Lördag på Skansen

I dag har det varit ännu en sån där underbar sommardag. Solna Brass hade spelning på Skansen på eftermiddagen, men samtidigt var det Stockholm Marathon i dag så det var lite svårt att ta sig därifrån med bil direkt efter spelningen. Så bilfolket och jag (som liftade med en av bilförarna) hängde oss kvar på Skansen efter spelningen, som gick utmärkt, bättre än förra året då vi gjorde samma sak. Vädret var bättre, kören vi spelade med var mycket mycket bättre, och vi fick spela några egna stycken också förutom att bara kompa kören som sist.  Efter en väl utförd spelning kändes det inte alls betungande att hänga kvar på Skansen några timmar i sommarvärmen tills maratonet dragit förbi och avspärrningarna börjat plockas bort ur stan, i stället för att sätta sig i en varm bil eller trängas på buss 47. Jag hade ju kunnat ta mig hem med kollektivtrafiken i stället för att vänta på att Lasse som jag liftar med skulle kunna komma ut med bilen, men det var trevligt på Skansen, vädret var fantastiskt, och när man nu ändå råkar vara där redan och dessutom utan att ha betalat inträde så...Vi gick en sväng, avundades sälarna som fick bada, klappade söta killingar, åt glass, gick på akvariet (lemurerna hade ungar, och de var på sitt sällskapligaste humör och kom fram till oss! Sååå söta!) och avslutade med middag (utomhus förstås). Ett trevligt sätt att fördriva en solig lördagseftermiddag i blommig sommarklänning.

Fältstatus

Nu börjar planeringen kännas ok inför måndagens fältjobbsstart.

image164


2 st förnasåll byggda (se ovan -det här blev det alltså av brädan och nätet, se tidigare blogginlägg).
Karta över Mörkö inhandlad och Peter tvingad att pricka ut Himmerfjärdslokalerna på en kopia. 
Bilrekvisition fixad.
Assistenten Malin har fått tider och planering.
Nyckel till Tullbotorp fixad.
Fältprotokoll fixade och packade.
Kopior på förra årets fältprotokoll från området kopierade och packade.
Fältanteckningsmaterial fixat och packat.
Provrör, lådor till rören och märkpennor fixade och packade.
Papperspåsar för växt- och algprover packade.
Sekatör för växtprover packade.
Plastpåsar för papperspåsarna packade.
Måttband packat.
Håv framlagd.
I fall att-fallfällor packade, samt pappershanddukar till dem.
Roberts (spindelbok) packad.

Hinkar -saknas. Handla på mack på vägen?
Stora provrör -ska jag komma ihåg att hämta i Peters rum på måndag.
Etanol -jag har sprutflaskan hemma, ska komma ihåg att ta med den.
Jones (spindelbok) ligger hemma, den ska också med.

Det var nog allt, förutom den personliga packningen. Sandaler saknas också fortfarande, men annars ser det bra ut. Bra ut ser även väderleksrapporten inför både helgen och nästa vecka, bra både för utomhuskonserter och fältjobb.

Sommar!

I Stockholm är det just nu försommar i sin fulla glans: det blommar överallt, solen skiner och det är sommarvarmt (det som ser visset ut på slänten är inte visset, det är mobilen som itne klarade av att ta fina bilder på gula blommor). Och jag är i stort behov av nya sandaler så det blir nog till att försöka shoppa det också innan fältsäsongen börjar på måndag. Men hur ska jag hinna med det, det är så mycket nu med fältförberedelser (fast sandalerna jobbar jag ju i, är inte det också jobbshopping då?), disputationer, disputationsfester och spelningar?

