Vååår!

Ja jag vet att det varit vår ett tag nu, men jag har liksom inte riktigt upplevt den eftersom jag tillbringat så mycket tid instängd med min avhandling. Så jag tar igen det nu. I Blentarp är det precis så där perfekt vår: Strålande sol och nästanpå sommarvärme om dagen, vårblommorna blommar, träden är sådär nätt och jämnt utslagna, bokarna är sådär fantastiskt ljusgröna, körsbärsträden blommar för fullt, spindlarna stortrivs i solen och värmen och till och med Trochosorna är framme om dagen, när man öppnar ytterdörren om kvällen hör man spelande lövgrodor (jag misstänker biologgrannen), och valborgsmässospelningen var visserligen kylig som alltid men i år behövdes för en gångs skull varken underställ eller fleecetröja under uniformen. 

Körsbärsträd.


Rabatten är full av Primula som genom åren planterats ut och som alla blommar för fullt. I synnerhet den gula, som av någon anledning växer mycket mer och snabbare än alla Primula i andra färger.



Hoppspindlarna är pigga och snabba i solen. Här en Marpissa muscosa på en ruta.




I skogen har bokarna börjat slå ut, upptäckte jag på en kvällsrunda till Simontorp med syftet att kryssa dovhjort för däggdjurskryssartävlingen på jobbet. Och ja, jag fick kryssat dovhjort om någon undrar. Så där trettio stycken, det hade varit svårt att undvika att se dem även om jag velat. Jag hoppades på en skymt av ett vildsvin också men det fick jag inte, det var nog lite för tidigt på kvällen fortfarande.




Och min andra viktiga grupp "jobbdjur" förutom spindlarna, fjädermyggorna, dansar om kvällarna. Ett djur som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar på den här bloggen eller annars med tanke på hur mycket tid jag ägnat åt dem de senaste fyra åren, men det beror tills törsta delen på att de är så svåra att fotografera, i synnerhet om man vill ha en bild på levande mygg som inte sitter fast i en håv eller en klisterfälla. De här bilderna är även de dåliga och suddiga (fjädermyggen är liksom aldrig stilla) men det här är en av de större arterna så de fastnade åtminstone på bild för en gångs skull. Även om det inte är enkelt att se vad det är...





Och sist men inte minst en Trochosahanne (björnspindel) ute i solen, med fina svarta teckningar på frambenen (som han ska använda att vinka till Trochosatjejer med).


The Spider and the Sea

Efter många om och men är avhandlingen nu äntligen på tryckeriet!




Mailhaveri på Botan

Som om det inte vore nog med att vi precis har haft folk här för att fixa skrivaren, för jag vet inte vilken gång i ordningen de senaste veckorna, så krachade även institutionens mailserver i torsdags. Illa illa...Ingen förväntade sig väl att det skulle lösas förrän efter påsk, men så visar det sig dessutom att folket som ska serva servern finns i... Indien. Avtalet vi har säger att folk ska vara på plats inom fyra timmar, och nu är det nästan en vecka sen det hände.

Det hela är något av en katastrof - att en hel forskningsinstitution inte kan använda sin e-mail är illa nog när det än händer, men nu sammanfaller det dessutom med när ansökningar om forskningsanslag till de stora statliga forskningsråden måste lämnas in.

Jag har än så länge inte drabbats av större problem i samband med detta än att jag tvingas skriva ut allt jag vill att min handledare ska läsa på papper samt förstås oroar mig för att missa eventuella viktiga mail (t.ex. kommentarer från Australien på ett av manusen, jag har dock mailat australiensarna och gett dem en alternativ mailadress) och att mailbrevlådan hinner bli överfull så att saker inte kommer fram av den anledningen. Men om tekniken på avdelningen ska fortsätta haverera i den här takten tvingas jag väl till slut, som min handledare föreslog, skriva avhandlingen för hand. Vilket troligen skulle innebära att varken opponent eller betygsnämnd skulle kunna tyda texten, på gott och ont.


För övrigt kan jag bara konstatera att mitt skrivbord följer teorin att entropinivån ökar ju närmare man kommer datum för när avhandlingen ska vara färdig. Bilden nedan är tagen förra veckan och ja, entropin har ökat ännu mer sen dess. Tänk er tillståndet nedan plus ytterligare ett par böcker och ett inte föraktligt antal vetenskapliga artiklar (och eftersom handledaren nu lämnar alla sina kommentarer på papper i stället för via mail ökar pappersmängden ytterligare av den anledningen också).


Vem behöver se aliens på tv...

...när man kan betrakta sina husdjur i stället.

Eublaberus distantica -som klippt och skuren för en roll i vilken sf-film som helst.





Om den var lite större än den faktiskt är förstås. Och om den inte vore så fullständigt oförarglig.





