligt vackert, men tyvärr hade jag ingen kamera med och den i min mobil är jättedålig.

2012-12-05 @ 15:46:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0