image163


I dag var en upptagen dag. Jag transporterade min bräda (se tidigare inlägg) till Botan på morgonen och pratade med vaktmästar-Hasse om sågning av densamma, sen hade jag möte med fältassistent-Malin, sen var det lunch, sen gjorde jag en shoppingtur (jobbshopping, se förra inlägget) som visade sig ta betydligt längre tid än planerat, gick tillbaka till Botan, plockade ihop det mesta av fältutrustningen till nästa vecka, skrev ett abstract till sindelkonferensen i Bern och submittade det (ja, det är ett existerande verb på Botan), hjälpte Petter med planering av fältförsök för studenter, fixade nyckel till Tullbotorp dit jag ska nästa vecka och sen inhandlade jag ett par kartor på hemvägen...märkligt, mina jobbdagar ser vanligen antingen ut så här, dvs väldigt uppsplittrade med mycket springande hit och dit, eller så sitter jag bara framför datorn precis hela dan. Eller fältjobbar hela dan, om somrarna.

Så här ser programmet ut för den närmsta månaden:

Torsdag: Jobbar jag hemma och tvättar samtidigt, sista tillfället till det inför fältandet. Ska studera tångstränder på flygbilder, göra fältprotokoll inför provtagningarna och göra en checklista för all utrustning. På kvällen är det rep med Solna Brass.

Fredag: Hannah disputerar på förmiddagen, på eftermiddagen ska jag bygga förnasåll och gå igenom Himmerfjärdslokalerna med Peter på mina nyinköpta kartor. På kvällen disputationsfest för Hannah.

Lördag: Solna Brass spelar på Skansen. Kanske skulle man kunna hinna med lite sandalshopping också efteråt?
Söndag: Solna Brass spelar i Tullinge kyrka som 50-årsjubilerar. Måste packa för Himmerfjärdsfältandet också.

Måndag 2/6: Packning av fältutrustning tidigt på morgonen och sedan åker jag och assistenten Malin till Tullbotorp. Avlastning av packning där, sedan fältjobb på Mörkö i Himmerfjärden resten av dan. Martin har sitt licentiatseminarium, men det missar jag tyvärr.

Tisdag 3/6: Antingen fortsatt provtagning på Mörkö eller en tur längre ut mot kusten för att leta tångstränder och provta om vi hittar några sådana.

Onsdag 4/6: Fältjobb, men jag slutar hyfsat tidigt för att ta tåget till Stockholm för spelning i Vaxholm med Sjövärnskåren på kvällen.

Torsdag 5/6: Didrik disputerar. lite jobb hinns också med. Disputationsfest på kvällen.

6-8/6: Långhelg och ganska tomt i almanackan. Sjövärnskåren skulle ha spelat, men i och med att så många av våra medlemmar, i synnerhet ledarna, är anställda militärmusiker och måste jobba på nationaldagen var vi tvungna att tacka nej. Att det är tomt i almanackan innebär dock inte att jag är sysslolös. Har tankar på att fältjobba på Utö, men tror inte jag kommer att orka åka dit redan på fredagen...och eftersom jag vill vara i Stockholm på måndagen för att syselsätta Malin assistent och det troligen inte är lönt att åka över bara en natt om man ska få nåt gjort är frågan om det kanske är vettigare att ägna helgen åt lite manusskrivande? Dessutom har Sjövärnskåren kanske terminsavslutning med grillfest på lördagen. Får se vad som händer.

Måndag 9/6: Fältjobb? Sjövärnskåren har styrelsemöte med middag (terminens sista möte) på kvällen men det lär jag missa om jag fältjobbar vilket jag troligen gör. om jag fältjobbar åker jag troligen iväg nånstans över ett par dagar.

Tisdag 10/6: Fältjobb? Solna brass har rep med LDK på radiohuset på kvällen, men det missar jag kanske om jag fältjobbar.

Onsdag 11/6: Fältjobb? Solna brass har gemensam konsert med LDK på Hovstallet på kvällen och den tänker jag vara med på även om jag kanske missar genrepet på tisdagen.

12-18/6: Fältjobb. Troligen itne hela den här tiden, men stora delar av den, och då i form av turer på 1-3 dagar iväg nånstans till förhoppningsvis tångrika stränder.

