Från skärgård till skärgård...

Efter att ha varit på Iniö i veckan åker jag i morgon kväll till Stockholm för lite jobbmöten och besök på en av de svenska öarna jag jobbar med, Ornö. Från Åbolands skärgård till Stockholms skärgård med ett par dagars mellanlandning i Ekenäs skärgård däremellan, alltså. Mycket skärgårdar blir det!
 

Kommentarer
Postat av: Per

Ser ut som inlandsisen varit skyldig till bildens solitära "skär"?
Trevlig resa!

Svar: Nja, det här är bara en liten sten, för liten för att vara t.ex. ett flyttblock. Den är en av många i en grund havsvik i Åbolands skärgård. Inlandsisen är ju annars generellt skyldig till mycket, och vad gäller skärgården består dess roll främst i att ha tryckt till hela området så mycket att alla öarna som finns idag har legat under vatten. De har allihop "växt" upp ur havet efter senaste istiden tack vare landhöjningen.
Kajsa

2012-11-25 @ 09:24:57
Postat av: Kajsa

Nja, det här är bara en liten sten, för liten för att vara t.ex. ett flyttblock. Den är en av många i en grund havsvik i Åbolands skärgård. Inlandsisen är ju annars generellt skyldig till mycket, och vad gäller skärgården består dess roll främst i att ha tryckt till hela området så mycket att alla öarna som finns idag har legat under vatten. De har allihop "växt" upp ur havet efter senaste istiden tack vare landhöjningen.

2012-11-25 @ 11:05:07
Postat av: Per

Jag håller nog fast vid, att inlandsisen är upphovet; såvitt inte människan varit framme förstås! Flyttblocken är bara en liten del av det inlandsisåstadkomna. Tänk på all isorsakad morän - där största "kornstorleken" mycket väl kan vara stenar av bildens storlek (och ännu större).
Håller helt med dig om landhöjningen. På den svenska sidan - betydligt längre norrut - är landhöjningen på sina ställen 11 mm per år, att jämföra med Skånes landhöjning om c:a 1 mm per år. Och eftersom den marina nivån (havsnivån) just nu höjer sig 3 mm per år, är nettolandhöjningen i Skåne negativ - medan den är positiv längs stora delar av Norrlandskusten. Hur det står till med den saken i Åbolandsskärgården, vet jag inte; men troligen är den väl positiv?

2012-11-25 @ 14:23:00
Postat av: Kajsa

Det var det jag menade - inlandsisen är absolut skyldig i grunden, det är den som är grundupphovet till mindre klippor och stenar och det är den som slipat ner klipporna i skärgården, men mycket har hänt efter det som inlandsisen inte varit inblandad i. Även om inlandsisen är grunduppehovet till stenen på bilden så är den inte ett block utan bara en sten som kan ha brutits sönder till sin nuvarande storlek av is eller rentav människans aktiviteter. Den är också liten nog att ha kunnat flyttas till sin nuvarande position av en mängd faktorer, inklusive isbildning och vårfloder under en mängd år efter det att inlandsisen drog sig tillbaka.

Landhöjningen är väl såvitt jag vet i stort sett positiv i hela Sverige och Finland. I Stockholms skärgård är den 3-4 mm/år, på Gräsö lite längre norrut närmare 5, och jag skulle tippa på att det ligger nånstans där även för Åbolands skärgård. Man ser tydligt skillnaderna i landskapet som följd av landhöjningen på kartor som bara är sådär 50 år gamla.

2012-11-25 @ 14:51:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0