Spindelexkursion i Bergianska trädgårdens växthus

Nu kommer inläggen här lite i fel ordning, men jag har ju inte bloggat ordentligt på så länge så jag får jobba ikapp lite och då råkade det nu tyvärr bli så att ett inlägg från tidigare i veckan hamnade före detta som är ett par veckor gammalt.
 
För en tid sen organiserade jag och ett gäng av de som hänger i facebookgruppen Spindelnätet (den som stjäl så mycket tid från den här bloggen, ja...) en exkursion till Bergianska trädgårdens växthus där vi fått tillstånd att leta spindlar och andra kryp. Det kan nämligen gå att hitta ganska roliga djur i växthusmiljö, som normalt inte hade klarat sig här i Sverige. det finns till och med en del arter som är närmast specialiserade på växthusmiljön.
 
Turen gav god utdelning med en ganska diger artlista. Dagens största fynd var en spindel som jag på plats konstaterade var något i släkte Amaurobius men som jag inte kände igen. Så jag tog hem den. Väl hemma artbestämde jag den till Amaurobius erberi, en art som efter vad jag kunde hitta inte rapporterats i Sverige. Så jag kontaktade Torbjörn på naturhistoriska och tog med mig spindeln till honom för en second opinion. Jag var ungefär så säker som jag kan vara, men i och med att det verkade vara ett nytt fynd för landet ville jag gärna få det bekräftat. Torbjörn grävde fram en A. erberi från Turkiet ur spritförrådet i museets källare (spritförråd syftar alltså på förrådet där man förvarar organismer som konserverats genom att läggas i sprit, inget annat...Det spritförrådet är jättestort och innehåller allt från pyttekryp till jättebläckfiskar och hajar och stora fiskar som förvaras i spritfyllda akvarier eller spritfyllda frysboxar...). Efter jämförelse mellan min spindel och den turkiska höll Torbjörn med mig om A. erberi och bekräftade också att arten inte rapporterats i Sverige tidigare. Ett ganska stort och intressant fynd alltså, även om det varit ännu mer spännande om det inte varit i ett växthus. men det var heller inte frågan om en enstaka individ, det fanns gott om dem där så det handlar om en etablerad population och Torbjörn och jag har funderingar på att återvända till hösten när hanarna är vuxna för fotografering och insamling för eventuell elektronmikroskopfotografering.
 
Så här är fyndet: Bilden föreställer en adult hona av Amaurobius erberi.
 
 
 
Det fanns gott om dallerspindlar i de tropiska avdelningarna, det mesta den vanliga Pholcus phalangioides, men en liten krabat tyckte jag så märklig ut så jag tog med mig den hem. Den är inte adult men jag är ganska säker på att det är en Holocnemus pluchei, en dallerspindel som man inte ser till så ofta. Den är känd från Bergianska sedan tidigare, så jag hade hoppats att vi skulle hitta den för jag har inte sett arten tidigare.
 
 
 
En annan spindel jag hoppades få se som jag inte sett förut var den här, en svartrumpespindel (Ostearius melanopygius), en art som också är känd från Bergianskas växthus sedan tidigare. Sitt svenska namn har den som synes fått av uppenbar anledning.
 
 
 Och för att ni ska förstå hur liten den är så är detta samma bild på samma spindel fast lite mindre inzoomad. Det spindeln sitter i är korken till ett provrör som rymmer 1,5 ml, dvs ett väldigt litet provrör (av typen eppendorffrör för er som är förtrogna med sådana). Storleken på spindeln är ett par mm.
 
 
 
Den spindel vi hittade flest av var knätofsspindel (Uloborus plumipes) som verkligen fanns precis överallt i de tropiska avdelningarna och lite här och där i medelhavsklimatavdelningarna också. Den gör som synes också skäl för sitt svenska namn. Det låter lite fånigt om man bara hör namnet, men har man sett spindeln på nära håll 'är det alldeles självklart. Ska man vara riktigt petig sitter tofsarna dock inte på just knäna utan nedanför på tibia. Men skenbenstofsspindel skulle ju låta väldigt konstigt.
 
 
 

Sen hittade vi förstås fler arter än såhär, men de övriga har jag inga bilder på så de lämnar jag därhän här på bloggen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0