Ikappbloggning: Orkestrar och speleri

På Gotland har mitt spelande tvingats förändras mycket, och tyvärr mycket till det sämre (men inte enbart). Efter att de senaste åren ha spelat bara och enbart kornett i två bra orkestrar, så spelade jag under 2016 mest trumpet, och i två ensembler som inte har den nivå jag är van vid och därmed bjuder på alldeles för lite utmaningar (i den ena har jag rått bot på det genom att byta instrument). Under hösten började jag också spela blockflöjt med ett par kolleger på länsstyrelsen.
 
Ensemblerna:
 
Gotlands blandade blåsare är en amatörblåsorkester. Jag spelade från början trumpet här, men som sagt, utmaningarna är inte tillräckliga varken vad gäller repertoar eller orkesternivå, så i slutet av förra året erbjöd jag mig att försöka spela tuba om jag blev kvar på Gotland efter nyår. Och jag blev ju kvar, så nu spelar jag plötsligt tuba. Tuban fyller två funktioner: Dels saknas det tuba i orkestern, de enda basinstrumenten som fanns när jag började var en elbas och en baritonsax och det går inte igenom tillräckligt i en blåsorkester. Så både jag och dirigenten saknade tuba. Så där kan jag bidra med något som verkligen behövs och som jag själv saknat mycket i orkestern, och för mig blir det en utmaning att lära mig ett nytt instrument. Så nu spelar jag tuba. Jag fick låna en av en person som dirigenten kände, tuban ifråga är en gammal (riktigt gammal) F-tuba som kanske egentligen är mer lämplig för sextettspel. men det är vad som fanns.
 
Tuban är liten för att vara en tuba, vilket är skönt för mig ur logistisk synpunkt (inga problem att få in den i min lilla Golf t.ex.), men för orkestern vore det bättre med något större i djupare tonläge än en liten F-tuba. Men det är bättre än ingen tuba alls, till och med när det är jag som spelar.
 
Personen jag lånade den av sade att det var en esstuba, och jag undrar om han använt den som det? Jag blev därför väldigt förvirrad i början eftersom ingenting lät som det skulle och jag hittade inte rätt ton (dvs vad som hade varit rätt ton om det varit en esstuba...). Eftersom jag är trumpetare är tubamunstycket så stort för mig att jag kan intonera ett helt tonsteg (ibland mer) upp eller ner på samma grepp, och eftersom jag alltså kunde intonera mig till ett ess på naturtonsgrepp som alltså egentligen gav ett F, så förutsatte jag att det var jag som var dålig på att träffa rätt ton snarare än att tuban egentligen var stämd i något annat. Tills jag satte mig och övade med dirigenten för orkestern i onsdags, för när vi var två som spelade ihop gav det sig ganska omgående att den faktiskt inte kunde vara stämd i ess! Och oj vad mycket lättare allt blev när jag kom underfund med det! I torsdags spelade jag mitt första rep på tuba, och med tanke på hur dåligt det gick kvällen före med dirigenten så gick det mycket över min förväntan på repet. Därmed inte sagt att det gick bra, det gjorde det inte, men jag träffade de flesta tonerna i alla fall och jag känner mig hemma med transponeringen (för F-stämmor finns förstås inte). Så nu är det bara att öva...
 
"Pastoratsorkestern" är en liten kyrkoensemble som jag blev tipsad om av en kollega på länsstyrelsen som spelar flöjt där. Det är helt enkelt en liten samling blåsare som fungerar ungefär som en kyrkokör: en liten ensemble ledd av kantorn i en församling som spelar utifrån de musikaliska behoven i den församlingens kyrkor. Jag spelar trumpet här. Det är en märkligt sammansatt ensemble, så kantorn skriver alla arr för det finns inget färdigskrivet som passar. Jag hade hoppats att den här ensemblen skulle ge lite mer musikaliska utmaningar, men så är det tyvärr inte. Men jag stannar, för just nu är det bara här jag spelar trumpet och jag vill ju gärna göra det i något sammanhang....
 
Länsstyrelsens blockflöjtensemble (det är inte ett namn, den har inget namn) kom till för att en kollega till mig visade sig spela blockflöjt. Eftersom vi båda hade spelabstinens (hon hade flyttat ifrån sin blockflöjtsensemble i Stockholm till Gotland) så bestämde vi oss för att spela lite ihop. Som tur var hade mina blockflöjtar fått följa med till Gotland, trots att jag inte spelat på dem alls på många år - men jag ville inte lämna instrument i förrådet i stockholm.  Vi hittade en kollega till som ville vara med, och sedan dess har vi spelat blockflöjt en gång i veckan. Förra terminen satsade vi på jullåtar att spela på länsstyrelsens julfest, i år satsar vi lite högre och har hittills börjat ge oss på ett lite svårare stycke (originalmusik för blockflöjt). Så nu behöver jag öva blockflöjt också...
 
Sammanfattningsvis kan sägas att jag fortfarande saknar något verkligt givande sammanhang att spela trumpet i, men jag har åtminstone aldrig spelat så här många och så här olika instrument parallellt någonsin...
 
