Hitta djuret -rätt svar

Jaha, tydligen var "hitta djuret" för svår även denna gång, men här kommer det rätta svaret: Djuret som skulle hittas var en snok.























Pepparkaksbak!

Ja, vi var ju tvungna att testa de fina formarna jag fick av Elin, därför ägnades större delen av söndagen åt pepparkaksbak. Och inte nog med att pepparkakorna blev fina, de blev naturligtvis goda också!

Elin bakar.

Fantastisk form!


En hel hög trumpeter, violiner, g-klavar och åttondelsnoter blev det! Och eftersom Elin klagade på en alltför snålt tilltagen mängd pepparkaksdeg blev det en sats musikaliska mördegskakor också.



På kvällen begav vi oss till t-centralen där vi mötte och fikade med q-sin Fredrik som anlände till stan. Jättetrevligt!

Ett kontrastrikt lördagsprogram

Elin är och hälsar på, och som vanligt när Elin är och hälsar på händer det mycket. Jag fick en jättefin kortlek med småkryp på och jättefina pepparkaksformar av henne som hon köpt på bokmässan i Göteborg, och därför beslutade vi att vi måste baka pepparkakor även om det inte riktigt är säsong. Men med så här fina formar, vem kan vänta ända till december?



På lördagen hade vi dock ett program med en smått underlig sammansättning. Vi inledde med ett besök på stockholms herpetologiska förenings terrariedjursmässa där vi beundrade ödlor, ormar och spindlar. Elin och jag blev båda förtjusta i lockiga Brachypelma albopilosumspindlar och det slutade med att en sådan följde med hem (Elin blev också mycket förtjust i en metallskimrande blå Avicularia versicolorunge men någon sådan blev det inte). Men det blev alltså ett lockigt tillskott till menageriet, vid namn Doris.



Därefter åkte vi hem, gjorde en pepparkaksdeg för bakning på söndagen och hade sedan svårt att hitta en klädsel som skulle fungera på båda kvällens två planerade evenemang. Det första av dessa var baletten Gustav III på kungliga operan. Det var fint och trevligt på alla sätt, med fin musik -bland annat musik från Webersymfonin vi spelade med Solna Brass i våras.


.

Efter operan fortsatte vi till The Dubliners för att lyssna på bandet Pure Malt, och kanske framför allt beundra bandets backdrop med loggan Elin gjort åt dem.

Stolt Elin.

Bandet


En kontrastrik dag alltså: Först kryp- och kräldjursmässa, sedan balett, och så avslutning på puben med irländska och skotska visor.

Avhandling - EM...EM - avhandling?

I går på Solna brass rep fick vi reda på att vi fått en förfrågan att representera Sverige i brassbands-EM i Belgien till våren! Detta eftersom kutymen är att om ettan (som var Windcorp förra året) inte kan delta så får tvåan (vi) åka, kan inte tvåan blir det trean osv.

Naturligtvis vill vi tävla i EM, så vi kommer att tacka ja, men för min del kommer det att innebära en del problem. EM infaller nämligen i slutet av april och ungefär då ska min doktorsavhandling vara färdig! Jag minns ju hur otroligt intensivt det var veckorna innan jag skulle skicka licentiatavhandlingen till tryck, och har inget skäl att tro att det skulle bli mindre jobbigt i slutskedet av arbetet med doktorsavhandlingen som ju är mer än dubbelt så stor. Snarare tvärtom. Och EM lär kräva en hel del intensivt repetitionsarbete också.

Hur ska detta gå? Hur förena spindelforskning och brassband? Naturligtvis måste avhandlingen komma först, men är det på något vis möjligt att fixa båda så ska det göras på något vis! Inte varje dag man får tillfälle att tävla i EM...


Hitta djuret?

Ojoj...var det så svårt? Här kommer samma bild igen fast nu är området där djuret är lite mer inzoomat.


Hitta djuret!

Ja, här kommer en till. Denna bild är tagen från fågeltornet vid Säbysjön, där någon döljer sig bland näckrosorna. Lycka till!


Hanstanatur

I flera veckor har jag velat göra en tur till Hansta, men det har hela tiden stupat på något. Cykeln har varit på reparation, jag har varit sjuk, vädret har varit för dåligt, när vädret varit ok har jag haft spelning...men nu äntligen blev det en tur, och den här gången fick både kikaren och kameran följa med också.

