Besök på högskolan

I går gjorde jag och ledaren för forskningsgruppen jag tillhör ett besök på en av högskolans kurser för att pata om projektet Green Islands. Det var trevligt med ett besök i undervisningsvärlden - för trots att jag jobbar på skolan så har jag ingen undervisning i min tjänst utan är bara och enbart forskare, och har därmed mycket liten kontakt med undervisningen på Novia. Och för mig som undervisat i åtminstone någon mån i över tio år, ända sedan jag själv var student i Lund (jag började undervisa på grundkurserna i ekologi i Lund medan jag höll på med mitt examensarbete) känns det märkligt att här i Finland vara helt frikopplad från undervisningen (fast jag har ju fortfarande några dagars spindelundervisning på en faunistikkurs i Lund varje sommar). 

Inhoppet igår var nu inte frågan om undervisning, utan bara om information. Det var helt oförberett - jag och Marianne berättade om projektet, visade projektets hemsida, och jag pratade lite om ekosystemtjänster i skärgårdsmiljö. Vi kom dit mitt i föreläsningen med kursens ordinarie lärare, som pratade om hållbarhet med massor av negativa exempel (överfiske, förlust av biodiversitet m.m.). Och även om skräckexemplen ju tyvärr är alltför sanna och de skeenden som beskrevs inte alls är några skräckscenarier utan högst realistiska sådana, så kändes det skönt att komma in och visa på ett miljöprojekt med allmänt positiv attityd. Vad jag verkligen hoppas kan komma ut av vår lilla presentation är att vi ska få studenter som vill göra projektarbeten, examensarbeten och liknande hos oss. Det finns jättemycket roliga saker man kunnat göra inom ramarna för Green Islands, både ur vetenskaplig och praktiskt synpunkt - småprojekt, inventeringar och undersökningar ute på öarna som jag själv inte hinner göra men som jag gärna kan tänka mig att handleda. Tror att jag ska se om man kan göra lite reklamlappar för tänkbara projekt och slänga upp på anslagstavlorna lite framåt när fältsäsongen närmar sig. 

Kommentarer
Postat av: Per

Kollar då och då Green_Islands-hemsidan; såg din fina presentation av ekosystemtjänster - väldigt vackra och väl valda bilder!

2012-01-21 @ 19:29:44
Postat av: Kajsa

Tack! Inte för att bilderna säger så mycket i sig - tanken är att det skulle finnas ljud till, men jag har inte lyckats lägga till det än. Kommer kanske.

2012-01-22 @ 09:47:44
Postat av: Kajsa

Tack! Inte för att bilderna säger så mycket i sig - tanken är att det skulle finnas ljud till, men jag har inte lyckats lägga till det på ett bra sätt. Kommer kanske.

2012-01-22 @ 11:28:12
Postat av: Annelie

Måste ändå vara fantastiskt att "bara" vara forskare, så roligt att se om det man tror stämmer i verkligheten. Fast det är klart det är kul att undervisa också! Har funderat många gånger på att utbilda mig till specialist på nöt då ska man ju göra ett exjobb, men vet inte hur jag ska få tiden att gå ihop tyvärr...

2012-01-22 @ 11:36:31
Postat av: Kajsa

Ja, roligt med forskning, fast jag gillar att ha en kombination av lite olika saker att göra. Nog för att forskning innebär en hel del variation i sig vad gäller arbetsuppgifter, men rent principiellt tycker jag att forskning även ska inkludera undervisning



Nä förstår att du har svårt att få tiden att räcka till ett exjobb, med jobb och vovvar och ännu en familjemedlem på väg! Men Annelie, du måste ju kunna göra ett jättebra exjobb inom ramen för ditt jobb? Så blir det åtminstone liiite lättare att få ihop det tidsdmässigt i alla fall vad gäller det praktiska, även om det fortfarande behövs tid till skrivande och läsande och dataanalys...

2012-01-23 @ 08:05:57
Postat av: Per

Ser fram emot ljud till presentationen; men vad jag ändå fäste mig vid som intressant var valet av underrubriker/delområden i kombination med bilderna - som alldeles av sig själva säger en hel del. I vart fall om man redan är lite bekant med problematiken.

2012-01-24 @ 12:46:45
Postat av: Kajsa

Jo, bilderna är förstås valda för att illustrera respektive ekosystemtjänst. Bildtexterna är helt enkelt samma lista över ekosystemtjänster som finns på ett tidigt stadium i presentationen, jag går helt enkelt igenom den listan en eller ett par ekosystemtjänster i taget och förklarar dem och vill då ha bilder på de naturtyper som tillhandahåller just de tjänsterna, så att man kopplar naturtypen och markanvändningen till faktiska praktiska värden. Föredraget som helhet är riktat till de som bor och arbetar på våra projektöar, så bilderna är medvetet valda att illustrera sådana ekosystemtjänster som finns och är viktiga i just skärgårdsmiljön. Och de flesta bilderna är tagna på våra olika projektöar i Sverige och Finland. Få se om jag nån gång blir färdig att lägga på ljud också.

2012-01-24 @ 22:16:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0