Stjärnögda guldögonsländor

Ingen har svarat rätt på vad det stjärnögda djuret är för något, och det är inte så konstigt - det var ju inte en lätt fråga. Per spekulerade över hoppspindlar men trodde inte att de kunde ha stjärnor i ögonen. Och det hade han rätt i (eller, det kan de kanske, men den här gången var det i alla fall ingen hoppspindel). Per ändrade sig sedan till först en fisk och sedan till en liten fjäril typ smygare (varför just en smygare, Per?). Fisk var ju ganska långt ifrån sanningen, smygaren smög sig lite närmare eftersom det åtminstone var en insekt, men nådde inte riktigt ända fram.

Ett annat förslag från en anonym kommentator (Elin?) var kackerlacka. Det var inte heller särskilt rätt, men båda ni som kommenterat kom i alla fall fram till att djuret ifråga är en insekt.
 
Men ingen kom nära nog för att en enda liten guldstjärna ska kunna delas ut, förutom de som kan avnjutas i ögonen på krypet ifråga - som är en guldögonslända. Namnet guldögonslända kommer förstås just av de stora metallskimrande ögonen.





En guldögonsländor är oftast ljusgrön eller blekt gulgrön, ca 1 cm lång, och utmärkande för den är inte bara de vackra ögonen utan även de vackra vingarna. Guldögonsländorna tillhör ordningen nätvingar, som känns igen på vingarnas fina nätådring. Andra sländor i ordningen är bl.a. myrlejonsländor, där det (vilket är ovanligt bland insekter) snarare är larven (myrlejonet) än den vuxna insekten folk känner igen och lägger märke till. Även guldögonsländornas larver (och även de vuxna av en del arter) är rovdjur, och larverna kallas även bladluslejon. Som namnet antyder är de goda skadedjursbekämpare - det här är en insekt man ska vara rädd i trädgården alltså! De vuxna guldögonsländorna övervintrar i skyddade utrymmen, gärna runt våra bostäder, i uthus, mellan fönster och liknande. Själv har jag massor av dem i vädringsfönstren.

Pappa kallade när jag var liten alla guldögonsländor för "Evinrude" efter trollsländan i "Bernard och Bianca", en figur vars uppgift i filmen bestod i att agera "utombordsmotor" för en båt bestående av ett löv, och som i enlighet med den tidens Disneyfilmers humor naturligtvis var döpt till Evinrude efter båtmotormärket med samma namn (i dag hade det väl kallats produktplacering?).





Evinrude var visserligen ingen guldögonslända utan en trollslända, men min far visste ändå inte hur rätt han hade när han drog paralleller mellan trollsländan Evinrude och guldögonsländorna. De senare har nämligen ett uppvaktningsbeteende där hannen nu på våren "spelar" för honorna, och de låter då inte alls olikt just en båtmotor! Eller flera olika varianter av båtmotorer rätare sagt (inklusive fiskebåtars dunkande läte) eftersom varje art förstås har sin egen "sång". 

Här kan man lyssna på några guldögonsländors läten (Men höj volymen ordentligt för det är jättejättesvagt): 

http://www.pbs.org/wgbh/evolution/library/05/2/swf_pop/l_052_01.html

Kommentarer
Postat av: Per

Håller med om att fiskförslaget var ett "bottennapp"; men betänk, att jag även studerat kognitionsvetenskap - och där lärt mig om vår hjärnas fullständigt fantastiska förmåga att uttolka okända bilder. Att somliga fjärilar har stora fina ögon visste jag och när jag bläddrade i Svenska Fjärilar, fick jag plötsligt upp sidan 57 över smygare; och mer "vetenskapligt" än så var det inte.

2011-03-29 @ 16:59:26
Postat av: Kajsa

Ja tyvärr finns ingen bok över svenska guldögonsländor än, vi får vänta på att Nationalnyckeln behagar publicera en sådan volym...

2011-03-29 @ 23:35:48
Postat av: Elle

Å vad fina de är! :)

2011-04-06 @ 10:48:35
Postat av: Kajsa

Den här är ändå ganska trist i färgerna (de brukar vara det efter vintern) - men de är otroligt snygga när de är knallgröna!

2011-04-06 @ 12:28:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0