Utsikt över en höstig Säbysjö från fågeltornet:


Turen gick till bland annat fågeltornet, men ur fågelskådarsynpunkt blev turen ingen höjdare (det är dock en ganska trevlig cykelväg till fågeltornet). Tur att inte fågelskådning är den främsta anledningen för mig att ge mig ut...från fågeltornet vid Säbysjön syntes endast gräsänder och svanar, i skogen syntes lite hackspettar, nötskrikor, mesar, nötväckor och annat. Som tur var fanns det annat att titta på vid och från fågeltornet.

De sista sommarblommorna blommade tappert, bland annat natt och dag.


Ovanligt nog kommer denna gång inga spindelbilder. Inte för att jag inte hittade några, men de flesta var för små (Linyphiidae...) att ta bra bilder på och de få vargspindlarna jag såg, troligen årets sista Pardosa, befann sig nere vid sjökanten där jag inte kom nära nog för bilder eftersom jag inte hade skor som dög att gå i vatten med.

Däremot fanns det mycket svamp, och även om jag inte direkt ägnade mig åt svampplockning så blev det ändå ett par soppar till middag. Någon sorts strävsopp, troligen aspsopp (på tal om soppar, föräldrarna, så är det jättegott om stensopp i Blentarpsskogen, ni borde plocka!).

På vägen till och från fågeltornet korsar man Igelbäcken där den flyter genom en av de fina hagarna i Säbyområdet.


Igelbäcken är känd eftersom den är en av de ytterst få (enda?) grönlinglokalerna norr om Skåne. Jag såg ingen grönling eller någon annan fisk, men det var väldigt gott om bäcklöpare, en skinnbagge som är väldigt vacker. Tyvärr visade det sig hopplöst att få en skarp bild på dem på vattenytan.



Det gick lite bättre i handen. Så här ser en bäcklöpare ut.


Eftersom jag inte kan avsluta bildserien med en spindel som vanligt avslutar jag med en ormvråk i stället. Den här spanar över fälten på typiskt ormvråkmanér.

SM-uppladdning

Det drar ihop sig till brassbands-SM, och i Solna Brass repar vi tävlingsmusik för fullt. Ett typiskt rep följer mönstret: Som uppvärmning engelska hymner ur "röda boken", sedan rep av tävlingsmusik större delen av repet, och så en eller ett par marscher som avslutning. Få se om denna träningsstrategi ger utdelning den 7-8 november i Värnamo.





Se även: Brassbands-SM 2008

Mollygenetik

Här kommer en liten snabbkurs i elementär akvariegenetik.

Vad blir resultatet när man korsar svarta mollies...



...med gula mollies?





.
.
.
.
.
.
Jo : Avkomman blir naturligtvis hälften svart och hälften gul. Vad annars?



Enkelt va?

Submittat manus!

Nu är det eländiga manuset jag jobbat med såå länge äntligen submittat (ja, det är ett existerande verb, åtminstone i mina jobbkretsar)! Skönt att vara av med det, sedan lär det väl återstå lika mycket jobb till när jag får tillbaka det refuserat eller fullt av ändringar från reviewers... Men för tillfället är jag av med det! Äntligen äntligen!


Årets Skeppsholmsdag

Skeppsholsmdagen är en för Sjövärnskårens musikkår årligen återkommande spelning (Skeppsholmen är en sorts kulturdag på Skeppsholmen med marint tema). Vanligen går det för vår del till som följer: Vi ömsom marscherar, ömsom går (beroende på framkomlighet eftersom det på vissa ställen är för trångt mellan stånd och annat för att marschera) runt Skeppsholmen, stannar här och där och spelar en eller ett par marscher. Detta år var vädret fint, inte jättefint men helt ok och trevligare att spela i än om det varit riktig sommarvärme. Vår orkester var lite liten, men folket som var borta var ganska väl fördelade på olika instrument så vi hade en fungerande kår ändå. I trumpetsektionen kändes det inte som om vi behövde jobba ihjäl oss för att höras fast vi bara var två stycken. En ganska bra avslutning på marschsäsongen (Skeppsholmsdagen är årets sista inbokade marschspelning för oss och årets sista spelning i sommaruniform=vit uniformsmössa, efter 1 oktober ska mössan vara mörk och marinblå).
 
Ber om ursäkt för avsaknaden av bilder, inte bara i detta inlägg utan alla de senaste. Har helt enkelt varit väldigt dålig på att ta bilder på sista tiden.


Fint väder!

I dag är vädret soligt och fint, även om det finns lite höstkyla i luften. Och jag har ju en mycket väl fungerande cykel, så kanske det kan bli en liten tur till Hansta i helgen? Hoppas det fortfarande finns några vargspindlar kvar bara...

