Orkesterresa

I helgen besökte Pojo blåsorkester blåsmusikfestivalen i Jönköping. Det var trevligt och vi hade jättefint väder, något som alltid är en fördel när man spelar utomhus. 

Vi åkte från Finland med färjan från Åbo, något som gav bra fotograferingsmöjligheter (jagar ju alltid bilder till presentationer och så), man kommer ju så mycket högre upp på en så här stor båt så man har fin utsikt. Tidigare har jag bara åkt Finlandsfärja nattetid om vintern och då är det för mörkt för att se någonting, men så här års är kvällarna ljusa. Och jag ber om ursäkt för att det blir lika mycket skärgårdsbilder som på orkestern, men jag lyckades inte få några bilder på orkestern spelande eller ens inför konsert så jag kompenserar med vackra solnedgångar.








I Jönköping bodde vi i stugor på en camping, ganska nära centrum. Fredagens aktiviteter inleddes med snabb incheckning och därefter spelning inne i stan (vi kom fram vid ett och hade spelning klockan tre). Våra spelningar i Jönköping gick sådär, i synnerhet den första på fredagen. Bl.a. spelade vi Petras solostycke Archipelago, och denna gång spelade jag trumpet istället för flygelhorn för att lite lättare göra mig hörd utomhus. 

Paula (flöjt) och Taina (tuba) utanför nybyggda kulturhuset "Spiran" i Jönköping. Flott, och med fina konsertsalar. Vi spelade dock bara utomhus.




På lördagen spelade vi på förmiddagen, sen var eftermiddagen ledig - så då kunde man gå på stan och lyssna på andra orkestrar (och det var även marknad i Jönköping samtidigt) tills det var dags att gå på jubileumskonsert (festivalen 15-årsjubilerade) på kvällen. Så programmet var ganska glest, men vädret var fint och vi hade trevligt. Och vissa hade nog trevligare än andra - på lördagkvällen ramlade eufonisten och förstetrumpetaren in i Nannes och min stuga med en nästan urdrucken flaska Koskenkorva salmiakki (och jag konstaterade efter att av nyfikenhet kollat saken i taxfreen på färjan på vägen hem att jovisst, Finland har förstås tillverkat sprit med tjärsmak också) och hälsade mig "välkomen till Finland". Det var ju lite intressant att de valde att hälsa mig välkommen till Finland vid ett tillfälle när vi faktiskt inte var i Finland...  


Pojo blås inväntar sin tur att spela på torget. Lördag morgon var lite kylig, därav fleecejackorna - men vVi har ju i alla fall väldigt bra kläder för utlandsspelningar, i finska färger. Den väldigt propert klädde personen i förgrunden är vår oboeist Jan, som inte gärna visar sig i så simpla plagg som fleecejacka förrän han är absolut tvungen. 




Nanne har en lila tenorsax.




Vi diskuterade under festivalen detta faktum att bara ett litet fåtal blåsinstrument kommer i andra färger än standardfärgerna för respektive intstrument (mässing och silver för brassinstrument, flöjter och saxofoner, och svart för träblåsinstrument av trä utom fagotter som är av brunt trä). Trumpeter och saxar kan man få i alla möjliga färger, men i stort sett inte några andra instrument (förutom vita sousafoner). Och med stort undantag för de väldigt färgglada tromboner av plast och glasfiber som visades upp av de instrumentförsäljare som ställde ut under festivalen...undrar när det kommer en trumpetversion (man har tydligen inte lyckats konstruera fungerande ventiler i plast än, men de kunde ju haft en slidetrumpet?).  

Den stora behållningen av resan var dock inte våra egna spelningar utan de två konserterna vi var på i Jönköping, som båda var riktigt riktigt bra. På fredagen var vi på en filmmusikkonsert med Windcorp och ett par sångsolister, något som gav mig otrolig brassbandsabstinens (Verkligen! Jag ville smyga mig upp på scen och stjäla någons kornett) och många av orkestermedlemmarna något av en brassbands-aha-upplevelse - brassband är ovanliga i Finland så de flesta hade nog inte hört den typen av orkester, i synnerhet inte på den här nivån. Synd bara att de inte spelade någon originalmusik för brassband också. På lördagen var det jubileumskonsert med Marinens Musikkår och en sopransaxsolist - även det en jättebra konsert. Dessutom var det åtminstone ett par bra amatörorkestrar i stan som var väl värda att lyssna på. 

Och på tal om brassband har även Solna Brass nyligen haft filmmusikkonsert, och eftersom jag inte har någon inspelning från Jönköping (och en inspelning med oss hade inte varit värd att lyssna på ändå) kan ni ju lyssna på dem istället (gör det! Det här är ett trevligt arr av musik som annars vid det här laget börjar kännas ganska sönderspelad i blåsmusiksammanhang):





Efter två dagar i Jönköping styrde vi kosan norrut igen och mellanlandade några timmar i Stockholm innan Finlandsfärjan avgick, till förnöjelse för finländarna som inte är bortskämda med att kunna shoppa en söndageftermiddag (för här är allt stängt då). Den här gången åkte vi färja till Helsingfors med ett av kryssningsfartygen, så vi var inte framme förrän ett på måndagen (färjan gick från Stockholm åtta kvällen innan), och jag var hemma i Ekenäs vid tre. Efter två färjturer över Östersjön på fyra dar har jag dock fått nog av Finlandsfärja (eller Sverigefärja som det förstås heter i Finland) för ett bra tag framöver - det tråkiga med att resa är, tycker jag, just det faktum att man faktiskt måste transportera sig till resmålet. Och i just det här fallet har Pojo blås tillbringat mer tid i buss och på färja än i Jönköping...men vi hade trevligt, som sagt. 


                           "nu sätter solen eld på liten ö", som det heter i visan Kajsas udde.



Och vare sig jag vill eller inte blir det nog snart färja igen, för jag har tänkt hinna med ett besök i Estland nu i juni...

Kommentarer
Postat av: Per

Tur att ni besökte Jönköping medan det var soligt och varmt. Igår och idag var/är det minst 15 grader lägre temperatur här i södra Sverige.

Kom ni fram till något beträffande musikinstrument och färgsättning?

2012-05-30 @ 12:42:07
Postat av: Kajsa

Ja, det är sämre väder här också nu. Hoppas att det bättrar sig igen för på fredag hade jag tänkt fältjobba och sen ska några av oss på jobbet ut i skogen och grilla på kvällen.



Nej, vi kom inte fram till något angående instrumentfärger, annat än att det möjligen har med att just trumpet och sax är populära jazzsoloinstrument att göra ;).

2012-05-30 @ 17:39:12
Postat av: Per

Det låter väldigt rimligt; själv tänker jag på Nils Landgrens vinröda trombon!

2012-05-30 @ 23:14:39
Postat av: Kajsa

Den var nog lite specialtillverkad den, inget fabrikstillverkat...



Men det finns ju som sagt plasttromboner numera i väldigt glada färger.

2012-05-31 @ 07:46:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0