Spindelbiblioteket 10 - Natur og Museum

Edvin Nørgaard. Edderkoppers Yngelpleje. Natur og Museum 24, argang 1. Utgiven 1985 av Naturhistorisk Museum, Århus.

 

Edvin Nørgaard. Spindelvæv. Natur og Museum 26, argang 2. Utgiven 1987 av Naturhistorisk Museum, Århus.

 

Edvin Nørgaard. Edderkopper i hus og have. Natur og Museum 30, argang 3. Utgiven 1991 av Naturhistorisk Museum, Århus.

 

Edvin Nørgaard. Farlige edderkopper. Natur og Museum 32, argang 2. Utgiven 1993 av Naturhistorisk Museum, Århus.

 

Edvin Nørgaard. Edderkop på frierfødder. Natur og Museum 37, argang 4. Utgiven 1998 av Naturhistorisk Museum, Århus.

 

Søren Toft. Mejerne. Natur og Museum 343, argang 3. Utgiven 2004 av Naturhistorisk Museum, Århus.

 


 

Från "svenska småkryp" till danska småkryp - Natur og Museum är en trevlig populärvetenskaplig tidskrift som ges ut av det naturhistoriska museet i Århus i Danmark. Varje nummer är ett häfte (naturligtvis på danska) på 30 sidor som avhandlar ett ämne relaterat till Danmarks natur, ofta en viss organismgrupp men även en rad andra ämnen.

 

Under årens lopp har det getts ut flera nummer om spindlar och spindeldjur, de är alla trevlig och underhållande läsning och flera av dem (de ovan) finns fortfarande att få tag i. Man ska förvisso vara medveten om att vissa av dem vid det här laget är ganska gamla och att forskningen gått framåt en del sen de kom ut - de ska inte användas som vetenskaplig litteratur, men för den allmänt spindelintresserade är de väldigt prisvärda. Spindeldelarna avhandlar ofta sådana frågor som man som spindelkunnig ofta får från folk. Delen om lockespindlar (”Mejerne”) innehåller även en bestämningsnyckel till danska lockespindlar som räcker långt även i Sverige, och eftersom den är utgiven så sent som 2004 är den dessutom ganska ny med bestämningsnyckelmått mätt.

 

Som kuriosa kan nämnas att delen om giftiga spindlar (som är ett av få nummer som inte specifikt avhandlar främst danska arter) beskriver bl.a. taggspindeln Cheiracanthium punctorium, som då häftet gavs ut inte fanns i varken Danmark eller Sverige. Arten beskrivs som varande på spridning norrut, och idag 20 år senare finns den både i Danmark och på Öland (och är en av de giftigare spindlar vi har i vår natur, även om farligheten inte ska överdrivas). Intressant är också att just detta nummer på temat farliga spindlar ståtar med en stor bild av en fågelspindel i släktet Avicularia över hela baksidan - ett släkte som är både ickeaggressivt och har ett för människan ofarligt gift, dvs är väldigt harmlös.

 

 

Häftena, både de här om spindeldjur och andra inom en rad andra intressanta ämnen, kan beställas via museets hemsida: 

 
http://375211.webshop.web-siden.dk/group.asp?group=2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0