Men det fina vädret är även bra för Skeppsholmsdagen, som Sjövärnskårens musikkår ska spela på på söndag. Vore trevligt med fint väder som avslutning på marschsäsongen.

Hört på ett orkesterrep...

"Wintergames å så litte vals"  (norske dirigenten om teststycket till SM, Swedish Festival Music av K. Downie)

Dirigenten: "Kan ni svinge tillsammans?" (menar spela vibrato så att svängningarna är samtidiga)
Trombonist: "La det svinge!"

Principalkornettisten (ledande fråga, riktad till bakre kornettledet): "Vi skulle väl inte betona de höga tonerna här?"
Esskornettisten (har bara höga toner): "Nähä!...ojdå"

Dirigenten (själv slagverkare och ovan vid brassband): "Kan ni spela utan vibrato, som en effekt?"
Eufonist: "Vet inte...jag har inte spelat utan vibrato sen jag var 14" (I brassband spelar man med vibrato. Alltid. På alla toner som alls är långa nog att göra vibrato på)

Dirigenten: "Har ni stämt?"
Principalkornettisten: "Nej"
Dirigenten: "Ni brukar inte göra det?"
Principalkornettisten: "Nej"
Dirigenten: "Vill ni göra det?"
Principalkornettisten: "Ja...det kan vi göra"
Dirigenten: "Ok, kan ni göra det då?"
Principalkornettisten: "Nej...men Edgar kan" (Edgar har närmast absolut gehör)

Dirigenten: "Vi ska inte accelerera så här mycket, jag ville bara se om jag kan accelerera er" (efter att ha repat en fras med accelerando och snabba löpningar som spelas unisont i hornsektionen)
Förstahornisten: "Ja, vi kan accelerera mer"
Solohornisten (till förstahornisten): "Ja det vet vi att du kan" (förstahornisten är känd för att gärna köra för fort):

Dirigenten (vill slå in Allegro energico i rätt tempo, 132 slag/min): "Är det någon som har en metronom?"
(Inget svar)
Dirigenten: "Är det någon som har en puls?" (syftar inte på hjärtslag utan på en känsla för hur fort 132 slag/min är).
Förstahornisten (med handen på hjärtat): "Ja, jag har en puls. Min puls är precis 130, alltid!"


Nu rullar det igen!

Cykeln är tillbaka från cykeldoktorn och är i skick som ny, bättre till och med. Dyrt blev det, men allt som inte fungerade fungerar nu perfekt, och allt som redan fungerade fungerar mycket bättre (perfekt). Skönt. Beroende på väder och min förkylning blir det en fågelskådartur på lördag (på söndag är det spelning).

(Min "cykeldoktor" finns för övrigt på Biker´s corner i Spånga. Han gjorde ett bra jobb så han kan gott få lite reklam här.)

Naturvetenskap...

...är mer än ekologi och till och med mer än biologi, förstås. Och även om jag är ekolog ända in i själen finns det mycket annan forskning som också är intressant -även ekologin bygger ju om man gräver djupt nog på fysiska lagar. På sista tiden har det skrivits mycket om den nya partikelacceleratorn i CERN (LHC=Large Hadron Collider), som invigdes nu i morse. Spännande forskning! I dag fick jag denna video skickad till mig, och om ni inte vet vad CERN är eller är insatta i vilken typ av forskning man sysslar med där, se den gärna! Eller se den ändå, bara för att den är både kul och väldigt pedagogisk.

Large Hadron Rap

Hmm...Undrar om jag vinner första pris på nästa konferens om jag presenterar min forskning så här?

Fast det är förstås lite häftigare att syssla med forskning som ger upphov till "jordens undergång"-rykten i vissa kretsar (i framför allt i USA), vilket LHC har gjort. Ekologer ses sällan som "galna professorer" som kan förinta världen i sitt sökande efter kunskap, vi blir ofta bara betraktade som miljömuppar i kofta och gummistövlar. Och i vissa religiösa kretsar anses vi ju förstås vara lite jobbiga när vi börjar prata evolutionsteori, men ingen tror nog att vi har potential att orsaka jordens undegång (men vänta bara tills en galen ekologs biomanipulationer leder till att världen översvämmas av hyperaggressiva Pardosa amentata, ahahahaaa...).

Jag har funnit Jesus! På mitt kontor!

