Balkongföljetong...

Nu har jag återigen lyckats få upp kedjan att hänga amplar i på balkongen, fast tyvärr går den inte tvärsöver längs med fönstren där jag egentligen vill ha den utan snett inifrån väggen och ut (för det var där det fanns krokar kvar att hänga i). Få se om den stannar uppe den här gången...
 
Begoniorna börjar komma upp alltfler, den största börjar få blad. Hoppas bara de hinner bli stora nog att blomma också innan sommaren är slut (och om de blir det kommer det verkligen att behöva hängas upp amplar....). Insåg också att balkongen är ett helt trädgårdsland nu, med tomater, gurka, paprika, jordgubbar, krusbär och en hel kryddträdgård! Få se hur mycket det blir skörd på.
 
Och solnedgångarna är ju så fina från balkongen här, även disiga dagar. Jag saknade den här utsikten i Finland!
 
 
 
 
 

Ballong sedd från balkong

Det är mycket som händer på balkongen. Rasar inte inredningen så är det annat utanför som rasar. Idag beundrade jag den härifrån ganska vanliga synen av ett par luftballonger i solnedgång mot Stockholmshorisonten då en av dem kom närmare och närmare. Jag hämtade kameran och tog en bild eftersom mamma undrat just om inte luftballongsäsongen börjat här, så jag gick och hämtade telefonen i avsikt att ringa och be henne skajpa så hon kunde få se utsikten på distans (vacker solnedgång med ett par luftballonger är himla snyggt).
 
Men när jag kom tillbaka efter den korta stund det tog mig att hämta telefonen befann sig plötsligt den ena ballongen på vad som såg ut att vara vanskligt låg höjd. den gick ner och till sist försvann den mellan träden någonstans längs vägen som leder härifrån mot Flemingsbergs centrum och måste helt enkelt ha landat där. Den andra ballongen närmade sig med vad som måste vara så ungefär maxfart för en luftballong och landade den också. De måste ha landat på vägen, för det finns ingen annan öppen plats så nära åt det hållet att ta ner en ballong på, förutom någon parkeringsplats men de brukar vara ganska fulla om kvällarna. Där slutar dramat, jag vet inte varför ballongen landade här, om det var en nödlandning och vad den i så fall berodde på?
 
 
 
 

I efterdyningarna av balkongförödelsen

Ja om ni inte förstått vilken vittgående förödelse den nedrasade kedjan på balkongen åstadkom så kommer här lite bilder. Och då finns ändå inga bilder på all jord blandad med glasbitar från två sönderslagna ljuslyktor som täckte golvet.  
 
En av de nedrasade amplarna träffade gurkplantan och bröt av en kvist. Tydligen pumpar gurkplantor ut så mycket vätska i sina grenar att den kan dö om en bryts - för gurkplantan ser nu ut så här och jag hyser mycket lite hopp om att den ska återhämta sig trots att jag försökt tejpa ihop den trasiga kvisten. Och jag som var så glad åt att plantan inte bara överlevt att jag varit frånvarande i över en vecka, utan den hade dessutom börjat få små gurkor! Men jag får väl vara glad åt att den där kedjan inte rasade medan jag var borta och inte kunnat ta hand om överlevande växter direkt, för då hade resultatet varit ännu värre.
 
Bilden är tagen från sidan och den här bloggen vägrar ladda upp bilder på rätt håll även när jag vänt dem i ett annat program...men vänster är uppåt och alla blad hänger som trasor.
 
 
 
Knölbegoniornas kruka gick sönder i fallet (det var nog den som knäckte gurkan) och den begonian som hunnit titta upp ur jorden bröts. Men jag hoppas att den klarar sig och att de andra också kommer upp. Krukan håller för dem att växa till sig i, men den är oanvändbar som ampel eftersom kanten gått av så där behövs en bättre lösning sen om det blir något av blommorna.
 
 
 
Fuchsiorna vars ampel också åkte i betonggolvet är inte glada alls, men de lever åtminstone och jag tror nog att alla, även den värst åtgångna, kommer att klara sig. Men så fina är de ju inte, inte just nu åtminstone. Hoppas de tar sig igen!
 
 
 
Men ett balkongbakslag knäcker kanske en gurka, men inte mig. Jag har nu införskaffat en ny gurkplanta (tyvärr fanns det inte alls lika stora plantor hos försäljaren nu så det kommer att ta tid innan den nya når lika långt som den knäckta) och jag har planer för att få upp den där kedjan för upphängning av amplar i taket igen. Och så har jag skaffat en stilig liten bougainvillea, den är inte så stor än men om jag klarar att hålla liv i den kommer den verkligen att pryda sin plats på balkongen.
 
 
 
Det är roligt med något så storblommande som en bougainvillea eftersom det inte finns så mycket annat som blommar på balkongen nu. Kryddväxterna har inte börjat blomma än (men snart slår gräslöken ut vilket är roligt eftersom det för tankarna till blommande vildgräslök ute på småskären i skärgården), jordgubbarna har nästan blommat ut, krusbärsbusken och tomaterna blommar inte än och har ju inte särskilt dekorativa blommor heller, stockrosen har inte ens knoppar än, knölbegoniorna har knappt kommit upp om ens det, fuchsiorna tappade ju i princip alla sina blommor när kedjan rasade, och förutom dem finns bara ett par hängpetunior. Hängpetuniorna (en gul och en vinröd/svart) är fina, men har inte förstått att de ska hänga. Men blommar gör de, även om de plantorna inte är så stora de heller.
 
 
 

RSS 2.0