Renoveringsprojekt - köket 3

Så! Målat och klart, luckorna på plats, knoppar putsade och tillbakaskruvade. Och trots dåligt måleri och visst behov av en strykning till på vissa luckor och lådor blev resultatet ändå bättre än det var tidigare, och färgen gjorde jätteskillnad i köket som ser både fräschare och mycket hemtrevligare ut.
 
 
 
 
Sen är det lite småsaker som behöver fixas som inte syns: Jag behöver måla luckorna på insidan också, för det har hamnat för mycket rödfärg där. Det ska jag göra nån gång när jag blir färdig till det. och jag behöver köpa skruvar och brickor till vissa av knopparna, för många av skruvarna är för korta (se tidigare inlägg om detta) och når bara nätt och jämt igenom så knopparna går runt runt. Det syns ju inte, men det är irriterande!
 
Och i samma veva har jag äntligen gjort mig av med flyttlådorna på balkongen och burit ut alla växter som övervintrat inomhus. Det blev fint och grönt på balkongen, och glest i fönstren inomhus.
 
 
 
 

Renoveringsprojekt - köket 2

Målandet fortskrider. Jag är nöjd med färgen som i kulören, däremot inte färgen som produkt (Sadolin). Den täcker dåligt trots att underlaget är vitt, minsta lilla nyansskillnad liksom minsta lilla ojämnhet eller repa syns igenom även efter två strykningar, och lite större skillnader som det ärggröna där knopparna har suttit (och jag har ju slipat luckorna, så vi pratar ändå bara om en ljus mintgrön skiftning mot det vita...Som tur är gör det inget just där eftersom knopparna ju ska på igen, men ändå!). Dessutom blir det flammigt även efter två strykningar med generöst med färg. Dålig färg med mycket lösningsmedel och lite pigment! Det blir också lätt små luftbubblor i den som torkar som små ojämnheter i färgen. Tips: Undvik Sadolinfärg för att måla köksskåp! Undrar om Rusta har en motsvarighet, för deras vanliga väggfärg tycker jag är bra och ofta bättre än dyrare märkesfärger (åtminstone de jag har provat)? Fast där kan man inte få färgen den bruten så det bygger på att man vill ha den kulör som finns... 
 
Sen blir det inte direkt bättre av att jag målar på balkongen där det gärna dyker upp små blomflugor som fastnar i färgen...ska man ha det här riktigt snyggt får man nog lämna in luckorna, men så petig är jag inte. Det får se lite hemmålat ut med lite penselränder och ojämnheter, det är ändå mycket bättre än det var tidigare. Men det är irriterande när det halvdana resultatet inte beror så mycket på mig som på att färgen är dålig!
 
 
Men den rödorangea kulören är jag nöjd med!
 
 
 
 
 
 
 
 

Projekt träskakvarium

Projekt träskakvarium som jag skrev jättemycket om för sådär ett år sen här på bloggen befinner sig på teststadiet. Jag har inte satt igång det stora akvariet, men jag satte upp ett litet akvarium enligt de principer jag tänkt mig. Torvbotten, en uppstickande "ö" med växter på, och vattenväxter. Jag stoppade i en luftpump för att få lite cirkulation på vattnet, för jag tyckte att det blev så äckligt när det var helt stillastående, men annars finns ingen apparatur alls. Ingen doppvärmare, inget filter, bara en luftpump. Ön byggde jag av ett torvblock vilket visade sig vara ett mindre bra val. min tanke var att det var lätt att skära till i rätt form och att det skulle hålla formen bättre än "lös" torv, och det stämmer nog, men tyvärr är den också så grov och hård att det är hopplöst att gräva för att plantera något i den. Jag försökte stoppa i lite vanlig svensk vitmossa ovanpå, men den trivs helt enkelt inte inomhus. Skulle vara trevligt att få tag på vitmossa från ett varmare klimat, för det vore snyggt att inte ha bar torv uppe på "ön". 
 
Jag stoppade på ett tidigt stadium i några algätare, och senare har ett litet gäng killis av två arter också flyttat in. De trivs bra, men tyvärr är vattnet så mörkt att bara de orangea (Kap Lopez) syns, de mer färglösa blå lyrstjärtskillisarna ser man knappt genom vattnet. Men det hade nog varit lite bättre om man haft belysning, vilket jag inte har till det här akvariet (men det har jag till det stora). Det finns också ett gäng snäckor som följt med vattenväxterna, och som trivs väldigt bra trots det mjuka och sura vattnet...på sikt kanske jag behöver något som tar hand om dem, några snäckätande snäckor t.ex...
 
 
 
Det enda som funkar lite sämre är vattenväxterna. Jag har stoppat i snabbväxande, näringskrävande arter och vet inte om de trivs mindre bra pga näringsbrist (men jag matar fiskarna bra så det tillförs absolut näring), att växterna inte trivs i lågt pH, eller bara brist på ljus. Tack vare torven är akvariet ett brunvattenssystem, visserligen är akvariet litet men det står i köket där det inte kommer in mycket ljus utifrån (norrfönster med balkong med tak över utanför). Om jag gör det här i stora akvariet är tanken att ha belysning, och då skulle man kunna ha ett lysrör som ger bra ljus för växterna. Däremot har jag absolut inga algproblem heller, om det hänger ihop med ljus, näringsbrist eller effektiva algätande fiskar och sniglar eller en kombination av alltihop vet jag inte men det ärt skönt i alla fall. Övervattensväxterna, som står i genomsur torv, trivs däremot bra.
 
