08-påsk...

Nu har Elin gett familjens påskfest ett tema och en logga: 08-påsk! Tjusig va? Sen kanske den snarare borde beskrivas som en exilskånsk påsk i 08-land än en ren 08-tillställning... Läs mer på påsksidan på min hemsida (den är väl värd att besöka -den uppdateras nämligen ofta). För er som ska delta i festen men inte bor i Stockholm eller Uppland finns nu ett flertal sätt att engagera sig i påskfirandet även på distans.

image67

Har ni cykellås?

I söndags spelade jag den sista Beethovenkonserten med S:t Eriks orkesterförening, men egentligen hade "har ni cykellås" passat bättre på repertoaren. Jag hade tänkt mig att cykla till tunnelbanan, men när jag kom ut hade hänglåset cykeln är låst med kärvat ihop alldeles. Över natten bara, det var inga problem dagen innan! Måste bero på det plötsliga väderomslaget från soligt och fint på lördagen (se förra inlägget) till grått, fuktigt och tråkigt på söndagen. Jag fick inte upp låset och fick skynda mig till tunnelbanan till fots (det är inte långt dit, men det går ju ändå dubbelt så fort med cykel). Eftersom jag dels lirkade en stund med låset, dels fick gå till tunnelbanan missade jag mitt tåg och kom för sent. Inte till konserten utan till stämrepet som jag och min trumpetarkollega hade tänkt ha precis före orkesterrepet, och lite efter tiden som var utsatt för orkesterrep av Beethovenstyckena också. det senare gjorde dock inget eftersom orkesterrepet av Cimarosaoperan, där trumpetarna inte är med, drog över tiden. Som tur var kom även den andra trumpetaren för sent, hans tåg var nästan en timme sent från Örebro, så jag behövde inte ha dåligt samvete alls.  

Denna gång spelade vi i stora konsertsalen på Dieselverkstaden (f.d. dieselverkstad, numera kulturhus) i Sickla, ett ställe jag spelat på några gånger förut och en trevlig lokal. Dess enda nackdel är att det är lite omständigt att ta sig dit. 

image66

När jag kom hem på kvällen gjorde jag ett nytt försök att få upp hänglåset på cykeln eftersom det vore trevligt att kunna cykla till bussen (som jag åker till universitetet) på måndagsmorgonen (jag har dubbelt så långt till bussen som till tunnelbanan, så där tjänar man definitivt tid på att cykla). Efter en stunds lirkande lyckades jag bryta av nyckeln i låset! Som tur var lyckades jag få ut den avbrutna spetsen, annars hade det blivit till att skaffa mig en rejäl avbitartång och klippa av kedjan...jag gav därefter upp alla försök att forcera låset den kvällen.

På måndagsmorgonen gjorde jag ett nytt och väldigt försiktigt försök med extranyckeln, och då gick minsann låseländet upp så snabbt och enkelt att jag nästan blev tveksam till mitt beslut att omedelbart slänga det om jag lyckades få upp det! Men eftersom jag inte vill riskera att bryta min enda kvarvarande nyckel byttes det ändå ut mot ett nytt, ett som jag dessutom har tre nycklar till. Bara att hoppas att det går bättre nästa gång, jag är tillfrågad att vicka i orkesterns nästa konsertprojekt också när de ska spela Lätta kavalleriet. 


Järvafältet

Denna lördag sammanföll äntligen en dag utan jobb, spelning eller rep med fint väder, så jag packade en termos varm choklad och kikaren i ryggsäcken och gav mig ut på järvafältet.

Det blåser visserligen en del, men solen skiner och himlen är klarblå sådet var trevligt ändå! På grund av kraftig motvind begav jag mig inte ända till Hanstareservatet, utan gick en runda norr om Hästa gård i stället. En bit bakom skogen som syns i bakgrunden ligger Barkarby flygfält (liten flygplats för privatplan) och det var en hel del små plan uppe som också utnyttjade det fina vädret.

image63


Solen står lågt och värmer inte mycket, men det finns ju mössa och vantar som tur är. Än finns inte mycket grönt förutom granarna och enarna, utan markerna är sådär vårvintervissna. Men blåsipporna har kommit upp även om de inte blommar än, och till påsk lär man kunna njuta av praktfulla mattor av vårblommor i Hanstareservatet som vanligt....
image64


Jag hade med mig kikaren, men såg inget särskilt intressant i fågelväg. Blåmesar och talgoxarna sjunger för fullt, men det gör de ju hemma på fönsterblecket också. Grönfinkarna sjunger också, om man nu kan kalla det sång. Och den här korpen kraaa-ade från en grantopp. Han var högt upp, men som tur är är det ju en stor fågel så han syntes på bild ändå. Notera den täta fina grantoppen -detta är ingen planterad skogsbruksgran utan en gammal fin hagmarksgran, lika tät nästan ända ner till marken och säkert ett par hundra år gammal att döma av stamtjockleken (och det är mycket för en gran). För att ge lite perspektiv på storlek: Det här är ju bara själva grantoppen, och en korp är ca 65 cm lång (vilket är något större än en glada, betydligt större än en ormvråk (51-57 cm), och mycket större än kråka och råka som bara blir strax över 45 cm).
image65