Torsdag 19/6: Åker jag till Skåne för midsommarfirande på Önnerupsrasten (Petra! Det låter faktiskt inte helt positivt att fira midsommar på en rastplats!) och därefter fältjobb med systrar som fältassar vilket ska bli mycket trevligt.

3-7/7: I Hannover med Romele Musikkår. Därefter tillbaka till Stockholm, lite fältjobb, sen tillbaka till Skåne för min årliga spindelföreläsning och exkursion i Lund, sedan tillbaka norrut och kanske lite mer fältarbete? Eller är jag färdig? En Himmerfjärdenprovtagning i augusti blir det i alla fall också men sen är det klart! Puh!

Rörig shopping!

I dag har jag varit på SU-butiken. SU-butiken är Stockholms universitets egen butik för anställda, och den är ett intressant ställe. Den ligger gömd längst bort i en mörk källarkorridor (kulvert) med betonggolv och branddörrar av stål. Butiken innehåller främst kontorsmaterial och laboratorieutrustning, samt en del reklamprodukter som det står Stockholms Universitet på. I dag var jag där och införskaffade lite småsaker inför fältjobbandet som sätter igång nästa vecka, som märkpennor, fältanteckningsböcker, plastslang, och allra viktigast, provrör. 

image162


Provrören visade sig högst problematiska. För det första hade butiken förstås inte rör av det slag jag ville ha hemma. Som tur är kan man beställa saker från labfirmorna genom SU-butiken (naturligtvis kan man beställa själv från institutionen också, men SU-butiken har rabatt) och det borde ju vara enkelt eftersom jag visste exakt vad jag ville ha, inklusive tillverkare och produktnummer. Det var ju inte första gången jag handlade provrör. Men så enkelt var det förstås inte...Sarstedt som jag brukar köpa rör ifrån hade plötsligt slutat sälja mina favvorör (mikrorör, 2 ml, skruvkork med packning) i förpackningar med färre än 5000 st, att jämföra med tidigare 500 st-förpackningar! Och inte behöver jag 5 000 st, trots att jag lovat att handla rör åt Gundula också. Det tog en bra stunds bläddrande i tjocka kataloger från olika labfirmor innan jag hittade likadana rör hos en annan tillverkare, och då var produktbeskrivningen så krånglig att den snälle och hjälpsamme Mohammed i SU-butiken fick ringa firman och fråga om i princip alla detaljer, som t.ex. hur många rör förpackningen innehåller...hur svårt kan det vara att skriva ut det i katalogen så att man förstår? Nu är rören beställda i alla fall, men eftersom jag behöver rör redan på måndag fick jag nöja mig med en förpackning (500 st) av det vanligare slaget utan skruvkork tills vidare...

På vägen hem besökte jag kartaffären och shoppade en karta över Mörkö också, så nu är jag försedd med allt som behövs för att börja fältjobba nästa vecka utom ett par hinkar. Det får jag nog fixa på nån mack.

Shoppingblogg?

Nuförtiden finns det många bloggar som handlar om shopping och prylar, och till och med människor som får betalt för att blogga om diverse produkter, och vars bloggar sedan till och med omnämns i andra media. Jag hör inte till dem. Den här bloggen handlar sällan om shopping. Och när den gör det handlar den sällan om kläder och skor av det trendigare slaget, eller om kläder och skor över huvud taget. Den innehåller heller inga iakttagelser om trender.

Just nu infaller dock den tid på året (tiden precis före fältsäsongen) då jag faktiskt shoppar i jobbet, dvs får betalt för att shoppa. Det är dock inte direkt shopping av det slag som vanligen förknippas med shopping -jag har i dag inhandlat en planka och en rulle metallnät på K-rauta.

image161


Det är en ganska vanlig företeelse i ekologisk forskning att man behöver tillverka sin egen fältutrustning. För sommarens fältjobb behöver jag förnasåll, och de som finns att köpa har mycket mindre maskstorlek än vad jag behöver. Därav shopping på K-rauta, finns inte det man behöver att köpa får man tillverka det själv.