(jag ska komplettera det här inlägget med en bild på tuban, måste bra ta en sådan bild först)

Ikappbloggning och uppdatering: Boende

I maj flyttade jag alltså till Gotland, till en liten röd sommarstuga i trädgården hos ett franskt par i en liten by som heter Fole, 1,7 km från Visby. Jag bor fortfarande kvar där, bilder finns i ett av de senaste inläggen innan jag började skriva de här ikappbloggningsinläggen, från april 2016 alltså. Och eftersom jag fick min tjänst förlängd så har jag nu också förlängt kontraktet på stugan. Jag bor bra här, och för ett år till känns det inte lönt att börja med arbetet det innebär att hitta något nytt och organisera en ny flytt igen. Hade tjänsten varit mer långvarig hade det varit en annan sak, då hade jag velat kunna flytta hit mer av mina egna saker och mitt bohag från Stockholm, för nu har jag ju tagit med mig väldigt lite. Så pass lite att jag om jag ska vara kvar ett år till kommer att vilja hämta hit lite mer, för en del saker saknar jag. Och kanske hade jag också velat ha ett boende där man slapp bilpendla, för nu är jag så väldigt beroende av min i år 21 år gamla bil. Men samtidigt som jag väldigt gärna hade velat kunna cykla till jobbet så gillar jag ju verkligen att bo på landet.  
 
Stugan är från början en skomakarverkstad som sedan renoverats för att bli sommarstuga för uthyrning. Och eftersom den alltså inte är tänkt att användas för boende året runt, varken ursprungligen (då den var tänkt att man vistades i den bara under arbetstid) eller senare när den blev sommarstuga, så har den vissa brister som permanentbostad. Inga större än att man kan stå ut med dem dock.
 
 
Skomakarstugan i vinterskrud
 
 
Dexter är en av mina franska värdars tre katter som gärna tittar förbi. På sommaren hoppas han in genom ett fönster, nu på vintern har det blivit färre besök eftersom han bara kan smita in när jag öppnar dörren.
 
 

Ikappbloggning och uppdatering: Jobb

Jobb: Min ursprungliga tjänst här varade till årsskiftet. Efter det fick jag en förlängning, så jag kommer att stanna här hela det här året också.
 
Mitt jobb handlar om att skriva bevarandeplaner för Natura 2000-områden på Gotland. Det innebär att jag var ute mycket i fält förra året för att besöka olika Natura 2000-områden, för man kan ju inte skriva bevarandeplaner för natur man inte sett. Det mesta fältarbetet gjordes under sommaren men även en del under hösten. Tror jag gjorde de sista fältbesöken i november. Resten av tiden skriver jag bevarandeplaner. Ofta behövs också en del detektivarbete för att hitta information om vilka åtgärder som gjorts och vad som hänt i områdena under de år som gått sedan den senaste bevarandeplanen skrevs.
 
Fältjobbet har varit roligt, det har gett mig mycket bättre koll på Gotland och gotländsk natur, som ju är ganska speciell. Jag njuter stort av natur som lövängar, alvar, karsthällmarker och kalkrikkärr! Fantastiskt! Jag har vid det här laget besökt ett avsevärt antal (över 70) av skyddade naturområden på Gotland, men har fortfarande mycket kvar. Här kommer bilder från några (långtifrån alla) av mina arbetsplatser:
 
 
Löväng i Mästerbyänget
 
 
 
Rikkärr i Mallgårds källmyr, en del av det stora område som fungerar som hägn för halvvilda gotlandsruss på Lojsta hed. Ett antal Natura 2000-områden finns inom russbetesmarkerna, många av dem rikkärr.
 
 
 
Sandstränder och vita dyner på Gotska Sandön
 
 
 
Savannliknande naturbetesmark på Närsholmen.
 
 
Raukfältet i Langhammars på Fårö
 
 
 
Strandvallar i Langhammars på Fårö
 
 
Naturbetesmark i Verkegards på Fårö
 

Strandängar i Ålarve
 
 
 
Klippbrant i Bergbetningen
 
 
Ännu en klippbrant i Högklint
 
 
Karstspricka i Ölbäck
 
 
Alvar uppe på Högklint med utsikt mot Visby
 
 
Lövänge i Dagghagen
 
 
Agmyr i Kallgatburg
 
 
Alvar på Grogarnsberget
 
 
 
Det här året blir intressant - förra året var vi tre personer som jobbade med det här, och vi lyckades då färdigställa planer för över 70 Natura2000-områden. Nu är det över 50 kvar, och i år är det bara jag som jobbar med det - och då sparade vi de "värsta" områdena till i år (de som behöver kollas extra noga, de där man behöver samordna mycket med kolleger som jobbar med andra saker i sammaområde (t.ex. gör nya skötselplaner för naturreservat, för många Natura 2000-områden är naturreservat också) områden som utökats, områden där naturtyperna ändrats eller är felkarterade sedan tidigare, sådana som är väldigt stora och komplexa och därför kommer att ta mycket tid att både fältkartera och skriva, och områden på öar som man behöver hyra in båttaxi eller liknande för att ta sig ut till). Så man kan konstatera att det nog inte finns en chans att jag kommer att hinna med allt detta själv i år...men jag gör så gott jag kan och så mycket jag hinner, helt enkelt.
 
Jag har dessutom även sökt ett annat jobb på samma länsstyrelse, eftersom jag inte förrän i mellandagarna visste om den här tjänsten skulle bli förlängd eller om jag skulle vara arbetslös efter nyår. Om jag skulle få den är mina arbetsuppgifter helt annorlunda det här året. Men den som lever får se. Tills dess så fortsätter jag med mina bevarandeplaner.

Ikappbloggning

Ojoj, bloggpaus ända sen april 2016 har det blivit, eller Gotlandspaus får man kanske kalla det. Och jag lovar inte att det kommer att bli bloggande ofta i fortsättningen heller, men hoppas att jag ska hinna blogga liiite mer. Mycket för min egen skull, för bloggen funkar som en praktisk dagbok där man kan gå tillbaka och kolla när man gjorde vissa saker.
 
Så, ikappbloggning. I maj 2016 flyttade jag alltså till Gotland och började jobba på länsstyrelsen här. Jag kommer att göra separata inlägg om lite olika saker, som kommer att vara sammanfattningar av vad som hänt förra året och uppdateringar om vad som händer nu.
 
 
 
 
 

RSS 2.0