Ikappbloggning: Ridning

Efter en lång ridpaus sen jag flyttade tillbaka till Sverige från Finland har jag på Gotland tagit skadan igen och anmält mig till Wisby ridklubb. Och nu efter en termin sådär börjar jag komma igång och komma ikapp mig själv där jag slutade i Finland. Det är roligt! Och jag är väldigt glad att jag fick en förlängning av tjänsten här av den anledningen också, för det hade varit trist att precis ha hunnit komma igång igen innan man blev tvungen att sluta för att jobbet tagit slut...
 
Jag rider i en vuxengrupp med fem andra tjejer, och vår lektion ligger efter barnens på måndagkvällar vilket gör att jag kommer hem väldigt sent då. Samtidigt är det ganska mysigt att vara sist kvar i stallet och fixa när alla andra har gått hem.
 
Eftersom ridskolan inte har så många stora hästar får ett par av oss i gruppen rida ponny. Ofta jag, som är kort nog för det. Så den häst jag nästan alltid rider är en större mörkbrun ponny vid namn Bollen. Bollen är snäll, väldigt duktig, men lite lat. Dvs han kan det mesta om han vill, men vill inte alltid. När han däremot är på piggt humör är han en helt annan häst att rida. Men oftast får man jobba ganska mycket själv för att något ska hända.
 
På den här ridskolan hoppar vi en del, något jag inte gjort sedan jag var liten - så det är lite nervöst, även om hindren är pyttesmå. Största utmaningen är dock att alls lyckas hoppa, och att göra det i galopp, eftersom Bollen (som ska vara en riktigt duktig hopphäst...) gärna tar det väldigt lugnt och dessutom verkar vara den enda av hästarna som INTE naturligt landar i galopp efter ett hinder. Ofta får vi inte till en snygg och korrekt version av en hopplektions hinderövning förrän i sista försöket (men vi brukar faktiskt få till det på sista försöket, man får vara glad för det).
 
Hälften av gångerna rids det dressyr, och där har jag i alla fall upptäckt att öppna-övningarna (öppna = en samlande övning) från Finland sitter i, och efter att ha kämpat med det på Daisi som alltid försökte dra iväg för att få galoppera istället är det ganska enkelt på Bollen. Så där känner jag mig nöjd - hoppning går sådär, men skänkelvikningar, öppna, och andra böjande övningar kan jag i alla fall.
 
 
Bollen (som egentligen heter Gainsborough Rubber Ball).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Propproblematik

Igår, en söndagkväll, drabbads jag av något som inte borde vara problematiskt, men som lätt kan bli det när man bor i en liten hyrd sommarstuga på landet där man inte har jättekoll på stugans teknik. Det gick en propp. Händelseförloppet utspelade sig enligt följande:
 
På kvällen lägger diskmaskinen, som är igång, plötsligt av. Vid kontroll är det inte bara diskmaskinen som inte fungerar, utan även spisen, mikron, kylen,. frysen, tvättmaskinen, torkrtumlaren och den lilla lampan ovanför diskmaskinen. Stugans samlade vitvaruutbud och lite till alltså. Allt annat fungerar. Slutsats: Det verkar ha gått en säkring.
 
En undersökning av stugans proppskåp uppvisar dock bara hela och fungerande proppar. Extra rådfrågning av pappa bekräftar att nej, det har inte gått någon propp här hos mig i alla fall. Då är frågan: Finns det andra proppar någon annanstans? Är det så att delar av min el inte går via stugans eget proppskåp utan mina värdars som jag hyr stugan av?
 
Jag försöker få tag i värdarna upprepade gånger utan att lyckas.
 
Nu börjar paniken komma krypande: Jag kan leva med att diskmaskin, spis med mera inte fungerar i några dagar, men kylen och frysen skulle vara väldigt illa. På måndag ska jag fältjobba ihop med Dennis så jag kan inte komma sent dit, och rider jag efter jobbet så jag kommer hem jättesent på kvällen (mina värdar har gått och lagt sig för längesen när jag kommer hem), och tidigt tisdag morgon åker jag till fastlandet och kommer inte hem förrän på torsdag. Detta måste alltså lösas nu!
 
Börjar precis överväga att knacka på hos grannarna över gatan och fråga om de möjligen har något ledigt frysutrymme som jag kan evakuera mitt frysinnehåll till, när min värd JC ringer!
 
Jag är väldigt lättad tills jag förstår att JC inte är hemma utan jobbar på fastlandet den här veckan. Men det ordnar sig ändå: JC lotsar mig via telefon ner i deras källare för att hitta proppar, och sedan till det magiska proppskåpet utomhus nere vid ladan som innehåller de viktiga säkringarna för huset, inklusive kyl/frys, spis, diskmaskin med mera i min stuga. Det är förstås beckmörkt ute för nu är klockan vid nio-halvtiotiden på kvällen, och här saknas både gatubelysning och utebelysning. Men jag lyckas trots att jag samtidigt måste hantera både telefon och ficklampa, öppna (ett kapitel för sig) skåpet, hitta och byta en trasig propp i skåpet, och stänga det igen. Tillbaka i stugan funkar allt igen - puh!
 
 

RSS 2.0