Biltjuven vs. Laban 0-1

Måste ju berätta sommarens dåliga nyhet, som första ikappbloggning trots att detta egentligen borde ligga sist eftersom det hände så sent som förra veckan. Men kronologiskt ikappbloggande är inte lika roligt alls. inte för att detta är roligt alls...
 
När jag kom hem från Gotland förra veckan hade någon försökt stjäla Laban medan jag var borta! Laban har ju haft turen att få bo i en andrahandshyrd garageplats under större delen av våren (det är inte bara folk som måste hyra i andra hand pga bostadsbrist i Stockholm), men i början av sommaren tog den turen slut så på sista tiden har Laban fått stå på en allmän utomhusparkering. Och där stod Laban även när jag åkte till Gotland en vecka för att undervisa. Det är inte första gången jag lämnat Laban där lite längre, och det har gått bra tidigare - det ska vara en fräck biltjuv för att ge sig på en bil som står väl synlig från en pendeltågsstation där det passerar mycket folk i stort sett hela dygnet och där polisbilarna far fram och tillbaka utanför i skytteltrafik till den närbelägna tingsrätten (men det kanske var någon som behövde väldigt brådskande transport från tingsrätten? Fast det hade ju varit både enklare, snabbare och ofarligare att helt enkelt planka in på pendeltågsstationen då?). 
 
I alla fall, när jag kom hem från Gotland i tisdags kväll fann jag Laban upplåst, handskfackets innehåll utrivet på golvet (utom bilradion, den låg kvar prydligt i handskfacket. Tydligen är en bilradio från 1996 med kassettspelare inte särskilt frestande för den moderne biltjuven) och instrumentpanelen uppbruten med hängande sammantvinnade sladdar. Tjuven hade lyckats forcera låset (utan att ha sönder det, för jag kunde i alla fall låsa bilen igen i väntan på att kunna få den till verkstad nästa dag) och försökt tjuvkoppla Laban! Som tur var låter sig Laban inte tjuvkopplas - om någon biltjuv därute läser detta, tag varning: Försök inte tjuvkoppla en Golf GL från 1996, för trots åldern är en sådan Golf tillräckligt ny att inte kunna tjuvkopplas! Rattlåset var fortfarande i, inget var stulet (det finns inget värt att stjäla i Laban, om man inte vill ha ett par begagnade gummistövlar eller en bilradio med kassettbandspelare från 1996) och inget förstört utom dörrhandtaget på passagerarsidan och den åverkan som gjorts på panelen och ledningarna.
 
Och som den absoluta höjden av ironi låg räkningen för bilförsäkringen och väntade på mig när jag kom hem! Men då slapp jag åtminstone leta efter telefonnumret dit...
 
Så jag polisanmälde samma kväll, morgonen efter ringde jag försäkringsbolaget som gav mig numret till en verkstad ganska nära, som i sin tur gav mig numret till en bärgare som kom och hämtade Laban inom en timme efter att jag ringt och dessutom var vänlig nog att köra mig tillbaka hem efter att ha lämnat Laban på verkstaden.
Tack för det, Svempas bärgning!
 
Laban befinner sig nu fortfarande på verkstad. Som tur är har jag inget akut behov av bil den här veckan, men tur att det inte hände senare för nästa helg har hemvärnsmusikkåren en spelning på amfibieregementet i Berga och då behövs Laban för att det inte ska bli väldigt omständigt att ta sig dit och hem. Och jag hade behövt ta mig dit tidigare egentligen eftersom jag fortfarande behöver besöka förrådet för att byta ut mina trasiga och för stora uniformsbyxor vilket hade varit bra att fixa innan spelningen, men har jag klarat att spela varje dag en hel vecka i USA i dem samt ett antal spelningar till efter det så kan de förstås klara en spelning till. . 
 
Men nu skulle jag VERKLIGEN vilja ha en garageplats! Har stått i kö för en sådan i åtta månader nu, och om jag fått en efter 6 månader vilket var den ungefärliga kötid vår vaktmästare angav så hade ju detta inte hänt...
 
 

 
Laban möter sin dubbelgångare
 
Men för att lätta upp stämningen lite efter denna bedrövliga historia kan jag ju också berätta om när Laban mötte sin dubbelgångare tidigare i somras. Jag var och handlade i Kungens kurva en dag, och när jag då kör in på parkeringen ser jag en precis likadan vit Golf som Laban (bara något renare)! Så naturligtvis ställer jag Laban på den lediga platsen bredvid, så att även den andra Golfens ägare ska få åtnjuta synen av två likadana vita Golf GLIII från 90-talet bredvid varann (för man ser faktiskt inte så många sådana ute på vägarna längre). Och när jag går ur bilen och går framför de båda bilarna på väg mot affären så ser jag att den andra dessutom har ett precis likadant stort hål i framskärmen på precis samma ställe som Laban (fast på den andra bilen var hålet inte lagat med rosamålad silvertejp, där är nog Laban unik). Tyvärr kom jag inte åt att ta någon bild framifrån där båda bilarna hade synts. 
 