Spindlarna är inte lika oförargliga, men ganska. Vackra Doris är också betydligt mindre nervös och hispig nu än hon var när hon kom hit. För ett halvår sen hade det varit i stort sett omöjligt att lyckas ta en sån här bild eftersom hon sprang och gömde sig så fort man öppnade terrarielocket!


Rrrrrr....

Upptagen som jag är med att köra den ena ANOVAn (Analysis of variance) efter den andra i R har jag inte tid att skriva riktiga blogginlägg, så i stället hänvisar jag till denna beskrivning av ett av de vanligaste statistiska testerna inom naturvetenskaplig forskning där det förklaras vad man egentligen testar med en ANOVA:

ANOVA

Skrivarstrejk på Botan...

Naturligtvis är det alltid så att saker inte fungerar när man som bäst behöver dem. Jag kan ibland gå ett par veckor utan att behöva skriva ut något, och när då en dag har fyra manus som måste skrivas ut och överlämnas för genomläsning till avdelningens professorer, i dag, då går hela institutionens skrivare i gemensam strejk.

Jag har alltså fyra manus som ska skrivas ut i två ex, totalt ca hundra sidor. Jag har jobbat väldigt mycket och intensivt med det sista av dem för att få det färdigt så att professorerna kan få allihop i dag, och skrivaren på min avdelning har krånglat hela veckan. I dag kom reparatören (igen), han har tillbringat hela dan i kopieringsrummet och den fungerar fortfarande inte. Som tur är så är ju inte växtekologens skrivare den enda i huset, så man får väl skriva ut på växtfys skrivare då och göra sig omaket att gå en trappa ner för att hämta sina papper...trodde jag. Det visar sig att våra nya och hårdare datorsäkerhetsregler innebär att man inte som tidigare kan skriva ut på vilken skrivare som helst, man måste bli tilldelad åtkomst för varje individuell skrivare. 

Några outgrundliga felmeddelanden senare förstår jag (intuitivt, måste det ha varit) till slut att även om inte felmeddelandet specifikt påpekar detta är problemet att min kod inte fungerar på växtfys skrivare. Jag mailar då datoransvarige Johan, men naturligtvis får jag inget svar. Jag går och letar efter Johan på hans rum, men han är förstås inte där.

Som tur är har Helena haft samma problem tidigare och då lyckats tillskansa sig åtkomst till växtfys skrivare, så jag tar med mina fyra vetenskapliga artiklar på usb-minne till henne och skriver ut dem från hennes dator. Nöjd med att ha löst problemet går jag en trappa ner. Där i växtfys kopieringsrum har det första manuset kommit ur skrivaren, men mer än så blev det inte. Det lyser två röda och en grön lampa på maskinen och med fasa konstaterar jag att displayen annonserar: Pappersstopp! Jag börjar öppna luckor, lyfta lådor, dra i spakar och rota runt maskinens alla inre vinklar och vrår på jakt efter fastnade papper. De fastnade papprena är nämligen inte ett eller två utan fem. Och två av dem har maskinen förvandlat till bränd konfetti -skrivare och dokumentförstörare i ett. Det tar ganska lång tid innan jag hittat alla papperslappar, och då har jag ändå fått lite hjälp av en doktorand från växtfys som betraktas som avledningens expert på pappersstopp eftersom det tydligen är vanligt att papper fastnar i denna maskin (och i synnerhet hans papper).

Vid det laget har Tove kommit ner från växtekologen eftersom hon också har försökt skrivit ut. Tre pappersstopp och tre nästan totala demonteringar av skrivaren senare har jag äntligen fått ut alla mina fyra artiklar i två ex på totalt ca hundra sidor. Stackars Tove fick vänta länge på att få ut det enda papper hon skrev ut efter mig. Tillbaka på växtekologen undrar Helena vart jag hållit hus, det var ju jättelänge sen jag gick ner! 

Sedan ägnar jag en stund åt att sortera och lägga alla papper i rätt ordning igen eftersom pappersstoppen gjort att de blandats ihop lite. Både Ove och Johan som ska ha dem har gått för dagen, så jag lämnar högarna på deras rum med en lapp om att de får höra av sig till mig om det är något de inte kan läsa (eftersom texten på några av de fastnade sidorna är ganska kladdig och jag tänker inte försöka skriva ut eländet igen). Sen går jag hem.

Och eftersom den akademiska världen går ut på att söka kunskap känner jag nu att dagens inhämtade kunskap är konsten att demontera en skrivare av växtfysmodell (växtekologens kan jag redan demontera sedan tidigare, men den här var mycket besvärligare. Växtekologens skrivare brukar heller inte strimla papperna som fastnar ) och på bästa sätt lokalisera och extrahera papper som fastnat utan att förstöra dem mer än maskinen redan gjort. Hm, kanske man skulle satsa på en karriär som skrivarreparatör efter disputationen? Det är säkert både mer välbetalt och lättare att få jobb än att vara ekolog.

RSS 2.0