Himvarnskår?

Detta är förvisso kanske att gå händelserna i förväg, men när det hela väl gått igenom kommer nyheten redan att vara gammal så det känns som om det är lika bra att blogga om den nu och hoppas att jag inte tar ut glädjen i förskott. Sjövärnskårens musikkår har efter många om och men och många papper som samlat damm på många skrivbord äntligen blivit godkända för att få bli hemvärnsmusikkår! Det enda som återstår är en inspektion, men denna borde inte bli något större problem för en kår som är godkänd för högvaktsspelningar sedan tidigare. 


Musikkåren har jobbat mot att få bli hemvärnskår ganska länge, främst av ekonomiska skäl men även för att vi vill ha en tydligare koppling till försvaret. Att bli hemvärnsmusikkår skulle innebära visst ekonomiskt stöd till verksamheten, fler spelningar från försvaret än vi har nu, de som arbetar i musikkåren med styrelsearbete och liknande kommer att kunna få viss ekonomisk ersättning för det jobb de lägger ner, och vi som spelar i kåren kommer att kunna få viss ekonomisk ersättning för de spelningar vi gör för försvaret. Det senare kommer förhoppningsvis att öka våra möjligheter att ta spelningar eftersom vi i dag har svårt att få ihop tillräckligt med folk för att kunna tacka ja till spelningar på dagtid vardagar. 

Det är fördelarna. Det verkar inte finnas några nackdelar. Vi kommer att ha vissa pliktspelningar (vara förbundna att göra ett visst antal spelningar/år för försvaret), men de är inte många och vi vill ju verkligen ha fler spelningar så det är snarast en fördel.

Det har diskuterats mycket i musikkåren vad bytet av huvudman kommer att innebära vad gäller musikkårens identitet, dvs vad kåren ska heta i fortsättningen och vilken uniform vi ska ha. Namnet är egentligen inte särskilt viktigt i sig - den här musikkåren har bytt namn åtskilliga gånger under sin livstid (musikkåren som förening heter Södertörns orkesterförening, men "artistnamnet" har varierat beroende på vilken huvudman kåren haft) och kåren har periodvis rentav haft flera namn (och flera uniformer) samtidigt. Uppenbarligen har kåren som mest (före min tid) spelat i fyra uniformer samtidigt (ok, inte exakt samtidigt förstås) - hemvärnets, flygvapnets, marinens blå och marinens vita sommaruniform (den marinens musikår har idag)! Jag är glad att jag bara behöver hålla reda på en, det är mycket nog grejer, och hoppas att det ska förbli så. Fast jag är beredd att stå ut med den vita om vi mot förmodan skulle få lov att använda den, men det är inte troligt - marinen har någon slags ensamrätt på den. Det viktigaste för musikkåren är dock att vi får behålla vår marina identitet oavsett hur det exakta namnet lyder, och det ska vi få. Vi kommer därmed att fortsätta använda vår blå marina uniform - inget hemvärnsgrått! Namnet kommer troligen att bli något i stil med Stockholms hemvärnsmusikkår Södertörn, eller bara Stockholms hemvärnsmusikkår, eller kanske båda två beroende på sammanhang. Uppenbarligen får vi fortfarande använda namnet Sjövärnskårens musikkår också om vi vill, i sammanhang där vi inte måste representera hemvärnet.

Så nu är det bara hoppas att det blir bokat ett datum för inspektion snart så att det hela blir helt klart. Men vår dirigent vill helst att den del av inspektionen som omfattar konsertmusik ska göras i samband med vår konsert på Nybrokajen den 25 maj, så om inte Försvarsmusikcentrum och Hemvärnet tvunget vill göra det tidigare (och det är väl inte troligt att de har så värst bråttom, de där kvarnarna brukar mala rätt långsamt) så lär det dröja tills dess. Men i sommar är det återigen dags för Stockholm Military Tattoo och om vi ska göra ett namnbyte vore det ju kanske trevligt om det vore klart till dess?

Kommentarer
Postat av: Per

Låter trevligt - i så fall blir Ni landets yngsta hemvärnsorkester. (Lunds dito tillhör ju de absolut äldsta.) Och även om Ni inte får ståta i vita uniformer, så byter man väl i vart fall sommarhuvudbonad; till en delvis vit variant?

2010-01-21 @ 08:41:19
Postat av: Elle

Jihaaa! Graattis!

2010-01-21 @ 10:10:34
Postat av: Kajsa

Tack!



Per - ja, om sommaren är mössan vit. Som på bilden ovan, det är vår nuvarande sommaruniform och så kommer vi säkerligen att se ut även i fortsättningen. Vinteruniformen är exakt likadan bortsett från att även mössan är blå.

2010-01-21 @ 14:20:26
Postat av: Kajsa

Vad gäller landets yngsta hemvärnskår blir vi ju hemvärnskår på nytt snarare än en helt ny kår - den här musikkåren har som sagt bytt huvudman, namn och uniform åtskilliga gånger och har bland annat varit hemvärnskår redan tidigare. Vet inte varför vi bytte till vad som nu kom direkt efter, men det hade väl troligen med den marina identiteten att göra.

2010-01-21 @ 14:26:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0