Spindelbiblioteket 18 - Sandhall & Almqvist

Åke Sandhall & Sven Almqvist, Spindlar och deras släktingar. Utgiven 1980 på Ica bokförlag.

 

Jaja, jag vet att det efter att spindelbiblioteket haft uppehåll hela sommaren är tätt mellan avsnitten nu!  Men det bryr jag mig inte om, utan fortsätter på temat svensk bestämningslitteratur ett tag till.

 

För den som läst faunistikkurser på universitet under sin utbildning är namnet Sandhall (och kanske också Almqvist?) troligen bekant, Sandhall är naturfotograf specaliserad på småkryp och en av författarna till en bok med bestämningsnycklar till insekter som används flitigt på grundkurser i faunistik. Men Sandhall är inblandad i ett inte föraktligt antal populärvetenskapliga verk om insekter och andra småkryp av typen små tunna böcker i fältvänligt format med fina bilder och korta texter. Sven Almqvist som är författare till texterna var en av Sveriges stora spindelexperter (han disputerade dessutom i ämnet spindlar på stränder, bara det! Fast i hans fall handlade det om sandstrandsarter)..

 

"Spindlar och deras släktingar" är en av dessa. Den har bilder av Sandhall och text av Almqvist men är främst en fin bok att titta i, den är inte tillräckligt omfattande för att vara till särskilt stor praktisk nytta som bestämningslitteratur och den är dessutom så pass gammal att vissa taxonomiska ändringar gjorts sedan den kom ut. Men boken är en trevlig introduktion till spindeldjuren som djurgrupp, rik på både intressanta fakta och kuriosa! Förutom spindlar finns det en hyfsat omfattande avdelning om andra spindeldjur, förutom de svenska grupperna lockespindlar, klokrypare och kvalster även skorpioner (med beskrivningar av några sydeuropeiska arter).

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0