Hitta djuret - en kardarspindel

Ja bara Per har ju gissat, men du hade väldigt rätt den här gången! Djuret sitter i nedre vänstra delen av bilden i förra inlägget och är en spindel. Närmare bestämt en Dictyna och troligen D. uncinata.

                   Här är hon lite mer synlig:




Den här spindeln tillhör familjen Dictynidae, som är lite speciella eftersom de är cribellata spindlar. Det innebär att de inte använder klistrig tråd i sina nät, istället använder de så kallad krustråd. Framför de vanliga spinnvårtorna på undersidan av bakkroppen har spindeln en eller flera plattor där silke produceras av tusentals små silkeskörtlar (detta speciella silkesorgan kallas cribellum). Spindeln kardar silket mot plattan med en kam av styva borst på bakbenen, och det får en krusig struktur (lite som när man krusar presentsnöre med en sax, fast tusentals jättetunna trådar samtidigt). I ett nät av krustråd kommer insekter lätt att trassla in sig även om tråden inte är klibbig. Silket ger ofta ett mer blåskimrande intryck än vanligt spindelsilke (syns dock inte på bilden).

De här spindlarna är väldigt små i storlek, som tur är har de ganska karakteristiska vackra teckningar som gör dem lätt identifierbara till åtminstone familj och släkte, ibland även till art.




Denna Dictyna får också agera pausspindel, för nu tar bloggen paus några dagar eftersom jag ska idka lite naturturism (=fågelskåda, spindelskåda, skåda fin natur lite i största allmänhet) ute i Åbolands skärgård. Men jag kan ju utlova några bilder när jag kommer tillbaka - förhoppningsvis på fina spindlar och vacker skärgårdsnatur. Håll tummarna för att vädret blir ok!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0