Påsken

Nä, jag vet, det är inte påsk förrän om en månad. Men jag ville bara meddela att nu har årets påskfirande hemma hos mig fått en egen sida på min hemsida (se länk till höger). Kanske dyker en påsktävling upp där snart...

image62

Ethel tyckte att tävlingen ska vara: "Vem kan välta flest kycklingar" för i så fall tror hon att hon vinner.

Spelprogram

Och apropå Beethoven och konserter, så vet ni väl att väl uppdaterade spelprogram för alla orkestrar jag spelar i, både tillfälligt och permanent, finns på min hemsida (se länk i högerkanten).

Nästa större konserthändelse är den 30 mars, när engelske dirigenten och arrangören Bram Gay gästar Solna Brass.

Beethoven och transponering

Nu har jag spelat den första av de två konserter med S:t Eriks orkesterförening som jag tagit på mig. Repertoaren är lite märklig, första halvan av konserten är det sorgtema med Beethovens Egmontouvertyr och andra satsen (sorgmarschen) ur densammes Eroicasymfoni.  Sedan andra halvan av konserten (där jag inte är med) spelas en "komisk opera i en akt", Cimarosas Il maestro di capella. Och den är rolig, handlar om en kapellmästare och en orkesterrepetition, och hans enda motspelare är orkestern. Solisten både dirigerar och sjunger: berömmer och skäller på orkestern om vartannat, sjunger hur det ska låta, orkestern spelar efter, repar med enskilda instrument, några sektioner ihop och med hela orkestern. Orkestern gör mycket fel och får mycket skäll, särskilt hornsektionen som är något av boven i dramat. Det blir även totalt kaos när de ska byta stycke och alla letar efter noterna. Men framförallt är det hornsektionen som ställer till det hela tiden -de spelar fel, spelar på fel ställe, spelar för starkt och spelar för fult. Det hela urartar tills hornsektionen får nog av maestros skäll, reser sig, river sönder noterna och går. Maestro hejdar dem. Till slut avbryts maestro av en av violinisterna som påpekar att repetitionen faktiskt ska sluta nu...

Trumpeterna är som sagt inte med i operan, men för de övriga blir det väldigt tvära kast från Beethovens tunga allvarliga musik till Cimarosa som är betydligt lättare, gladare och lite mozartaktig musik.  Vi trumpetare fick nöja oss med Beethoven, men det är ju inte fy skam.

Eftersom jag bara var med på ett rep innan konserten, inte kunde få noterna i förväg och bara har en Bb-trumpet i Stockholm hoppades jag på att slippa transponera, men jag visste ju också att man ofta drabbas av oförutsedd transponering i S:t Eriks. Sist jag spelade med dem hade jag stämmor i både C, Bb, A, D, F och Eb! Mycket värre blir det ju knappast under en enda konsert så jag var rätt lugn ändå , det var ju bara två stycken jag skulle spela så fler än två eller max tre varianter kunde det ju inte bli. Eroicastämman var i C, inga problem där (övriga satser var för Eb-trumpet, men de spelade vi ju inte). Egmontstämman var i F, vilket jag tycker är lite märkligt med tanke på att hela ouvertyren är i Eb...hade det inte varit vettigare att skriva trumpetstämman för en Eb-trumpet då? Det är ju inte direkt ovanligt med Eb-trumpetstämmor i symfoniorkestersammanhang och spelar man på en C-trumpet (vilket man ofta gör) underlättar det inte direkt att skriva dem i just F. På Bb- trumpet däremot är F lättare att transponera från än Eb, som tur är. De snabba sakerna blev inte helt rätt på repet i går (transponering från något annat än C eller Ab a vista är lite för krångligt för mig), och inte heller ett visst högt H som jag inte hann komma på skulle vara just ett H på repet eftersom vi bara spelade rätt igenom stycket. Men på konserten i dag blev det rätt. Och det är ju då det räknas. Och nästa vecka blir det också rätt, för nu kan jag ju de där signalerna i molto allegrodelen i Egmont...

Här kommer en gammal men sann historia apropå Beethoven: På Ring så spelar vi i radio var det en gång tre skivor i potten och frågan var: Hur många symfonier skrev Beethoven? Personen som ringt in funderade högt: Det var ju Eroica, den kände han till, och så förstås femte symfonin och nionde symfonin, alltså skrev Beethoven...tre symfonier!

Han vann inga skivor han.

