Gott nytt år!

Gott nytt år på er allihop!




Hoppas året varit bra! För min del har året som gått omfattat såväl doktorsdisputation som en flytt, det är väl de enda större händelserna (men de är ju också stora så det räcker). Några nyårslöften tänker jag som vanligt inte avge, det gör jag aldrig. Ha ett riktigt gott 2010! 

God jul!






Vinterblommor

Visste ni att jättelokor blommar om vintern? Jodå, det har jag sett med egna ögon, och jag har bildbevis också. I går på väg mellan Stockholm och Lund blev mitt tåg stående i Mjölby. Förseningen gjorde mig dock inte mycket eftersom jag hade utsikt över ett dike i full blom.











Den skånska julen...


...verkar trots allt bli vit, för en gångs skull. I Blentarp är det massor av snö och även om temperaturen ibland kryper över noll har det kommit snö i så otroliga mängder (80 cm enligt en lokal källa, "potatisbonden") att det lär krävas flera dagars töväder för att den ska hinna försvinna.








Efter stormen...

...blev det en fantastiskt vacker vinterdag, och förhoppningsvis blir det flera sådana. I dag hade det slutat blåsa och blev en sån där underbar vinterdag med sådär tio minusgrader, klarblå himmel, sol och massor av gnistrande vit snö som knarrade och gnisslade under kängorna.

Det gula godset, med alla de små röda kolonistugorna framför och massa snötäckta träd runtom, uigör nu en vacker vinterbild. Bilderna är förresten tagen elva på förmiddagen - man kan lätt tro att det är senare men solen står inte högre än så här så här års...





Och utsikten har nu helt kommit tillbaka efter flera dars frånvaro, nu ser man hela vägen in till stan igen (i skrivande stund, på kvällen, lyser Globen dessutom julröd).




Jag hade egentligen gärna velat ta mig ut i skogen, men i stället blev det en nödvändig tur in till stan, nu när kollektivtrafiken fungerar som den ska igen. Det var dock trevligt det med i det fina vintervädret.



Snöstormen 3

Bara en timme efter att de förra bilderna togs lättade äntligen snöfallet. Det snöar fortfarande, det blåser fortfarande, men det har klarnat upp så att man ser åtminstone till Huddinge nu. Nätt och jämt. Och koloniområdet syns nu tydligt, liksom det gula godset bakom (som inte syntes alls för en stund sen - se bilden i förra inlägget). 

Och det är rätt skönt att inte behöva åka nånstans i dag - det är förseningar på uppemot en timme i kollektivtrafiken (all slags kollektivtrafik) och många busslinjer är totalt inställda. Och på vägarna råder förstås kaos. Det är fint med all snön när det klarnade lite. Och den lilla vägen snett åt vänster har hunnit plogas sen förra bilden.


 



Snöstormen 2

Uppdaterar med ett par bilder. Jämför med de tidigare bilderna, det är lite mer än ett dygn mellan dem och det snölade rejält även då (men det blåste inte lika mycket).

Anledningen till att bilderna är så suddiga är inte att jag inte kan ta skarpare bilder, det är all snön i luften som suddar till det.

I normala fall ser man ända in till Stockholm härifrån, med Globen nästan rakt fram. Nu ser man inte ens Huddinge ett par km bort och knappt ens kolonistugeområdet utanför...





Snöstorm

Julesnön faller vit utanför fönstren, eller, den faller egentligen inte eftersom den rör sig vågrätt - det är full snöstorm här. Men "snön far i hög hastighet förbi fönstren från vänster till höger" låter ju inte alls lika trevligt. Och är inte lika trevligt heller. Men snöar gör det, vitt är det, och med en temperatur som närmar sig tio minus lär snön inte smälta i första taget heller. Och även om det förvisso är trevligt med snö hoppas jag att det inte ställer till det för tågtrafiken när jag ska ner till Skåne om några dar - ska man åka tåg genom småland i eller snart efter en storm kan man kallt räkna med kraftiga förseningar. Så det får gärna blåsa av sig i nattu så kan det få bli lugnt, om än vitt, julväder sen.

Kan tala om att det märks rätt mycket när det stormar när man bor på åttonde våningen i ett hus uppe på en backe... jag tänkte ta en bild men det är bara att inse att ett försök att fotografera bara hade gett bilder av vitt sudd. Vilket är allt man ser om man tittar ut genom fönstret, det enda man egentligen kan urskilja förutom snöyra som visar att det faktiskt finns någonting annat än snö därute nånstans är skenet från gatlyktorna, och även de är väldigt suddiga.

Nej se det snöar...!

Julesnön har kommit, och efter flera dagars snöande och en väderleksprognos som utlovar minusgrader åtminstone ett tag framöver lär den inte töa bort å det snaraste. Men med min tur hinner den säkert ändå försvinna tills julafton. Eller ännu värre: Ligga kvar här, men inte i Skåne där jag kommer att vara, vilket skulle vara försmädligt. 

Men just nu är allting vitt, vitt vitt...












Trevlig lucia!

Glöm inte att besöka adventskalendern!

http://krydolph.blogg.se/julkalender/



Putsarfisk?

 Småmalarna tar sin uppgift som städare på stort allvar i kitchakvariet.





