Den gamle och havet och spindeln...

Mitt namnval för min avhandling har blivit en stor källa för diverse ordvitsar (av vilka avhandlingstiteln förstås är en). Här kommer därför en liten redogörelse för dessa.


Först ut originalet, Hemingways "The old man and the sea". En litterär klassiker, som ofta betraktas som en allegori över hur kampen för att uppnå ett mål kan vara större och viktigare än målet i sig. Om man är lite cynisk kan man också säga att det är tur om det är så, för om man kämpat länge för att uppnå detta mål är det inte alls säkert och kanske rentav troligt att det i slutänden inte alls blir som man tänkte sig från början...
Sedan min variant. Jag döpte min avhandling till "The spider and the sea", och valet gjordes främst för att jag ville ha en kort och koncis titel (ovanligt i avhandlingssammanhang) som samtidigt faktiskt beskrev vad avhandlingen handlar om. Och det gör den, på det mest kortfattat tänkbara sätt man kan tänka sig. Dessutom gillar jag alliterationer. Och så gillar jag att läsa böcker, och då är det ju lite trevligt att ha en titel som anspelar på ett av litteraturens stora verk. Dessutom kan den klassiska "den gamle och havet"-allegorin ge upphov till intressanta filosofiska diskussioner när man använder den i sammanhanget doktorsavhandlingar.
Naturligtvis snappade min amerikanske opponent upp Hemingwayassociationen, och blev dessutom mycket förtjust i den. Som den grand old man han är i spindelekologiska sammanhang gjorde han förstås även sin egen version:
Och sist i raden damp ett vackert inslaget paket från orkesterkollegerna Olov och Elis ner i brevlådan häromdan, innehållande en ny version av boken, med en ny twist på titeln och även en konstnärlig tolkning med havsdjupet fullt av jättespindlar (uppenbarligen en för vetenskapen okänd ny marin spindelart).


Vad kommer härnäst tro? Eller är ämnet nu uttömt? Hur långt kan man egentligen utforska kombinationen en gammal man, en spindel och havet?

Glad midsommar!
Flytt!

Från och med nästa helg blir jag lägenhetsinnehavare, då flyttar jag, fiskarna, spindlarna och kackerlackorna till en etta i Huddinge. Med balkong. Och fin natur inpå knuten.

Huset ligger jättenära pendeltågsstationen, det är inte med på bilden men ligger en bit till höger om det knallröda huset och är likadant som det fast knallgrönt i stället.Största möjliga tyssstnad...

Efter disputationen drabbades jag av en besvärlig förkylning som hade oförskämdheten att sätta sig på stämbanden. Och kanske hjälpte jag till själv eftersom jag var på jobbet (där man förstås måste prata med folk) fast jag var jätteförkyld och fast jag dessutom egentligen ska föreställa ha semester. Men jag behövde reda ut alla icke analyserade prover så att min handledare vet vad som är vad, och sen hux flux dök det upp en trevlig lägenhet till salu vilket också innebar en massa pratande. Resultatet blev att jag till slut inte kunde prata alls, i fredags gav stämbanden upp totalt så jag har ålagt mig tystnad över helgen. Och troligen i morgon också. Sen så kanske. Så nu försöker jag hålla tyst, stanna hemma och inte gå ut i blåsten och regnet mer än nödvändigt (vilket ju också är ett bra sätt att undvika att behöva prata med någon), och sysselsätter mig med lite flyttpackning. Inte för att jag vet exakt när jag kan flytta än eftersom bostadsföreningen i nya huset måste behaga sammanträda först. Men går allt som det ska flyttar jag snart söderut till Flemingsberg (Huddinge).


Till skillnad från den i Tensta har lägenheten jag förhoppningsvis ska flytta till balkong!


Bilder!

Elin har lagt ut bilder från disputationen och festen på facebook:

http://www.facebook.com/home.php#/album.php?aid=102335&id=705030107

Kameratest!

Det kommer att ta ett tag att lära sig att till fullo använda och utnyttja den nya kameran på bästa sätt, men här är ett par första försök (ja pappa, de här är tagna med makroobjektivet!):


Tack!

Så var det klart, i fredags godkände betygskommittén min doktorsavhandling och försvaret av den, jag hälsades välkommen till vargspindelmaffian av min opponent från Chicago och kan nu titulera mig filosofie doktor!

Tack alla som var där för en oförglömlig dag! Tack för all uppmärksamhet och alla fina presenter! Tack för all hjälp med allt som måste göras, i synnerhet till mamma, pappa, Elin och Petra som gjorde jätteinsatser för att åstadkomma en fantastisk disputationsfest! Mycket jobb, och fantastisk underhållning från toastmastrarna. Blommor till er, synd att de bara är tvådimensionella!Rovdjursekologi = växtekologi

Jag tycker för övrigt att det är ganska roligt att ämnet för min avhandling och mitt forskningsämne stämmer så otroligt dåligt överrens...


Sista förberedelserna...

Två dar kvar! Lokalerna är bokade, mitt rum på Botan är fullt av saker till festen, och i dag har jag beställt all maten. Föräldrarna kom till Stockholm i måndags och kommer att ägna sig att göra snittar, handla sprit, baka tårtor samt den svåra uppgiften att hitta servetter och dekorationer som matchar bordsduken.

Själv ska jag i dag göra klart mitt föredrag till disputationen och läsa igenom min avhandling ordentligt, och kanske även få ihop en bordsplacering. Och så var det den där musiken Elin skulle få också...

I morgon ska jag hämta min opponent på Arlanda jättetidigt, diskutera igenom avhandlingen med min handledare en sista gång, gå på seminarium med opponenten och så kommer jag troligen fortfarande att ha saker kvar att fixa med presentationen (och bordsplaceringen). Och så kanske jag ska städa lite härhemma också så att Anna får plats att sova på golvet. Som tur är tar ju inte Anna så stor plats så jag behöver inte städa så mycket.RSS 2.0