Sverigebesök!

I helgen var Petra här på besök, vilket förstås var väldigt trevligt trots det begränsade nöjesutbudet i Ekenäs. Dessutom kom Laban hit (Petras f.d. bil alltså, för den som inte känner till Laban sen tidigare), till skillnad från Petra för att stanna, så nu är jag bilburen också. Och fick jättefina pyssliga födelsedagspresenter i förskott av systrarne, tack så mycket! Nu ska det tovas och virkas! Och dessutom fick jag ärva fina felköpta kläder från Petra som passade mig perfekt - Petra, hur i all världen kunde du tro att de skulle passa dig egentligen?

Stackars Petra fick köra hit från Åbo i halt och snöigt finskt vinterväder, men efter telefonguidning genom Ekenäs (eftersom hon bara lyckats skriva ut halva vägbeskrivningen hit) kom hon till sist fram. Vi har ägnat helgen åt lite misslyckat turistande i Ekenäs och Fiskars, samt lite trumpetspel, virkning och melodifestval (nöjesutbudet är ganska skralt i Ekenäs vintertid...). 

Tyvärr visade Ekenäs sig från sin allra sämsta sida - riktigt tråkigt grått väder och jättehalt överallt (det är för tillfället blankis på alla gångbanor, parkeringar och många gator i Ekenäs), vi var dessutom på stan liiite för sent på lördagseftermiddagen (dvs ett-tvåtiden) så det mesta var stängt. Tyvärr har inte affärsinnehavarna i Ekenäs fattat att folk som jobbar inte har tid att handla om butikerna stänger före fyra på vardagar och att det därför kanske vore bra att ha öppet på lördagseftermiddagar...men de lever väl så mycket på sommarturismen att de struntar i vad som händer på vintern och väljer öppettider som är bekväma för dem själva snarare än för kunderna.

Vi gav snart upp Ekenäs centrum och åkte och spelade trumpet i seminariet i stället, ett nöje man får passa på att njuta av medan man kan eftersom seminariet snart kommer att bli bibliotek. Så det gäller att utnyttja helgerna till trumpetövande nu i mars-april!

Det var kanske oklokt av oss att missa detta sällsynta tillfälle, men vi hoppade sen över konserten med Sanna Nielsen och Ekenäs manskör. Lördagskvällen ägnades istället åt virkskola/krokningsskola och melodifestivalen.

På söndagen gjorde vi en tur till Fiskars, där tyvärr det som inte var stängt för årstiden eller stängt för att det var söndag var stängt för renovering. Men några få  butiker var öppna, vädret var strålande och bruksmiljön är väldigt fin - det hade varit trevligt att promenera där om det inte varit så väldigt halt, och vi såg bl.a. vad jag är nästan helt säker på var en strömstare i Fiskarsån (tyvärr flög den så fort man fick syn på den, så vi fick ingen bra titt).

Sen tog Petra tåget till Helsingfors för hemfärd, och jag och Laban åkte på orkesterrep i Pojo där jag spelade Petras nyskrivna solotrumpetstycke på flygelhorn till allas belåtenhet, så nu är det inte längre ett trumpetsolo utan ett flygelhornsolo. Måste bara lyckas spela de få högre tonerna snyggt - flygelhorn låter väldigt bra i lågt register men det är svårt att få det att låta vackert på höjden, höga toner blir lätt lite tunna, klanglösa och tråkiga. Måste öva (i seminariet, där man kan föra väsen ordentligt, så länge det går). 




Spenattofu med nudlar

Petra efterfrågade receptet till lördagens middag, en rätt som är lite halvt standard härhemma i både vegetarisk (vegansk) och ickevegetarisk form och i allehanda varianter, men som den här gången blev mer än vanligt improviserad på grund av viss avsaknad av ett par av basingredienserna (spenat!) i affären. Men det blev rätt bra ändå. Jag skriver receptet här ifall någon annan vill testa:


(alla mått är ungefärliga eftersom det hela är lite på en höft sådär)

1 paket tofu (kan säkert bytas ut mot t.ex. sojabitar av något slag)
1 knippe grovhackad bladspenat (fast det fick jag inte tag i så det blev fryst hackad spenat)
2-3 hackade salladslökar (fast det fick jag inte tag i så jag använde purjolök) 
en bit squash skuren i småbitar
något tiotal sockerärtor skurna i halvor
2-3 grovhackade eller skivade klyftor vitlök
ca 40 ml olivolja eller annan matolja
ca 2 tsk sesamolja
ca 40 ml japansk soja (glutenfri om man är Petra eller lagar mat till Petra)
1 hackad chilifrukt
lite cayennepeppar
lite salt

risnudlar (funkar förstås med ris också om man hellre vill ha det)

