Hitta djuret - svar

Den här gången var det svårt, tydligen. Och jag kan väl erkänna att ja, man måste kanske ha lite sökblick för hjulspindlar i vass...
 
Om man tittar i mitten av vassvippan så kan man se ett knippe spindelben i nästan exakt samma nyans som vassen. Där sitter en Larinioides cornutus i sitt bo.
 
 
 
 
Inzoomat på spindeln mitt i bild:
 
 
 
 
 
Och här har jag petat ut spindeln. Hon är en gul Larinioides cornutus, en färg åtminstone jag inte ser så ofta - men i  naturreservatet Ramsholmen i Ekenäs är den ganska vanlig. Och den gör absolut spindeln väldigt välkamouflerad i fjorårsvassen...
 
 
 
 
 
Larinioides cornutus varierar som så många hjulspindelarter väldigt mycket i färg, även om de ofta går åt det beige hållet i olika nyanser med mer eller mindre kontrastrika teckningar. Den ljusare grundfärgen kan vara allt från nästan vit till olika nyanser av beige, ljusgult, rosa och ibland även skarpt rödorange (och de spindlarna är då väldigt mörka, även om grundfärgen annars som regel är ganska ljus). De mörka teckningarna går från nästan svart via olika bruna nyanser till bara någon nyans mörkare än grundfärgen (som på bilden, där det bara är de allra yttersta kanterna av de mörka fälten som faktiskt är mörka). De har vita teckningar också som kan vara mer eller mindre vita - på individen ovan är de teckningarna också svagt gula och går nätt och jämt att skilja från grundfärgen.
 
 
Här är för övrigt en mer typisk representant för arten, med mörk teckning som bildar ett rutmönster mot ljusbeige bakgrund. Bilden är tagen vid samma tillfälle på samma plats.
 

Kommentarer
Postat av: Per

Nä - lätt var det inte!

2013-05-20 @ 22:20:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0