Kort varsel...

Så fort jag kom hem från Skåne igen ringde symfoniorkestern jag vickar i ibland (S:t Eriks orkesterförening) och ville ha en trumpetare till två konserter med bland annat Beethovenmusik (delar av Eroica och Egmont) nu nästa helg samt nästa igen. Jag tackade ja, för just februari är det helt tomt i spelkalendern förutom repetitioner, så det kan ju vara kul att få spela lite symfonisk musik även om det inte är överdrivet mycket att göra på trumpet.

Dock får jag inga noter förrän på genrepet på lördag (dagen innan konserten) så jag hoppas att det inte är några besvärliga transponeringar eller annat krångligt som tar mer än ett rep och en kväll att öva in...ska lyssna på min Beethoven-cd som ska ligga någonstans långt ner i skivsamlingen, men det hjälper ju inte ur transponeringssynpunkt. Dessutom är min C-trumpet i Skåne, ironiskt nog eftersom jag var där så sent som i morse och faktiskt funderade på om jag skulle ta med den upp hit igen eftersom den är så trevlig att spela på. Tänk om de ringt mig på mobilen i går eller i morse i stället, då hade jag kunnat med den! Inte för att det lär vara några problem med att spela på Bb-trumpeten, även om C ofta passar bättre i symfoniorkestersammanhang.

Studentsång och fågelsång

Oikosmötet varade måndag till onsdag, sedan var jag ledig torsdag-fredag och då hann jag umgås lite med Petra. På torsdagen gick vi en trevlig skogspromenad i fint nästan-vårväder som inte alls hörde hemma i början av februari, men det gick ju inte att låta bli att njuta av det för det!  Fåglarna sjöng och solen sken.

På fredagen gick jag på Jesperspex med Petra. Det var roligt att få åtnjuta lite lundensiskt studentikos humor och träffa lite Bleckhornsfolk, det var länge sen sist. Petras arr fick sammantaget klart flest bisseringar vilket de var väl värda, textförfattarna kunde dock ha ansträngt sig lite mer enligt min mening...Men trevligt var det!

AF-borgen (akademiska föreningen) var naturligtvis försedd med strålkastare eftersom spexet handlade om Röde baronen...

image60


Sen har jag förstås umgåtts med Oskar och Linnea också, och de hade som vanligt stora konserter.  Linneas röstresurser överträffar det mesta i nymfparakitväg, hon håller samma volym när hon sjunger som andra nymfparakiter när de varningsropar för full hals. Medan Oskar går in för en mer känslosam stil med mycket dynamik och ett finstämt pianissimo med vibrato. Om fåglarna vore mänskliga sångare hade Linnea sjungit hårdrock och Oskar känslosamma kärleksballader, eller möjligtvis visor.

image61



 

Oikosmötet 2

Konferensen började bra (se förra inlägget) och var i stort sett trevlig överlag. tyvärr var det ont om föredrag som var ens i närheten av mitt ämne, men en hel del var intresant ändå och ännu trevligare var att träffa bekanta från andra universitet som jag inte sett på länge. Roligast var kanske att få reda på hur det går med läderbaggeferomonforskningen i Bjärka-Säby av Glenn, som jag inte träffat sedan jag gjorde mitt exjobb där 2001!

Sen är det ju alltid trevligt att komma tillbaka till Lund och Ekologihuset, där jag tillbringat så många år. Studierektorn, som jag både haft som lärare och jobbat åt (undervisat) dök på mig första dagen och utbrast: "Jasså du är här åtminstone! Var har du hon den andra som också är i förskningring?" (syftande på Marina, som är doktorand på zoologen här i Stockholm).

Ekologihuset:

image59


Min poster fick mycket kommentarer och beröm, och även om den inte vann posterpriset (den framstod nog inte som tillräckligt vetenskaplig, men det var faktiskt fullt medvetet jag gick ifrån IMRAD-upplägget som används i vetenskapliga artiklar) så väckte den definitivt uppmärksamhet och det var liksom det som var målet. Som jag skrivit tidigare här bryr jag mig inte om ifall jag inte vinner, så länge jag vet att jag inte inte vinner för att jag gjort en dålig poster. Och det har jag inte, vilket det faktum att alla lagt märke till den bevisar. Och den är definitivt en poster man lägger märke till, se själva:

image58


Oikoskonferens

I går åkte jag från snö i Stockholm till sol och nästan våraktigt väder i Skåne, och I dag börjar årets oikoskonferens! Det är kul med konferenser, man får:
 
1. Resa någonstans (i det här fallet till Lund, vilket dock snarare känns som att åka hem än bort)
2. Höra intressanta föredrag om ekologisk forskning (fast även en del ointressanta, tyvärr. Det får man ta.).
3. Träffa ekologer från andra universitet, däribland gamla kursare och andra bekanta.
4. Hmmm...det måste ju finnas fler positiva saker med att åka på konferens, men jag kommer inte på något mer att skriva. Man blir bjuden på fika och lunch, det är ju alltid positivt för en fattig doktorand.

