Steklar

Som lite variation till alla spindlar här på bloggen kommer här nu lite stekelbilder. Först ut en stenhumla surrande i föräldrarnas paradisbuske somblommar storslaget.







En liten parasitstekel




En liten parasitstekel till.




Bilden är tyvärr inget vidare,men det här är annan liten stekel som imiterar en myra (myror är för övrigt också steklar). 

   


Och sist men absolut inte minst en stooor bålgeting (stor även för att vara bålgeting, alltså).





Bålgetingar är för övrigt djur jag gillar skarpt! Stora, vackra, och faktiskt mycket lugnare och snällare än vanliga getingar (även om de naturligtvis försvarar sina bon). En stor, lugn geting som dessutom jagar och äter mindre och aggressivare getingar, absolut ett djur att gilla i min mening. När jag gjorde mitt exjobb om skalbaggar i gammelekar bodde det getingar i många av träden, och gladast var man när det bodde bålgetingar där eftersom de inte alls var lika aggressiva som de vanliga getingarna (de ignorerade mig oftast helt) och eftersom det som regel inte fanns några andra getingar i samma träd. Och gamla ihåliga träd är också bålgetingens naturliga boplats, vilket gör att den som så många kryp som är knutna till den typen av miljöer i dag är hotad. Så var rädda om dem - deras dåliga rykte är kraftigt överdrivet och enbart grundat på att de är stora och låter mycket. Bålgeting är den enda geting jag plockat upp och haft krypande på handen (medvetet, utan att den landat där själv alltså), och den enda geting jag skulle göra så med. 

Bålgetingen på bilden hade irrat sig in i föräldrarnas uterum, och blev inte det minsta sur utan höll sig lugn trots att jag jagade henne med en håv och fick peta henne lite hit och dit en stund innan jag fick in henne i den (för att kunna släppa ut henne).  


Kommentarer
Postat av: Per

I sanning väldigt "midsomriga" bilder!

2010-06-26 @ 08:50:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0