Nä, det är varken så seriöst eller religiöst som det låter. Men jag har fått sällskap på mitt rum, som varit tomt sedan mina två kolleger disputerat och flyttat ut, av en gästfoskare från Spanien vid namn Jesus.

Inte är han spindelrädd heller, som tur är eftersom jag ju inte varit helt ensam -Marianne bor ju på Botan numera. Vilket för övrigt varit lite trist för henne de senaste dagarna...Det börjar bli kyligt på kvällarna och värmen i huset är inte på än, så det har lite väl kallt för en fågelspindelart från mellanamerika. Så nu har Marianne fått en värmematta vid sitt terrarium vilket som synes uppskattades storligen.



Värmemattan sitter alltså bakom vänstra terrarieväggen, om nu någon undrade.

Cykel! Nu!

Jag hade bespetsat mig på att kunna hämta min cykel i dag, men närjag pratade med cykeldoktorn hade han fortfarande inte fått växelreglaget han bestält, så jag får vänta några dar till...tur att det är så trist väder att man inte har lust att ge sig ut på cykeltur ändå. : ( 


Hitta djuret-"pinnhögen"

Jaså ja, Mörkö-hitta djuret var för svårt tydligen. Jaja, det är ju inte alla som kan ha min sökbild för vargspindlar. Här kommer det rätta svaret:



Djuret som sitter i den röda ringen är en vargspindel i släktet Pardosa (troligen Pardosa amentata). Mina "jobbdjur" framför alla andra.



"Pinnhögen" är för övrigt en tångvall och pinnarna är död vass och dött gräs som ligger ovanpå. Bara så att ni vet. Och om det fortfarande är svårt att se spindeln så är här en bild på en likadan fast mot en bakgrund där den syns bättre:




Tensta marknad

I dag var jag på jobbet, och på väg hem när jag kom upp ur underjorden (dvs tunnelbanan) hamnade jag mitt i Tensta marknad. Jag är normalt inte så förtjust i marknader, men Tenstas mångkulturella version är lite speciell. Annars kändes det lite som när vi hela familjen var på Sjöbo marknad när vi var små, eftersom det ösregnade, det rådde lokala översvämningar mellan stånden på sina ställen, men det var mycket folk ändå trots regnet och mycket paraplyer. Karusellerna blinkade genom gråmulenheten och det rök om de stånd som sålde varm mat, som var populära i dag (särskilt lång kö var det till ståndet med grillade majskolvar). På stora scenen spelade ett band bestående av sångerska, någon slags stränginstrument (bouzoki?) och massor av trummor någon slags röjig mellanösternmusik på stora scenen, lite Ruslanastuk var det för er som förstår vad jag menar. För er som inte förstår syftar jag på det ukrainska vinnarbidraget Wild dances i melodifestivalen för en del år sen. Framför scenen dansade tonåringarna någon sorts folkdans (hur många etniskt svenska fjortisar hade spontandansat hambo till ett spelmanslag på en marknad..?). Stämningen var allmänt trevlig, bandet var duktigt och jag blev stående en stund. Sen gick jag hem eftersom jag inte hade något paraply.




Ett stånd var inte så välbesökt..."Alla ska med" står det på skyltarna, men man kan ju undra vilka det syftar på? Till och med rullstolen är ju tom.


Hitta djuret-rätt svar

Här kommer rätt svar på "hitta djuret"-bilden från Askö.


Djuret är en hjulnätspindel, av arten Larinioides cornutus, och som Annelie såg gömmer den sig i blomställningen strax under frökapslarna. Spindeln har ett väldigt bra kamouflage, brungeige färg och ljusa tvärband som bryter upp konturerna. Det vita trasslet av silke i blomställningen strax ovanför är spindelns bo. Grattis Annelie!


Om ni fortfarande har svårt att urskilja den är här är en bild på en annan spindel av samma art. Den här är lite annorlunda i färg, något som inte är ovanligt bland hjulnätsspindlar där många arter tenderar att vara mycket variabla i färg även om själva teckningarna ofta är väldigt artspecifika.


Vill ha min cykel! Nu!

Min cykel är hos cykeldoktorn pga diverse skavanker och allmänt servicebehov. Men...vädret har varit strålande här i går och i dag, och en fågel- och spindelskådartur till Säbysjön i helgen ter sig väldigt lockande om det håller i sig. Därför vill jag ha min cykel, nu! Men cykeldoktorn ringde tyvärr nyss och berättade att växelreglaget är paj, så jag får ingen cykel förrän på måndag. Trist, och dyrt blir det!


RSS 2.0