Jag tycker alltid att man känner sig lite dum när man som ekolog handlar fältmaterial på stora byggmarknader, eftersom man ofta behöver så små mängder jämfört med proffsbyggarna. Det känns liksom fånigt att stå där i kassan med en enda planka när alla andra fyller en mindre lastbil med trä. Virkesåtgången för två förnasåll är ju inte så stor...men det är förstås alltid kul att shoppa när man inte betalar själv, oavsett vad det är man handlar.

Älgsafarin som blev en vildsvinssafari

I går var jag och några andra ekologer på grillfest i Tumba eftersom vår australiske postdoc snart ska åka hem. Det blev en jättefin kväll med fantastiskt väder, vi grillade och lärde Aaron spela kubb, och sedan framåt kvällen insåg vi att han faktiskt inte hade lyckats få se en älg under det år han tillbringat i Sverige trots att han varit ute i naturen mycket -det duger ju inte! Så vi organiserade raskt en älgsafari runt en närbelägen sjö.

Vi körde runt sjön och spanade flitigt efter älg i varje skogskant och på varje fält. Vi såg ett antal rådjur och harar, en räv och massor massor av vildsvin (bland annat en flock med massa kultingar!), men naturligtvis inte en endaste älg. Vildsvinen var dock en god kompensation eftersom Aaron förstås inte sett sådana heller, och det hade inte heller vår guide och värd Kristoffer som ändå är född och uppvuxen i området och fågelskådat, scoutat och i största allmänhet varit mycket ute där. Konstigt, annars dyker det minsann upp älgar lite överallt, men när man är ute rätt tid på dygnet i ett riktigt bra område och med ett antal ekologer som hjälps åt att spana, då får man minsann inte se en enda. Men vildsvinskultingarna var förstås söta!

Tång sedd från rymden

Eller nästan i alla fall. I dag har jag roat mig med att leta tångvallar på stränder med hjälp av flygbilder. Ibland funkar det, sen är det bara hoppas att det finns tång där på riktigt också när man väl kommer dit. Hyfsat snart tänker jag försöka besöka stranden på bilden, som ligger på Utö.

image160
 

Fältsäsongsstart!

I år börjar den sent, fältsäsongen. Detta eftersom jag avslutat försöken och provtagningarna på Gräsö som jag tidigare varit tvungen att börja med redan i mitten av maj. Gräsö är fint, och när vädret är fint är det helt underbart att vara där och jag kommer att sakna det i år. Men i maj är det ofta rått, kallt och blåsigt, så de där första två veckorna av säsongen, ibland längre (dvs en bit in i juni) brukar jag jobba i vantar, mössa och varma tröjor och elda i kaminen i stugan. Det slipper jag i år och det har jag varit glad för de senaste veckorna när temperaturen gått neråt 8 grader här i Stockholm om dagarna. Gräsö är både längre norrut och ute vid kusten, så temperaturen där är oftast lägre än här. Utan att ta blåsten med i beräkningen. Men nu är vädret fint igen och då vill man ju mycket hellre jobba ute än inne på kontoret! Tur då att det finns mycket att fältjobb att göra från och med början av juni. Här kommer ett förenklat fältschema (ännu smått preliminärt).


image157


Juni:
Juni startas med provtagningar på stränder i Himmerfjärden för ett projekt där vi tittar på effekter av övergödning för näringsflöden upppå stränderna. Detta innebär troligen några dagars boende på Botans fältstation Tullbotorp söder om Södertälje. I början av juni tänkte jag även sätta igångprovtagningarna för ett nytt projekt som går ut på att undersöka födokedjor i tångvallar. I praktiken innebär detta mätning av storleken på tånghögar och insamling av tång och småkryp, i synnerhet spindlar, i dem. Problemet här är att hitta lokaler: Jag behöver stränder med mycket tång (och med lite tång också, men det är inte direkt svårt att hitta), och i början av juli ska jag börja leta efter sådana på Utö och en del andra ställen som inte är för svåra att nå i södra skärgården. Och provta där om jag lyckas förstås. En helg på Utö blir det nog i vilket fall.