Värm oljorna, chilin och cayennepepparn i en stek- eller wokpanna. Stek löken, vitlöken, squashen och tofun lite i oljan. Stoppa sen i först sojan (blanda ut ordentligt) och sen spenaten och sockerärtorna. Koka ett par minuter tills spenaten är mjuk. Koka nudlar och rör ner dem i den färdiga spenattofuröran. Smaka - egentligen ska sojan räcka för att det ska bli salt nog, men det beror på vilken soja man har så eventuellt kan man behöva salta lite extra.

Vill man vara avancerad kan man torrosta sesamfrön och strö ovanpå.

Om man som jag använder hackad spenat och tofu som råkar smula sönder sig rejält (vet inte om det berodde på tofun eller på att den varit fryst?) så blir resultatet en hopgojsad röra. Vilket inte är något fel i sig, men egentligen ska det inte vara så. Det blir bättre (och mer spenatsmak) om man använder hel bladspenat (notera: inte babyspenat som man har i sallad), och man kanske ska vara lite försiktig så att tofun inte faller i småsmulor (eller använda sojabiffar eller liknande). Grönsakerna (utom löken och vitlöken, de måste vara med) kan man förstås byta ut mot något annat om man vill, men det blir bäst med sådant som är lite neutralt i sig själv men suger åt sig andra smaker bra, som t.ex. squash (svamp som champinjoner eller shitake passar också bra i det här, om det inte är Petra man lagar mat åt).

Är man inte vegetarian eller vegan och vill ha kött i kan man byta ut tofun mot hel fläskkarré i bitar, det blir jättebra (man ska dock vara försiktig med torrare kött eller kyckling som inte funkar lika bra alls). I så fall steker man köttet med oljan, lök och kryddor först och plockar ur det ur pannan och lägger det åt sidan innan man stoppar i sojan, spenaten och andra grönsaker. Sen kokar man spenaten och andra grönsaker klart och rör i köttet allra sist tillsammans med nudlarna. 

Kommentarer
Postat av: Per

Det blev ju en riktig långfärd för Laban! Och kanske lite chockartad samtidigt; att komma ifrån ett vårligt Skåneklimat - till vinterväglag i Ekenäs?

Lycka till med "de högre tonerna" på flygelhornet! (Själv tänkte jag - appropå detta - att mitt nästa blogginlägg skall ha musikanknytning.)

2012-03-14 @ 17:05:01
Postat av: Kajsa

Ja, stackars Laban. Men han har dubbdäcken på så att han klarar vinterväglaget, och idag har han fått påfyllning av olja också så att han ska bli nöjd och glad.



Trevligt med musikanknytning! Menar du det med musikgåtan - jag förstod naturligtvis att det var ekorrn satt i granen det var frågan om, men som vanligt var jag sent ute och andra hade redan svarat rätt så jag gjorde inte det.

2012-03-14 @ 17:49:18
Postat av: Per

Tänkte i hastigheten inte på att även inlägget innan hade "musikanknytning", så nu blev det två på raken. (Det blir säkert fler tillfällen att lösa rebusar.)

Och på tal om olja till Laban; när min generation växte upp, var det fortfarande nödvändigt att rundsmörja en ordinär bil - säg var hundrade mil. D v s inte bara olja i motorn utan insprutning av fett i alla styrleder, fjädring och hjullager. Det är ju helt borta nu - och med det alla smörjgruppar på mackarna och hemma i villagaragen. Idag håller ju hjullagren utan vidare 10000 mil på det fett som trycktes in vid tillverkningstillfället - otroligt!

2012-03-15 @ 08:47:13
Postat av: Per

smörjgropar - skall det såklart vara :).

2012-03-15 @ 08:48:45
Postat av: Kajsa

Jo jag förstod det ;). Tur att man slipper sånt ja.

2012-03-15 @ 10:13:46
Postat av: Petra

Har prövat receptet med sojabitar nu och det blev väldigt gott!

2012-03-15 @ 20:10:26
Postat av: Kajsa

Va bra! Ska se om jag inte kan odla lite spenat på balkongen i sommar (men den är säkert jättepoppis hos bladlössen...).

2012-03-15 @ 22:41:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0