Väsby ängar

Även denna helg har vädret varit fantastiskt, så igår blev det en ny utflykt på Järvafältet. Denna gång blev det en tur till Väsby ängar, en restaurerad våtmark på norra Järvafältet där fåglar och grodor stortrivs. Ängarna är en våt (mycket våt!) betesmark med Hansta naturreservats barrskog på två sidor och mer betesmark på två sidor.
  

image108



Väster om våtmarken övergår hagen i ekhagmark med fina gammelekar. Stigen är upptrampad av områdets naturvårdare: Highland cattlekossor. För folk går det en vandringsled precis i kanten av våtmarken med fin utsikt. Det finns även en strategiskt placerad fågelutkiksplats eftersom det här är ett bra fågelskådarställe.


image110



Naturvårdarna jobbar hårt...

image112


Ur fågelskådarsynpunkt gav dock inte dagen så väldigt mycket, jag såg bara ett fåtal vanligare arter, men utflykten var ju trevlig i vilket fall. Här en kanadagås.

image113


Sådana var det för övrigt gott om. Grågäss fanns också på plats, och det är inte ofta man ser dem sitta på en pinne tycker jag. Eller en stock.

image115


En favvofågel som det var gott om men svårt att ta bra bilder på var tofsvipa. Fågeln på den undre bilden är inte ljusare, det bara ser ut så på bilden. Tofsvipor är fina men bilder gör dem sällan rättvisa (även om man lyckas ta skarpa sådana) eftersom de mörka partierna i rätt ljus är svarta med metallskimmer i grönt, lila med mera. 

image116















image117



I skogen knackade hackspettarna och det rasslade överallt i löven av kryp som också gillade solen och värmen. Här en jordlöpare.

image122

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0