Juli
Till midsommar åker jag ner till Skåne och fortsätter med "tångprojektet" på skånska stränder under början av juli. Ska bli trevligt att jobba där som omväxling! Och med systrarne som fältassistenter blir det ju ännu trevligare. Efter det ska jag ha lite semester för att åka till Tyskland och spela. Sedan åker jag tillbaka och hinner kanske göra någon provtagning till på Himmerfjärdslokalerna (om jag inte lämnar det åt assistenten Malin) innan jag åker tillbaka ner till Skåne för att hålla min årliga föreläsning och exkursion om spindlar på fördjupningskursen i faunistik på Lunds Universitet. Eventuellt kan jag passa på att komplettera lite mer tångprovtagningar om det behövs. Tillbaka i Stockholm ska jag försöka hålla mig i stan åtminstone ett par dar för att se Petra göra högvaktsspelningar med  Malmö Brandkårs Musikkår.

Augusti
I slutet av juli och/eller början av augusti ska jag provta tillsammans med Jocke på hans öar i Trosa skärgård för ett gemensamt projekt om grunda vikar och näringsflöden både till och från land (Jocke jobbar i vattnet, jag jobbar på land). Med lite tur kan jag hitta en bra tångstrand på Askö att provta på också.

I augusti är det dags för den sista provtagningen i Himmerfjärden. Kanske måste jag göra lite mer jobb med tångprojektet också, beroende på hur väl jag lyckats tidigare under sommaren.

Tji fick tjuven...

..Svalan är kvar i boet!

I morse när jag skulle bege mig till bussen var hänglåset jag använder för att låsa fast cykeln (av märket Svalan) nästan genomklippt på två ställen! Men antingen hade förövaren störts innan han helt hunnit få loss låset, eller så upptäckte han att det inte var så lättforcerat ändå och gav upp eftersom det förutom kedjan och hänglåset finns ett lås till, ett bra godkänt sådant...i vilket fall behöver min cykel ett nytt hänglås, men det är det värt! Flera och bra cykellås lönar sig! 

Årets första utegrillning

I går var det premiär för att grilla ute, något man ju egentligen kunde gjort för länge sen med tanke på det väder som varit, men nu var det dags. Elin och jag tog oss ut på Järvafältet och tillbringade kvällen vid Säbysjöns strand där vi avnjöt såväl grillade bananer som ropande storlom och en fantastisk solnedgång.

Det var en varm kväll, men Elin tyckte ändå det var dags att ta på de långa strumporna. Kanske mest på grund av myggen, för temperaturen var minst sagt behaglig.

image153


Elin fågelskådar storlom. Vi hörde även årets första gök, och det västerut ! Vi förde därefter en längre filosofisk diskussion om det faktum att det inte finns några positiva gökar! Av de fyra väderstrecksgökarna är tre negativa medan västergök visserligen är bästergök, men hur bra är det att vara bäst när det man har att jämföra med är dödergöken, sorgegöken och tröstergöken? Vårligt var det i alla fall.
image154


Dålig bild på herr och fru storlom, långt borta på andra sidan sjön. De var tyvärr för långt bort för att synas bra, ens i kikaren, men vi fick i alla fall se dem. Och lätet är ju så underbart.
image155


Solnedgång över Säbysjön.
image156


Spindlar vid Säbysjön

Dagens utflykt till Järvafältet (se förra inlägget) ägnades förstås mest åt spindlarna, som alltid.

