Tack Forststyrelsen!

(Eller "Finska företeelser - att inte svara på mail 2").
 
Jag har ju jagat grannkommunen här under väääldigt lång tid nu för att få tillstånd för provtagningar på stränder i Hangö, samtidigt som nedräkning pågår medan jag väntar på dessa tillstånd eftersom spindlar är säsongsbundna kryp som hinner dö av ålderdom medan jag väntar vecka efter vecka på att kommunen ska svara.
 
Så vad lycklig jag blev när jag kom hem från Estland och hade fått mail från Hangö stad!
 
Och vad besviken jag blev när jag läste mailet och upptäckte att kommunen helt enkelt skickat vidare ärendet till Forststyrelsen (dvs finska skogsvårdsstyrelsen).
 
Ni som läst om detta tidigare här på bloggen, i mailet om finländares oförmåga att svara på mail inom rimlig tid, minns kanske att jag skickade en ansökan till Forststyrelsen för de här provtagningarna redan innan jag skickade den till kommunen, och att jag sedan flera månader tillbaka har tillstånd därifrån för provtagningarna på de stränder som ägs av dem. Nu har alltså kommunen skickat tillbaka ärendet i sin helhet till dem igen, trots att jag uttryckligen skrivit att den ansökan jag skickade till kommunen är en kopia av den som Forststyrelsen redan fått och beviljat, och där Forststyrelsen också uttryckligen talat om att de inte kan bevilja ansökningar för övriga områden eftersom dessa inte tillhör Forststyrelsen utan antingen Hangö stad eller privata markägare. Suck! Kommunen har alltså antingen inte läst mitt mail ordentligt och/eller har ingen aning om var ansvaret ligger för aktiviteter i de här områdena?
 
Men när man är som surast på de besvärliga kommungummorna (för det är gummor och inte gubbar i det här fallet) som tagit flera veckor på sig att vidarebefordra ett mail som de uppenbarligen inte ens läst ordentligt dyker det upp en ljusglimt. Forststyrelsen mailar mig redan samma dag, och bara det är ju fantastiskt! De upplyser mig om att Hangö dumpat ärendet på dem (de uttryckte sig inte så, men det var underförstått att de inte uppskattar detta), och påtalar att det ju nu inte är de som äger de här områdena men eftersom Hangö stad uppenbarligen inte vill befatta sig med ärendet tycker de att jag kan gå ut och göra provtagningarna ändå med stöd av allemanssrätten och med Forststyrelsens goda minne för att det hela inte ska dra ut på tiden mer. De ger mig också kontaktinformation till de privata markägarna för två områden som inte ägs av kommunen, men skriver att de anser att jag även för de här områdena kan göra provtagningarna med stöd av allemansrätten, dvs utan att faktiskt ha tillstånd från markägarna - vilket är otroligt bra att veta om det skulle visa sig svårt eller omöjligt att fåt ag i dem i tid. Tack Forststyrelsen! Precis sådana besked, sådan problemlösning och sådan information som jag behövde! Tänk om staden inte tagit en månad på sig utan jag fått något sånt här långt tidigare! Tur att det finns vettigt folk någonstans! 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0