Hela försöket har varit igång ett antal månader nu och fungerar utmärkt bortsett från att jag hade önskat att växterna trivts lite bättre. Men fiskarna trivs, och vattenvärdena är bra - det finns ingen överskottsnäring alls i vattnet som är näringsfattigt trots bristen på filter och en liten vattenvolym. Vattnet är fortfarande mjukt och surt, men det är intressant att se hur länge det varar (dvs hur lång tid det tar tills torven är urlakad och inte sänker pH-värdet längre).

Renoveringsprojekt - köket 1

Jag har ju sen jag flyttat in bedrivit smärre projekt här hemma. Först målade jag hallen. Sen målade jag rummet. Och hela tiden har jag velat måla de fula köksluckorna, som är vita, slitna och fläckiga och ser ut som om de målats med plastfärg.
 
Undra på att vissa av knopparna snurrar runt runt när man tar i dem,när skruvarna är så här korta - de gör ju inte mer än bara precis hakar i gängorna på knoppen! Behöver skaffa lite nya skruvar, och kanske några brickor också...
 
 
 
I vintras nämnde jag för föräldrarna att jag behövde måla golvet på balkongen, som också är slitet och där färgen är bortnött på sina ställen (eller rättare sagt, det översta lagret färg som är grått är bortnött så att det undre, som är knallblått, tittar fram). Och eftersom föräldrarna då hade målat betonggolvet i ett rum i sin källare och fått färg över (som dessutom är samma gråa färg som golvet på min balkong, men det visste vi inte) så skickade de hit färgen med systrarna och systerdottern när de var och hälsade på i mars. Så då kände jag förstås att jag måste ta tag i balkonggolvet, och det är ju lämpligt att göra det innan balkongsäsongen kommer igång på allvar.
 
Sen kom jag på att om jag skulle måla balkonggolvet så är det ju vettigt att måla köksluckorna först, för då kan jag göra slipandet och målandet av luckorna på balkongen och behöver inte bry mig om ifall jag skulle råka stänka lite färg eftersom jag ändå ska måla golvet där. Och slipper färgångor inne hos mig och djuren (problemet när man bor i en etta är att det är svårt att måla nånstans inomhus utan att behöva sova i färgångor).
 
Så jag köpte färg till skåpluckorna. Knallrött ville jag ha, och knallrött fick jag - eller rättare sagt något slags mellanting mellan rött och orange. Det blev lite mer åt det orangea hållet än jag tänkt mig (jag var mer ute efter tomterött), men det är nära nog så jag behåller den. Och eftersom färgen dessutom är helblank kommer det att definitivt bli en rejäl färgklick i köket! Ska bli mycket intressant att se hur det blir, men det kan sägas så mycket som att den här färgen kommer att bättre matcha den orangea kökslampan och gammelfaster Karins kakeldekor med knallgula fåglar i ett rödorange grenverk än vad en mer tomteröd färg hade gjort... 
 
 
 
 
Under den gångna veckan har jag slipat alla skåpluckor och lådor, och precis när jag var nästan klar och bara hade några lådor kvar så åkte jag och handlade på Ö&B - och såg då att de hade en slipmaskin på rea för strax under 80 spänn...det var så dags! Tänk om jag vetat det innan jag började, vad raskt mitt slipande hade gått! Nu köpte jag den inte för jag var ju nästan färdig och ser inget behov av att slipa något annat inom en nära framtid. Så jag åkte hem och slipade de sista lådorna för hand, sen skulle jag dammsuga balkongen för att slippa slipdamm som kunde börja yra omkring när jag målade. Jag upptäckte att dammsugarpåsen var full, så jag bytte den, och märkte efter en stunds dammsugning att dammsugaren (som för övrigt är tomteröd och därmed inte kommer att fullt ut matcha köket utan utgöra en ganska skärande kontrast mot detta i fortsättningen) lät konstig. Det visar sig att jag naturligtvis precis inför denna städning av väldigt flygigt slipdamm inte har fått dit påsen ordentligt, så allt slipdammet har hamnat i själva dammsugaren. Så jag fick tömma ut alltihop och dammsuga upp det igen. Och därmed yrde nog så pass mycket damm att jag nog får ta en ny runda med dammsugaren innan jag börjar måla imorgon.
 
