Gott nytt år!


Småkryp i radio

Här kan man lyssna om småkryp, börjar ca 12 minuter in i klippet.

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2819717

Småkryp i radio!

I morgon halv nio ska jag och en ekolog till prata om insekter, spindlar och andra småkryp i P4 radio Malmöhus. Missa inte det!


 


God jul!

Jättegod jul till alla er bloggläsare!


Goddag yxskaft?

Ingen har väl missat den kritik som senaste veckan framförts i media vad gäller de s.k. excellenssatsningarna på forskning, som dels i största allmänhet inte alls haft avsedd effekt, dels visat sig vara en katastrof ur jämställdhetssynpunkt (missgynnar kvinnor). I dag kunde ett "svar" från Jan Björklund läsas i DN, vilket var väldigt intressant på ett bakvänt sätt. Man kan verkligen undra varför han över huvudtaget brydde sig om att skriva ett svar då han istället för att bemöta någon enda del av kritiken (vilket han helt och hållet undviker) helt enkelt svarar med en genomgång av vad som verkar vara den ursprungliga ambitionen med excellenssatsningarna (vilket väl ändå ingen missförstått?), utan någon som helst kommentar till hur det där faktiskt fungerat eller den kritik som framförts.

Nä, skygglapparna på, tanken är ju god och om det ser bra ut i på pappret måste det ju fungera även i praktiken, eller hur? Varför stanna upp, utvärdera, begrunda? Eller för den delen lyssna på kritiken från forskarvärlden? Nä, ännu mer pengar till "starka forskarmiljöer", vilket verkar definieras som manligt dominerade och framför allt manligt ledda forskargrupper som redan har gott om pengar och ofta arbetar med tillämpad forskning. Man kunde ju tycka att svenska universitet i sig borde betraktas som starka forskningsmiljöer, men så är det uppenbarligen inte...hm, undrar om det verkligen är lönt att söka VR-pengar igen i februari? Eller måste man som svensk kvinna vars forskningsintressen ligger inom ekologisk grundforskning satsa på karriär utomlands? 

Julkalendern!

Ni glömmer väl inte besöka den ekologiska julkalendern?

För övrigt rapporteras det väldigt mycket halofenomen med vädersolar (se länken för bild) härikring just nu, och jag är rätt irriterad för att jag inte lyckats få se det - jag råkar tydligen alltid befinna mig i ett klassrum förklarande andragradsekvationer när det inträffar verkar det som...typiskt. Hoppas att det blir fler, för jag hade verkligen velat få se en snygg sådan. Tydligen beror det på den där isdimman som jag skrivit om tidigare här i bloggen och som fortfarande är vanlig från och till, dylika fenomen uppstår när solljuset bryts i iskristallerna i dimman. "Frostdis" heter det på SMHI:s hemsida, men jag kan minsann säga att där jag bor har det varit rejäl tjocka, inget litet "dis". Vill också få se en riktigt fin och tydlig sån här...


Grattis systrarna!

Grattis på födelsedan Elin och Petra!

Har ingen bild på en födelsedagstårta, så istället får ni virtuella nybakade lussekatter med cola light.


Allting är vitt, vitt, vitt...

Bokstavligen. Vackert, om än lite monokromt. Bilderna är tagna vid tiotiden på förmiddagen.
Det känns också som om allt och alla anpassar sig till färgschemat. Medan jag tog de här bilderna hann fem bilar åka förbi på vägen utanför och alla var antingen vita eller grå...Winter wonderland

Igår kom jag ut och blev smått förvånad över att det var jättedimmigt trots att temperaturen låg på närmare 20 minus. Då brukar det väl vara ganska klart, åtminstone här? Och hur kan det vara dimma (vattendroppar i luften som är för små att ramla ner som regn) när det är så kallt? Men jag kunde konstatera att dimman bestod inte av vattendroppar utan av väldigt väldigt små iskristaller - själva luften glittrade så fort man kom i närheten av en lampa.
Mitt knallgröna hus syns knappt från mitten av gården. Och det är inte fullt så mörkt som det verkar på bilden - bara väldigt dimmigt.

Mamma var här i torsdags och var smått besviken på att folk inte hade adventspyntat mer - men det blir mer pynt här för var dag nu, och snart kommer hela kvarteret att lysa som en julgran för många där jag bor pyntar nämligen i lite mer amerikansk stil (synd att det var så dimmigt när jag tog bilden bara)...

 


Inne i stan var det klarare väder och när jag väntade på tåget hem i Älvsjö tänkte jag på Annas facebookuppdatering häromdan när hon (nyinflyttad exilskåning i 08-land) förundrades över vinterfärgerna och att hela världen var pastellfärgad. Då började det skymma så smått (klockan var halv tre) och himlen var pastellblå, lila och rosa mot allt det vita. Är det förresten inte märkligt att när det är så här vintrigt så blir hela världen så där fantastiskt färgmatchad i vintrig färgskala, allt går verkligen i vitt och kalla pasteller. I Skåne fick man sällan uppleva det - där är det oftast mer av gråa toner även när det faktiskt ligger snö.

I Flemingsberg var det dock fortfarande lika dimmigt, och all den där isdimman åstadkom tjocka lager rimfrost på precis allting, så nu är hela världen vit. Verkligen helt vit. I dag har dimman lättat, så nu är det solsken på allt det vita och det är så fantastiskt vackert, en värld av is och snö i vitt och pastell.Balkongfönstren är så täckta av frost att man inte kan titta ut genom dem.
Och när jag sa att allt är täckt av frost menade jag det verkligen. Allt. Lyktstolpar, elledningar (det sprakar och blixtrar om pendeltågen när de kommer åkande för det är så mycket is på ledningarna), varenda barr på granarna, varenda kvist på träden. Det enda som sticker ut i allt det ljusa är folk i mörka och frostfria vinterkläder. Och jag var tvungen att gå ut en sväng med kameran i allt det vita, så här är lite frostiga bilder:

Och ni som väntar på julkalendern, även i dag kommer dagens lucka inte att kunna öppnas förrän någon gång i kväll eftersom jag ska iväg och spela på eftermiddagen och inte är hemma förrän i kväll. Ska spela mässingssextett vid någon finare ärtsoppps-och-punchtillställning på slottet på Berga långt ut på Södertörn, och där borde det verkligen vara fantastiskt fint, därute vid kusten.


Julkalendern!

Nu är årets julkalender igång, besök den gärna! Länk finns nedan, men även i länklistan i bloggens högerkant. Där heter den dock adventskalender (bara för att den ska hamna överst i listan).

Tomten på Terapivägens Ekologiska JulkalenderRSS 2.0