Det är roligt i alla fall. I år blir det dessutom mer än vanligt av punkt 3 eftersom konferensen är just i Lund. Jag träffade en bekant från när jag jobbade här så fort jag klev innanför dörren, nästa person jag träffade var opponenten från mitt licentiatseminarium...

Att vistas i Skåne ger också tillfälle att träffa andra bekanta än ekologer, såsom föräldrar och syster Petra (Elin är ju på Honduras så henne får jag inte träffa. Men hon var ju å andra sidan i Stockholm väldigt nyligen). Hade hoppats på att få träffa orkesterfolket i romele musikkår också, men tyvärr har konferensens alla posteraktiviteter schemalagts på kvällstid och eftersom jag har en poster med är det kanske lämpligt att jag är här då.

Efter att ha visat min licentiatopponent vägen till zooekologiska avdelningen hamnade jag i studenternas datorsal, där jag började skriva det här. Detta eftersom jag var över en timme för tidig, konferensen börjar inte förrän tio. Lite trist med massa dödtid men så kan det bli. Därför blir det nu ett blogginlägg som mest består av meningslöst svammel och är till för att sysselsätta mig snarare än för att glädja någon annan, ber om ursäkt för detta. När klockan väl blir tio kommer det nog att ta mig resten av förmiddagen att sätta upp min poster känns det som -den innebär en del pysselarbete typ klipp och klistra. 

Efter detta gjorde jag en paus då jag träffade Erika, Pia, Ewa Waldemarsson och Anna G samt en hel del andra kända ansikten, sedan fikade jag med Anna G och Annika på zooekologen, träffade Emma, och sedan Lars. Efter all denna sociala samvaro satte jag upp min poster vilket som väntat tog en stund (eftersom det är väldigt svårt att få gummispindlar att fästa på glatt posterpapper). Erika blev imponerad av alla mina "postertillbehör" och pysselutrustning (stor pappspindel, ficka för flygblad, flygblad, liten sax, två sorters klister, fästkuddar, plastflugor, gummispindlar, nålar) men konstaterade också att det var precis vad man kunde vänta sig av mig. Snyggt blev det i alla fall när allt var på plats!

Efter detta träffade jag lite mer folk, känns som om nästan de enda ekologbekanta som kan förväntas vara här jag inte träffat än är mina kolleger från Stockholm...

Sedan blev det dags för lunch, och då jag fortfarande har en stund kvar tills det är dags att bege sig till kårhuset blev det en utökning av detta svamliga inlägg.

Till Skåneland!

I morgon ska jag åka till Skåne, med anledning av oikoskonferesensen i Lund. Ska bli trevligt, och känns samtidigt lite konstigt för jag var ju därså sent som i julas och i normala fall lyckas jag aldrig ta mig dit igen före sommaren. Här uppe snöar det idag, och normalt hade jag tyckt att det var lite trist att åka söderut när det äntligen kommer lite snö i stället för att bara vara novembergrått. Men enligt väderleksrapporterna ska det inte få ligga kvar, så då kan jag ju lika gärna åka bort.

image56


På kvällen hade det snöat så att man inte kunde se ut...men om man gör det är det vitt!

Fina fiskarna!

image54

Nu fnns det nya bilder i terroristfiskbloggen på storakvariet! detta med anledning av att akvariet fått tillskott av ännu en ciklidart, röd zebra (Metriaclima estherae). 3 ciklidarter var min ursprungliga plan, och zebrorna gav verkligen akvariet ett lyft! Det blev jättefint med några orange fiskar (de ser gula ut på bilden, men det är de inte, de är apelsinorange) bland allt blå-svart. Akvariet ser nu också verkligen ut som ett malawiakvarium ska se ut.

image55


Som sagt, se gärna terroristernas egen blogg för fler bilder.

Sagt under ett orkesterrep...


Dirigenten till orkestern, på ämnet ansatser:
-Vad ska man tänka på när man börjar spela?
Tobbe, haltande och med bandagerad hand efter ett fall från en häst på LDK:
-Korta tyglarna!

(Tobbe är nyanställd på LDK (dragontrumpetarkåren) och hade aldrig ens klappat en häst innan han började. Han åkte av under den första lektionen de tilläts rida utan att någon ledde hästen.)


Dirigenten till esskornettisten:
-Jag tycker nog att Lips spelar sextondelarna med mer pregnans, kan du spela som han?
Andreas: -jaha...men det står legato ju!
Dirigenten: -Ja men det har han också. Det är ändå bättre så.
Andreas: -jajadå, ska jag spela det orytmiskt också?

RSS 2.0