Årets första kryp - svar!

Per var den enda som vågade gissa på krypet. Och han kom med en mycket bra gissning på en flygmyra. Det var tyvärr inte helt korrekt, men ganska nära.Det rätta svaret är: En geting, närmare bestämt en solitär geting i släktet Ancistrocerus. Men det var en mycket bra gissning som sagt - både myror och getingar är ju steklar, och på en bild som den ovan där inte teckningar eller särskilt många detaljer framträder är en liten slank geting som denna inte alls särskilt olik en myra med vingar. Så här ser den ut med färger och allt:
Den här lilla getingen befann sig på balkongen - jag vet inte om den övervintrat där eller om den kommit in utifrån nu när de börjar bli varmare ute, och jag vet heller inte om solitära getingar kan tänka sig att bosätta sig på en balkong, men jag skulle ju inte ha något emot lite rovdjur boende där (se inlägget balkongen, och om spinn och bladlöss på balkongen) så hon är välkommen!Kommentarer
Postat av: Per

Kul att höra - något har man ju uppenbarligen lärt sig! :)

2012-03-30 @ 22:32:22
Postat av: Kajsa

Ja, du identifierade den ju som en stekel i alla fall även om det inte var helt rätt stekel.

2012-03-30 @ 23:49:12
Postat av: Matte!

Tjoho!

Letade runt överallt på Google, men hittade inte ett skit om denna lilla krabat.. Så frågar här och och ser om man får ett svar.

Har en på balkongen, som kryper in i ett lit hål i dörren, den kommer och går hela tiden. Med massa blad kommer den tillbaka, kryper in, sen iväg igen. Så håller den på hela dagarna.
Sen är jag inte säker, men såg fan ut som en puppa den drog med sig in där också.

så tänkte kolla, Håller den på att bygga bo?
Och om den gör det, är dom galna och sticker allt i sin väg sen isf?
Ska man försöka göra sig av med den eller va tycker du?

Tacksam för svar, du kan maila på Matte_wem@Hotmail.com

Svar: Ja, den bygger ett bo, men den kommer inte att göra dig något - de är inte direkt aggressiva de här, har faktiskt aldrig hört tyalas om att någon skulle ha blivit stucken av dem. Jag hade inte gjort mig av med henne.
Solitära getingar heter så just för att de är solitära, de delar alltså inte bo som sociala getingar gör utan varje hona gör ett eget litet bo för enbart sin avkomma. Du får alltså inte en hel hop getingar. Larverna matas med andra insektslarver, det var nog en sådan du såg henne flyga in med.
Kajsa

2012-07-22 @ 19:29:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0