Den Nobla forskningen

I dag är det Nobeldagen. En student i Sjövärnskåren ska på nobelmiddagen, själv sitter jag i stället och jobbar med forskningens absoluta baksida: Att skriva ansökningar. Jag vill ha anslag så att jag kan åka till Stanford och forska. Min f.d. handledare tycker att jag ska åka till Stanford och forska. Min kontakt på Stanford vill att jag ska åka till Stanford och forska, helst redan i vår. Men för att uppnå detta måste jag söka pengar, och det är svårt. Mycket jobb och liten chans att det ger resultat.

Forskare som får nobelpris ses som geniala, intelligenta, kreativa människor som har stor kunskap och massvis av goda och genialiska idéer. Det är de. Men säkert finns det massvis av andra geniala forskare som lägger ner sin forskarkarriär innan den ens har kommit igång på grund av de stora svårigheterna att finansiera sin forskning. Många gör det trots att de faktiskt lyckas finansiera sin forskning, enbart på grund av det myckna arbete det innebär att ständigt skriva ansökningar när man faktiskt vill forska, och den osäkra arbetssituation vårt system ofta innebär. I synnerhet när man forskar inom områden som inte har någon direkt anknytning till näringslivet och därför måste finansieras enbart med statliga medel.

I Sverige måste varje enskild forskare ansöka om vartenda öre som krävs både för kostnaderna för själva forskningsarbetet och för att betala sin egen lön. Vi är det enda land i världen där enskilda forskare måste ansöka om pengar för att betala sin egen lön. Det innebär att en svensk forskare som inte får några anslag inte kan göra någon forskning och inte ens får lov att undervisa eller på annat sätt arbeta vid universiteten eftersom man för detta måste vara forskare. Det innebär också att arbetssituationen för den enskilde forskaren är högst osäker: Inga pengar att forska för = inget jobb. Universitetet kan inte ha forskare som inte forskar, och universitetet har inga medel för forskning. Vilket ju låter hmärkligt - klart att ett universitet ska göra forskning. Men det gör de inte. Det är den enskilde forskaren som gör forskning, med pengar han/hon ansökt om direkt från staten. Och de som är lyckliga nog att få anslag kommer därmed att under sin karriär tvingas tillbringa allt större del av sin tid med att skriva ansökningar, tid som de kunde använt till att göra det de är bra på och utbildade för: forska.

Detta innebär också att de stora upptäckterna, de där banbrytande upptäckterna som leder till till exempel nobelpris, sällan görs i Sverige numera. Detta eftersom de statliga anslagen söks på vetenskapliga meriter, dvs publicerade vetenskapliga artiklar. Det är därför väldigt riskabelt att göra forskningsprojekt där man inte är alldeles säker på att uppnå resultat som är publicerbara inom relativt kort tid, man måste alltså till viss del satsa på säkra kort i sina forskningsprojekt - det finns inte utrymme för risktagande, hur intressanta projekten än är... På senare år har kvaliteten på svensk forskning till stor del gått stadigt neråt, och det beror inte på att svenska forskare är sämre utbildade eller mindre duktiga än andra länders. Det beror på vårt system, som är i stort sett unikt i världen i sin förmåga att trycka tillbaka vetenskaplig kreativitet och nytänkande.  

Ska vi bli ett land som delar ut världens finaste vetenskapliga pris varje år, men inte själv gör forskning som håller en sådan kvalitet att vi kan vara med och tävla i den divisionen? 

Annadagen

I dag är det Annadagen. Då brukade jag och mormor årligen ringa och gratulera varandra på namnsdagen (oavsett om vi sedan träffades också, vilket vi ju gjorde rätt ofta).

Mormor påtalade ofta att på Annadagen är det dags att lägga lutfisken i blöt (mormor var mycket förtjust i lutfisk). Även om hon inte gjorde det längre eftersom lutfisken ju sen jag var liten har kunnat köpas färdig. Så tänk på det om ni mot förmodan har lutat er egen fisk, i dag ska den minsann läggas i blöt!

Se även syster Elins blogg om Annadagen och andra Annnadagar:

http://mellbrand.blogspot.com/

Så grattis på namnsdagen alla Annor!

Grattis Elin och Petra!

Grattis till systrarna som fyller år! Jag gratulerar, jag gratuleeerar, jag gratulerar EllinochPetra idag!

(det har alltid krävts att man tar sig vissa friheter med textpassningen till melodin i den här sången när man sjunger den för två systrar samtidigt)

Hoppas att dagen blir bra på alla sätt och vis, om födelsedagstårta saknas hittar ni receptet på en sådan i dagens adventskalenderavsnitt:

http://krydolph.blogg.se/julkalender/


Från förort till förort

Tenstatomten har vaknat ur sin dvala och funnit sig vara förflyttad från det mångkulturella Tensta till Terapivägen i det likaledes ganska mångkulturella men även av högskolan och universitetssjukhuset akademiskt präglade Flemingsberg. Hur ska detta påverka årets julpyssel, årets klappar, årets jul? Behöver tomten terapi för att klara denna omställning? Kommer tomten att bli mer terapeutiskt lagd? Svaret på fråga B finns väl redan i denna bloggs adventskalender, på fråga A svarar vi än så länge "Vet inte".

http://krydolph.blogg.se/julkalender/




Adventskalender!

Precis som förra året blir det en adventskalender på bloggen! En länk till denna finns överst i länklistan i länkmenyn till höger. Fast i dag får ni länken här också:

http://krydolph.blogg.se/julkalender/





RSS 2.0