Sen har mamma satt nya tankar i huvudet på mig genom att påpeka att jag behöver nytt golv också i köket. och det har hon alldeles rätt i! Golvet är ett plastgolv, och väldigt gammalt och slitet, så pass att det har stora matta fläckar på de ställena där man står mest (vid vasken, bänken och spisen). Det är det enda golv i lägenheten som är i så dåligt skick (förutom balkonggolvet) - rummet och hallen har laminatgolv som den förre ägaren lade in så de är ganska nya, och badrummet har ett plastgolv som inte är vackert men inte alls lika slitet som det i köket. Köksgolvet har en gulbeige färg som i sig inte är ful, men det har det där flammiga mönstret (det ska nog se ut som marmor, men det lyckas inte alls) som många äldre plastgolv har vilket jag tycker gör att det ser fläckigt och smutsigt ut hur rent det än är. Och dessutom är det svårare att se fläckar om man spiller, vilket man ju gör i ett kök. Mamma påpekade att det blir svårt att byta i och med att jag har ett fast bord, men när jag undersökte saken är bordet bara fastskruvat i en vägg, medan det enda bordsbenet bara står på golvet så det borde inte vara några problem att skruva loss bordet ur väggfästet och byta matta. Så nu vill jag byta matta också...fast det får vänta lite. Men oj vad köket kommer att se ut som nytt om det inte bara har nymålade skåpluckor utan nytt golv också!  Och så slitet som det nuvarande golvet är känns det som en god investering också när jag någon gång ska sälja lägenheten.  
 
Så nu är det dags för själva målandet! Bilder kommer. Och de kommer att vara väldigt färgglada.

Long time no blog...

Det är lite skrämmande att se att senast jag bloggade låg isen kvar ute. Men jag har haft för fullt upp, och har det egentligen nu också.
 
På sista tiden har det varit mycket entomologiska föreningen. Jag har åkt in i styrelsen i Stockholms entomologiska förening, och förra veckan kom äntligen tidningen Yrfän (som jag sitter i redaktionen för) från tryckeriet! Den blev snygg och jag är nöjd, förutom att namnen på ett par spindelfamiljer har blivit kursiverade. Det frånsäger jag mig allt ansvar för, det är förstås ett stort no-no att göra det och jag skulle aldrig göra det. Men det har blivit så, tyvärr. men förutom det är jag nöjd.
 
 
 
 
Jag och en annan redaktionsmedlem deltog i en floraochfaunavårdskonferens i Uppsala förra veckan och delade då ut vår tidning till höger och vänster. Alla kommentarer vi fått har varit positiva hittills, roligt. I samma veva hade jag ett möte med svenska entomologiska föreningens (SEFs) ordförande och artdatabankens koordinator vid faunaväkteriet - jag har nämligen också på något vis råkat påta mig att bli den nya koordinatorn för faunaväkteriet vid SEF...jag vet inte riktigt hur jag ska angripa detta än, men vi får väl se
 
Sen har jag varit på Gräsö för första gången sen jag fältjobbade där senast under mitt doktorandprojekt. Allt var sig precis likt (fast det var lite tidigare på året än jag är van att se det - tussilago och blåsippor blommade) och jag vill verkligen dit snart igen! Jag guidade ett par medlemmar i min spindelgrupp på facebook (Spindelnätet) som håller på med ett hoppspindelfotoprojekt till lokalen för Pseudicius encarpatus som jag hittade där 2005. Hela tio år sen nu, otroligt! Och jag har undrat hur Pseudiciusarna mår däruppe, det var inte tio år sen jag såg dem sist men det var många år sen och lokalen är ju så liten att populationen är ganska känslig bara därför. Men de fanns kvar och verkar ha det bra, men det var så kallt att de jag hittade satt och tryckte i sina bon och knappt kunde röra sig, något man inte är van i vad gäller just hopppspindlar...Men vi fick se båda könen och ur fotosynpunkt är det ju bra att de inte är så livliga, att vi var där så tidigt gjorde också att tärnorna som brukar häcka på Pseudiciusskäret inte börjat med det än (för de blir ganska sura om man hänger länge på deras skär...) samt en del annat i spindelväg, vilket var roligt. Bland annat den fina lilla Steatoda aculeata som jag inte sett där tidigare.
 
 
Pseudicius encarpatus, vitbrämad hoppspindel - hane
 
 
 
och Pseudicius encarpatus, vitbrämad hoppspindel - hona
 
 
 
Steatoda albomaculata. En vacker släkting till fettspindlarna (Steatoda bipunctata) som bor hemma hos mig och som jag alltid förgäves hoppar ska lyckas äta upp alla mina bladlöss på balkongen.
 
 
 
 
Spindelnätetgruppen växer stadigt, och har växt ganska snabbt och mycket på sista tiden. I går nådde vi tusen medlemmar, otroligt! Få se hur det går, jag har läst nånstans att tusen (vi är 1002 nu) är nån slags magisk gräns när facebookgrupper börjar bli svåra att administrera...men det är fantastiskt att så många är nyfikna på spindlar!
 
Så...mycket kryp nu. På söndag har vi en spindelutflyktför de spindelrädda i Spindelnätet, sen ska jag ner till Skåne för att hjälpa syster Petra med Sweden International Tattoo och då har jag lovat en bekant vid lunds universitet att vi ska göra en spindelexkursion och titta på några av våra sällsyntare och häftigare arter. Om vi kan hitta dem...
 
 

RSS 2.0