Vid vattnet fanns massor av vargspindlar, mest Pardosa lugubris. Här en hanne som solar på en pinne.

image144


ProvrörsPardosa?

image146


De fanns inte bara vid, utan även på vattnet...

image145


En spindel man ofta hittar nära vatten: Tetragnatha extensa.

image151


Och så en nätspindel med ett vackert glittrigt nät som jag vill tro tillhör familjen Dictynidae.

image147


Spindeln:

image152 

Vår? Sommar? Försommar!

Nu börjar man bli så bortskämd med vackert väder att man nästan räknar med utflyktsväder på helgerna. Denna lördag blev det en cykeltur längs Säbysjöns västra sida med stopp för fågel- och spindelskådning.

Blommande slån i en skogskant. Bakom slånen skymtar en blommande hägg.


image139


Säbysjön: Utsikt norrut från fågeltornet.

image141


Precis nedanför fågeltornet låg ett par knipor, här är hannen:

image143

Alldeles fantastiskt grönt är det så här års!

image150

Fin bok!

Och så måste jag ju tacka igen för den fantastiskt fina spindelboken jag fick av systrarna! Full av underbara spindelfoton är den!

image136
image137

Skärgårdskryss-ning

Både på båten och framme i Sandhamn ägnade vi oss åt fågelskådning. Andra aktiviteter var krypletning och lunch på medhavda pannkakor. Utanför Sandhamn fanns en trevlig liten strand med ett ännu trevligare fågelskär utanför.
 

image132


Tyvärr var skäret lite längre bort än kikarna räckte, men en del fågelkryss för året blev det ändå. Totalt stannade dagslistan på 20-talet arter:

Fiskmås
Skrattmås
Gråtrut
Havstrut
Fisktärna
Vigg
Gräsand
Ejder
Knölsvan
Grågås
Storskarv
Strandskata
Sädesärla
Lövsångare
Gransångare
Kråka
Skata
Korp
Havsörn
(Fiskgjuse -osäker obs)

Rätt som det var kom det en väääldigt stor båt och skymde skäret för oss...

image131Krypletningen resulterade i små små svarta mattvävarspindlar, nästan lika små hoppspindlar av arten Sitticus saltator, samt en vargspindel av arten Alopecosa fabrilis.

Liiiten hoppspindel:

image133


Välkamouflerad vargspindel:

image134

Bättre bild på vargspindeln:

image135

En naturvetenskaplig helg

Elin hälsade på i helgen, och vi bestämde oss snabbt för att om vädret tillät göra en tur ut i skärgården. Tidningens väderrapport spådde skurar, men dessa begränsades till tre droppar på lördag morgon och två på söndagen. Såna skurar har vi inget emot.

Eftersom Elin skulle ut och träffa kompisar på lördagkvällen ägnade vi oss åt stadsnära aktiviteter då, närmare bestämt sysselsatte vi oss på naturhistoriska riksmuseet där vi bland annat besåg den ganska nya utställningen "Den mänskliga resan" om människans evolution. Den var väldigt fin och rekommenderas varmt, och kompletterade fint den äldre utställningen om jordens och livets uppkomst (med de alltid lika imponerande dinousarieskeletten). På den nya utställnignen var Elin och jag i synnerhet fascinerade av den datoranimerade världskartan som simulerade olika människorasers spridning och utbredning över tiden, men jag gillade också starkt hur övrig fauna från perioden före och strax efter senaste istiden arbetats in och att även dessas evolution behandlades (Ja! Ett mammutskelett fanns med!).


På söndagen gjorde vi en tur ut i skärgården. Vi siktade på Grinda men hamnade i stället i Sandhamn vilket var trevligt det med.
 

image130


Sandhamn var en väldigt pittoresk skärgårdsby, och Elin var naturligtvis kanske inte pittoreskt, men däremot väldigt färgmatchande klädd.

image128

RSS 2.0