 
 
 

En dålig dålig bloggare...

...är jag. Men det har varit en händelserik sommar, jag har varit förhållandevis lite hemma och framför allt kanske den klena blogginsatsen beror på att jag på sista tiden jobbat som webredaktör för delar av Lunds universitets nya hemsida och därmed ägnat mig åt andras hemsidor istället för min egen och bloggen.
 
Vad gäller min egen hemsida är även denna i behov av uppmärksamhet (hemsidan alltså, inte den här bloggen, även om den kanske också mått bra av en uppfräschning. Har någon några bra idéer?). Webhotellet för min hemsida ändrade för en tid sen systemet för att bygga sidor, så att det nu finns ett nytt redigeringsprogram som man inte kan använda till en sida gjord i det gamla. Som tur är finns det gamla fortfarande kvar, men det vet man ju inte hur länge det varar så egentligen borde sidan göras om helt. Men det får bli när jag inte arbetar med LUs...Dessutom funderar jag på om sidan i så fall ska göras från början i deras system, eller om jag ska göra den i ett annat, på datorn, och så bara ladda upp den på webhotellet? Vet inte. Är egentligen för lat för att lära mig nya program och webhotellets är väldigt enkelt, så bra av den anledningen.
 
Bloggen funderar jag som sagt på om jag borde fräscha upp, jag är lite trött på utseendet nu (någon som har en bra idé?). Jag drar mig dock lite eftersom det innebär att gå in och ändra i sidkoden om man vill ha den mer personlig än de färdiga mallarna, och det är jag dålig på. Funderar också på att lägga den nån annanstans, för blogg.se har blivit struliga med att ladda upp bilder - för något år sen införde de en begränsning i hur stora bilder man får ladda upp, vilket innebär att jag måste ändra storlek på allt jag lägger upp här och det är ett onödigt moment tycker jag (de borde kunna krympas ner mer eller mindre automatiskt när man laddar upp dem kan man tycka, så är det på många andra sidor). Man kan heller inte längre ladda upp stående bilder (även om jag vänt dem i ett bildbehandlingsprogram och sparat om dem i stående format så vänder bloggen tillbaka dem till liggande när jag laddar upp dem här. Otroligt irriterande!). Man kan ha sin blogg också på mitt webhotell så det funderar jag på, men frågan är om jag kan flytta med allt som ligger här? För det är ju åtskilliga års bloggande och det vill jag i så fall ska följa med i flytten. Måste kolla. Det innebär också att bloggen kommer att få ny adress, och det vet jag inte om jag tycker är bättre eller sämre. Bättre egentligen eftersom den då kommer att ligga på mitt domän. Hm, värt att fungera på, men det hänger som sagt till mycket stor del på om innehåller härifrån kan flyttas med utan att det blir jobbigt. 
 
Och jag har som sagt inte haft tid eller lust att krångla med mina egna hemsidor på ett bra tag. Förutom att jag jobbat med hemsidor har spindelgruppen på facebook som jag startade i vintras (Spindelnätet) växt över alla förväntningar och kräver därmed också en del tid, så den tid jag lagt på eget webfixande har främst ägnatsägnat åt den.
 
Hemsidesjobbandet med LUs sidor har också lett till att jag tillbringat mycket mer tid än jag velat inomhus denna sommar, trots värmen har jag knappt varit ute känns det som! Som tur var avslutades sommaren (för åtminstone här i Stockholm måste nog sommaren tyvärr betraktas som över nu) med den sedvanliga fältundervisningen på lunds universitets fältfaunistikkurs (för tionde året i rad! Ojojoj, är det verkligen så länge jag undervisat på samma kurs!?) vilket förstås inneburit en hel del utevistelse. Mer om detta (och bilder) kommer i ett eget inlägg senare, för jag känner ett visst behov av att blogga ikapp lite.
 
Både pga jobb och annat har jag varit ovanligt mycket nere i Skåne i år, det är skönt av den anledningen att vara tillbaka i Sverige igen för det var ju ett mycket större och kostsammare företag att ta sig dit från Ekenäs än det är från Flempan, och därför blev det också bara ett par besök om året vilket är alldeles för lite. Men nu går tåget söderut i princip utanför dörren! Tyvärr har jag också drabbats av ovanligt mycket tågkrångel och förseningar något jag annars brukat ha tur med, men det känns ändå lyxigt att gå ner till stationen och ta tåget därifrån hela vägen till Lund jämfört med att i Finland köra från Ekenäs till Karis, byta till tåget till Helsingfors, byta där till flygbussen till Vanta, ta flyget till Kastrup, och sedan tåg därifrån till Malmö. 
 
Mer bloggande kommer snart! 
 
 
Tänkte lägga en bild här, men just nu går det inte att ladda upp någon alls. Verkligen dags att överväga att flytta bloggen...
 
 

RSS 2.0